En Sıcak Konular

Rumlara belgeli - kanıtlı Türk lokumu

15 Aralık 2007 12:35 tsi
Coğrafi işaret tescil başvurusu nedeniyle Rumlarla yaşanan 'lokum krizi' ile tanınan Adanalı Adnan Özdoğru, bu kez Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimine de gönderilen lokumları için üzerinde bazı belgeler bastırılan kutular hazırlattı.

Özdoğru, yaptırdığı binlerce ahşap kutunun üzerine ve içine 60 yıl öncesine ait babasının lokum ruhsatnamesi ile ilk üretim fotoğraflarını yerleştirdi. Adnan Özdoğru, 1900'lü yılların başında üretime başlayan, 1946'da bugünkü yerine taşınan imalathanelerini, dedesi Lokumcuzade Süleyman Efendi ve babası Kemal Özdoğru'dan sonra üçüncü kuşak olarak işletmeye devam ettiğini söyledi.

Bir süre önce Kıbrıs Rum Kesimi'nin coğrafi işaret tescil başvurusu nedeniyle yaşanan krizin Türkiye lehine çözümlenmesi için büyük gayret gösteren ve yurt içi ile dışında kamuoyu oluşturmayı başaran Özdoğru, bu mücadelesinin The Times'a da konu olmasının gururunu yaşadığını kaydetti.

Tüm olumsuzluklara karşın lokumun Türklere ait olduğunu her fırsatta kanıtlamaya devam edeceğini belirten Özdoğru, şöyle devam etti:
“Yıllardır üretim yaptığımız lokumları başta Arap ülkeleri olmak üzere Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan'a da gönderiyoruz. Son bir yıl içinde sadece Kos adasına 5 ton lokumumuzdan gönderdik. Madem Türk lokumunun tanıtımı ile ilgili sıkıntı var, başka sahiplenenler oluyor biz de bu iddialara belgesi ile karşılık vermek için hazırlattığımız özel ahşap kutuların dış yüzeyine babamın 1947 yılında imalathanede çekilmiş fotoğrafını, kutunun iç yüzeyine ise 1946'da verilen üretim ruhsatını yerleştirdik. Bunu dost da düşman da bilsin istedik.”
Özdoğru, bu projeleri ile babasına vefa borcunu ödemek istediklerini de vurgulayarak, “binlerce ahşap kutu yaptırdık. Kutulu lokumlarımız hem yurt dışına giden hem de İstanbul Ortaköy'de yeni açtığımız mağazamız başta olmak üzere tüm satış noktalarında vitrinleri süslemeye başladı” dedi.

LIGHT LOKUM
Özdoğru, üretimlerinde her zaman kaliteyi ön planda tuttuklarını belirtirken, ürün yelpazelerini ise her geçen gün geliştirdiklerini söyledi.
Değişik türdeki lokumlarına son olarak şekersiz olarak bal katkısı ile üretilen Light Lokumu kattıklarını belirten Özdoğru, “ağızda hoş bir tat bırakan, şekersiz lokumumuz büyük ilgi gördü. Bu ürünle, daha çok ihracat yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Sabah



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs