En Sıcak Konular

Avrupa'da göçmenlere biyolojik fişleme!

15 Aralık 2007 12:22 tsi
Avrupa'da göçmenlere biyolojik fişleme! Avrupa ülkelerinde göçmenlere DNA testi uygulaması hızla yaygınlaşıyor. Bir tür "biyolojik fişleme" işlemi, bütün vize prosedürlerinin parçası haline gelmiş durumda. Burmalı bir mültecinin bu uygulamaya karşı açtığı davayı kazanması, olayı yeniden tartı

Dört yılı aşkın bir süredir mülteci statüsüyle Almanya'da yaşayan ve artık karısı ve çocuğunu yanına almak isteyen Burmalı Aung Parveen Alman makamlarına başvurduğunda sandığından çok daha karmaşık bir vize prosedürüyle karşı karşıya kaldı. Avukatı Andreas Cochlovius karmaşanın nedenini şöyle açıklıyor: "Doğum belgeleri Alman makamları tarafından tanınmadı. Burma'daki Alman Büyükelçiliği, vize için başvuran kişinin mültecinin oğlu olduğunun kanıtı olarak DNA analizi istedi."


Yasalara aykırı

Bu tür bir testin yasal dayanağı olmadığını belirten avukat Cochlovius, Alman yasalarının sadece tecavüz, cinayet gibi ciddi suçlarda DNA analizine izin verdiği görüşünü savunuyor. Ancak yine de  çeşitli ülkelerde Alman Büyükelçilikleri'nin vize isteyenlerden DNA testi talep etmesi alışıldık bir durum haline geldi. Cochlovius, bunun Alman yasalarına aykırı olduğunu savunarak, bu uygulamanın getirdiği maddi yüke de dikkat çekiyor: "Uygulama ayrıca çok da pahalı. Müvekkilimin bunu karşılaması imkansız. 1600 dolar civarında. Başvuruda bulunan kişinin bu miktarı peşin ödemesi gerekiyor."

 

Alman makamlarının DNA testini giderek daha sıklıkla talep ettikleri görülüyor. Alman Dışişleri Bakanlığı, vakaların çoğunda kimlik belgelerinin orijinalliğinden şüphe edildiğini, bu yolla aldatmacaların önüne geçmenin hedeflendiğini belirtiyor. Almanya'nın Köln kentindeki Adli Tıp Enstitüsü'nden Peter Schneider vize başvurusunda bulunanlar için şimdiye kadar yüzlerce DNA testi yaptığını, başvuruların giderek daha da arttığını belirtiyor: "Prensipte, testin gönüllü olarak yaptırıldığını varsayıyorum. Ama bize vize başvurusuyla bağlantılı olarak gelenlerin, bu test olmadan vize alamayacaklarını düşündüklerini biliyoruz."


Bireyin hakları

Bu görünürde gönüllü, temelde ise zorunlu durum, Alman meclisindeki liberal Hür Demokrat Parti'yi harekete geçirdi. Hür Demokratlar bir önergeyle hükümetten durumun yasal dayanağını açıklığa kavuşturmasını istedi. Parti üyesi Hartfrid Wolff, böyle bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini vurguluyor: "Her bireyin kendine ait verilerle ilgili hakları Almanya'da yüksek bir koruma altındadır. Bu nedenle birinin kendine ait verileri sınır görevlilerine teslim etmesini kabul edemeyiz."

 

Davayı açan Burmalı mülteci ise Noel'den önce çocuğu ve eşine kavuşmayı umuyor. Avukatı aracılığıyla Alman makamlarına karşı açtığı davada Berlin mahkemesi, ailenin vize başvurusu için DNA testine ihtiyaç olmadığına hükmetti. Benzer pekçok vaka ise çözüme kavuşturulmayı bekliyor.


Deutsche Welle



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs