Alman halkı zalimleşiyor! | " /> Alman halkı zalimleşiyor! | "/>

En Sıcak Konular

Korkutan araştırma: Alman halkı zalimleşiyor!

15 Aralık 2007 11:50 tsi
Korkutan araştırma: Alman halkı zalimleşiyor! Almanya'da toplumun önyargıları konusunda yapılan bir araştırma çarpıcı veriler ortaya çıkardı. Araştırmaya göre toplumun alt tabakalarına karşı duyarsızlık düşündürücü boyutlara ulaştı. Evsizler, özürlüler ve uzun süredir işsiz olanlar hedef tahtasın

Alman toplumunda zayıflara tahammül azalıyor. Evsizler, özürlüler ve özellikle de uzun süredir işsiz olanlara karşı önyargılar artıyor.

Deutsche Welle'nin haberine göre Bielefeld Çatışma ve Şiddet Araştırmaları Enstitüsü'nün dün Berlin'de açıkladığı araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar düşündürücü.

Haber şöyle devam ediyor:

Ülke çapında 2002 yılından bu yana 1785 kişiyle yapılan anketin sonuçlarını Enstitü Başkanı Wilhelm Heitmeyer açıkladı: “Araştırmaya göre ankete katılanların yüzde 56'sı uzun süredir işsiz olanları küçümseyen hatta bu kişilere düşmanca yaklaşan bir tutum içinde. Toplumsal olarak zayıf konumda bulunan insanları hoşgörmediğini söyleyenlerin oranı yüzde 45, saygı duymadığını söyleyenlerin oranı yüzde 41, etiğin lüks olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 26 ve hata yapan insanlara tahammül edemediğini söyleyenlerin oranı yüzde 35."


”Başarısızlara” hoşgörü yok!

Ankete katılanların yüzde 40'ı ise toplumun başarısızlara gereğinden fazla hoşgörüyle yaklaştığını düşünüyor. Toplumda üst sınıftakilerde dayanışma yerine statüsünü güvenceye alma düşüncesi ağır basarken, alt sınıftakiler maddi olarak var olma savaşı içinde.

Enstitü Başkanı Heitmeyer bu sonuçları, maddiyatçı düşünceinin yaşamın tüm alanlarına yayılmasıyla açıklıyor. Heitmeyer'e göre, verim, yarar gibi ekonominin prensipleri sosyal yaşama giriyor; piyasa ekonomisiyle ilgili olmayan empati, yardımlaşma gibi temeller zayıflıyor. Sosyolog Heitmeyer ekonomide son dönemde yaşanan iyileşmeye ve istatistik olarak işsiz sayısındaki düşüşe rağmen toplumsal bölünmenin derinleştiğine işaret ediyor: "Ortaya çıkan mesaj şu: İşsizlik rakamları, sosyal yaşamdaki durumun iyileştiğine dair yeterli bir gösterge değil. Çünkü işten kazanılan para genelde yaşamın güvence altına alınması için yeterli olmuyor."

 

Araştırma aynı zamanda, İslam ve yabancılara karşı korkunun azaldığını ve cinsiyetçi yaklaşımların gerilediğini ortaya koyuyor. Sosyolog Heitmeyer yine de bu konuda iyimserlikten kaçınılması gerektiği uyarısında bulunarak ekonomi ve siyasete düşen sorumluluğun çok büyük ölçüde arttığını vurguladı. Yabancı düşmanlığının artık sadece aşırı sağcı grupların propagandasının bir etkisi olarak gösterilemeyeceğini kaydeden Heitmeyer, bu göstergeler doğrultusunda aşırı sağ gruplara en iyi malzemeyi siyaset ve ekonominin sağladığını söyledi.

”Dehşet verici”

 

Araştırma siyaset dünyasında da endişeye ve tartışmalara yol açtı. Araştırma sonuçlarını 'dehşet verici' olarak nitelendiren Ulaştırma Bakanı Wofgang Tiefensee özellikle de işsizliğin yaygın olduğu Doğu eyaletlerindeki insanların psikolojisine dikkat çekti: "Özellikle de Almanya'nın doğusundaki eyaletler için şu saptamada bulunmak istiyorum: Aşağıdakiler'den biri olma endişesi, 'yukarıdakiler'e duyulan korkunun üstüne çıkmıştır."

 

Sosyaldemokrat politikacı özellikle Doğu eyaletlerinde aşırı sağcı grupların bu korkuları hedefli olarak propagandalarında kullandıklarına da dikkat çekti.

 

Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse de araştırmanın bir alarm niteliğinde olduğunu belirterek, 'piyasa ekonomisinden piyasa toplumuna giden bir eğilimin' ortaya çıktığı uyarısında bulundu. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da insanlararası ilişkilerin insanlıkdışı bir maddiyatçılığa bürünmesine karşı uyardı.

iyibilgi.com



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,510 µs