En Sıcak Konular

Fazıl Say'a en sert tepki Ara Güler'den!

15 Aralık 2007 10:02 tsi
Fazıl Say'a en sert tepki Ara Güler'den! ’Türkiye’yi terk etmeyi düşünüyorum, çünkü İslamcılar zaten kazandı’ diyen piyanist Fazıl Say'a sanat dünyasından farklı tepkiler geldi. Fazıl Say'ın sözlerine katılanlar kadar, sert tepki gösterenler de var. Say'ın sözleriyle ilgili

’Türkiye’yi terk etmeyi düşünüyorum, çünkü İslamcılar zaten kazandı’ diyen ünlü piyanist Fazıl Say’ın babası Ahmet Say, oğluna ’’Gitme; mücadele et’’ çağrısında bulundu. Baba Say, "Ben olsam, beğenmiyorsam mücadele eder, beğenecek hale getirir ve bunun kavgasını veririm" dedi. Bu arada, Say'a hem sanat dünyasından  farklı tepkiler geldi. En sert tepki fotoğraf sanatçısı Ara Güler'den geldi: "Say kendini bir b.. zannediyor"

 

Baba Say konuştu
 Fazıl Say’ın babası Ahmet Say, Hürriyet gazetesine konuştu ve oğlunun "Bizim Türkiye rüyalarımız biraz öldü. Tüm bakan eşleri türbanlı. Biz yüzde 30, onlar yüzde 70. Türkiye’den gidebilirim" sözlerine karşı çıktı. Oğluna, "Gitme, mücadele et" çağrısında bulunan baba Ahmet Say, "Ben olsam, beğenmiyorsam mücadele eder, beğenecek hale getirir ve bunun kavgasını veririm" diye konuştu.


Baba Ahmet Say, Cumhurbaşkanlığının Fazıl Say'ı Çankaya'ya davet edip etmemesi tarışmasında ise ilginç bir açıklama yaptı:  "Cumhurbaşkanlığı’ndan ’İsmi bizim listemizde var’ diye açıklama yapılmış. Sünnet düğünü için bile ’Davetiye elinize ulaştı mı diye’ telefon ediliyor. Gönderdiğin davetiyenin eline ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmiyor musun? Protokolde 80 tane katip var, takip etsinler. Bu bir yasak savma. Fazıl’ın yılın en az 330 gününün yurt dışında olduğunu biliyorlar. Davetiye adresine gönderilse ne olacak? Cumhurbaşkanlığı’nın protokol listesi de ta Özal döneminden beri gelen listedir. Eminim her yeni gelen Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü insanları o listeye ekletiyor. Fazıl, çıkarılmış da olabilir. Türkiye’nin İslam kültürünün etkisinde olduğu bir gerçek. Avrupa kültüründen gelen bir besteci ve piyanistin Türkiye’deki etkinliklerinin çok sınırlandığının somut örnekleri var. Müzik derslerinden, konservatuvarların kapatılma düşünceleri de ülkenin müzik alanında nereye gittiğini gösteriyor. Bakanlık geçen yıl 24 bin bandrol satarken bu yıl 14 bin sattı. Bu durum müzik düşmanlığından doğan kültür politikasından kaynaklanıyor."

SANATÇILAR YORUMLADI


Sabah gazetesine konuşan sanatçı ve aydınlar ise Fazıl Say'a "gitme" diyorlar.
Yazar Kürşat Başar "Sanatçı çeşitli durumlardan etkilenebilir. İstese istediği ülkeye yerleşebilir Fazıl. Mesele o değil. Benim de demokrasiyle ilgili kaygılarım var. Bu yeni bir şey değil. Demokrasiyle ilgili sorunlarımız hep oldu." derken,  oyuncu Ayten Gökçer "Fazıl Say gibi bir değerin Çankaya'ya çağrılmayacağını asla düşünmem. Onlar türban takıyor diye Türkiye'yi mi terk edeceğiz. Herkesin inançları kendine. Yeter ki siyasi maksatla kullanmasınlar. Say'ı ya birileri dolduruşa getirdi. Asla böyle bir şey yapmasın. Ben ülkemi hiç bir koşulda terk etmem. Mücadelemi yaparım." şeklinde konuşuyor.
 

Yazar Buket Uzuner, Say'ın tespitlerine katıldığını belirtiyor ve "Say gerçekte Türkiye Cumhuriyeti rüyasının bittiğini söylüyor aslında. Ben de aynı görüşü paylaşıyorum. Cumhuriyetin ilkelerinden uzaklaşıldığı, sapmalar olduğu ortada. Bunun hayal kırıklığını hepimiz yaşıyoruz. Türkiye'de şu anda 'Ilımlı İslam' rüyası yaşanıyor."şeklinde konuşuyor.


Müzisyen Kerem Görsev Fazıl Say'ı "olgunluğa" davet ediyor: "BEN asla ülkemi terk etmem. Demokrasiler var. Say herhalde duygusal bir açıklama yaptı. Yani kendini bağlar açıklaması. Bana kalsa biz hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız. Biz iktidar olursak öteki taraftaki insanların da biraz serzenişleri olacaktır ama alışacaklardır. Daha olgun bakmak lazım."

Sinema sanatçısı Tarık Akan da Say'ın tespitlerine katılanlar arasında, ama ülkeyi terketme fikrine katılmıyor: "Acı ve gerçeklik payı olan bir olay. Çünkü ülke bu politikalarla gittiği müddetçe 5-10 yıl içerisinde artık bu ülkede yaşanmayacağını söylüyor Fazıl. İran'da nasıl aydın insanlar ülkelerini terk ettiler. Bir korku var ülkede. Ama ülke terk edilmemeli."


Fazıl Say'a en sert sözler ise Ara Güler'den : "Say kendini bir b.. zannediyor. Bu Fazıl kim ki? Cumhurbaşkanı'nın kabul ettiği adamlar, ilk kültür bakanımız Talat Sait Halman ve büyük tarihçimiz Halil İnalcık'tır, bu Fazıl Say kendini onlara eş mi görüyor!"


Yazar Pınar Kür, en gergin açıklamayı ise yapıyor. Kür, "başörtülü ev sahibesine gitmem" diyecek kadar ileri gidiyor: "Ben de endişeli olduğumu söyleyebilirim. Benim de aklımdan geçmedi değil. Azınlıkta kaldığımı hissediyorum. Beni Çankaya Köşkü'ne çağırdılar ama ben gitmedim o başka konu. Başı bağlı bir ev sahibesine gitmem."

İLGİLİ HABER: SAY'I KIZDIRAN MUMCU'YMUŞ!

iyibilgi.com



Bu haber 5,803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,231 µs