En Sıcak Konular

Üniversitenin de korsanı çıktı!

14 Aralık 2007 23:56 tsi
Elektronik postanıza, merkezi Amerika’da olduğu belirtilen ve “uzaktan eğitimle, oturduğunuz yerden diploma” vaat eden mesajlar geliyorsa dikkatli olun!

YÖK Başkan Vekili Prof. İsa Eşme, üniversite arayışındaki gençleri ve üniversite öğreniminden mahrum kalmış çalışan kesimi uyardı: “YÖK’e sormadan hiçbir yabancı kuruluşa kayıt yaptırmayın, para kaptırmayın...” Başkanvekili Eşme, ABD üniversitesinin İstanbul kampüsü olduğu iddiasıyla “oturduğunuz yerden ABD diploması” vaat eden İstanbul’daki iki merkezin adını da verdi. Eşme’nin verdiği bilgiye göre İstanbul’daki “Breyer State” ve “Preston” adıyla üniversite olduğunu iddia eden iki kuruluş ne YÖK’ün denk saydığı üniversiteler listesinde yer alıyor ne de Amerikan üniversiteleri kataloğunda!

NTVMSNBC’nin haberinin ardından İstanbul Bakırköy’deki ‘Alfred İstanbul’ talebasını indirmiş, YÖK ‘sahteciliğe ortak olduğu’ gerekçesiyle New York’taki Alfred Üniversitesi’ni de artık ‘tanımayacağını’ bildirmişti. Ancak Alfred İstanbul macerasının ardından, özellikle İstanbul’da öğrenci kapmaya çalışan yeni kuruluşlar türedi.

Üniversite kapısındaki yığılmayı fırsat bilip, “uzaktan eğitimle, oturduğunuz yerden Amerikan üniversitesi mezunu olun” sloganıyla öğrenci kapmaya çalışan merkezler, 2-2,5 yılda lisans diploması vaad ettikleri öğrencilerden en az 5 bin dolar ücret talep ediyor.

YÖK UYARIYOR: PARANIZI KAPTIRMAYIN
YÖK Başkan Vekili Prof. İsa Eşme, Breyer State ve Preston Üniversitesi adı altında faaliyet gösteren iki merkezin YÖK’ün denk saydığı üniversiteler listesinde bulunmadığını, ayrıca Amerikan üniversiteleri kataloğunda bile olmadığını açıkladı.

İki kuruluşla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan YÖK, üniversite arayışındaki gençleri şu sözlerle uyardı: “YÖK’e sormadan hiçbir yabancı kuruluşa kayıt yaptırmayın, para kaptırmayın...”

YÖK Başkan Vekili, Amerika’da ticari amaçla üniversite adını kullanan pek çok kuruluşun, Türkiye’deki arz-talep dengesizliğinden faydalanmaya çalıştığına dikkat çekti.

2 YIL İÇİN 5 BİN DOLAR
Sözde üniversitelerden birinin İstanbul Taksim’de bürosu var. Kuruluş, internet üzerinden 20 “ders alma” ve “Türkiye’de seminer” adı altında 12 saatlik “yüz yüze” derse katılmayı, lisans diploması için yeterli görüyor. Yani 2 yıla yayılan toplam 32 saat dersle, işletme diploması vaadediyor.

Kuruluşun telefonuna çıkan eğitim danışmanı, dört yıllık işletme eğitiminin kredili sistem sayesinde iki yılda tamamlanabildiğini söylüyor. İki yılın bedeli 5 bin dolar. İsteyen için, 300 doları peşin, 24 taksit seçeneği de var.

4 YIL 2 YILA NASIL SIĞIYOR?
Peki, “Dört yıllık lisans eğitimi nasıl oluyor da iki yıla sığıyor?” Eğitim danışmanı bu soruya da “Şifrenizi verdiğimiz andan itibaren, internete girip 24 saat ders alabiliyorsunuz. Ayrıca örgün eğitimdeki 20 saatlik bölüm dışı dersler, bizde yok” yanıtını veriyor.

Danışman, denklik sorununu inkar etmiyor. Askerlik indirimi ya da kamu görevi sözkonusu değilse buna ihtiyaç olmadığını savunurken; Amerika’dan gelecek diplomanın büyük holdingler hariç, özel sektörde tercih bile edildiğini iddia ediyor.

İstanbul Galatasaray’da Türkiye temsilciliği bulunan ikinci kuruluşun vaatleri de benzer. “İşinize ara vermeden bir Amerikan üniversitesinden mezun olun” sloganını kullanan kuruluş, işletme ve bilgi teknolojileri alanında lisans, lisans tamamlama, yüksek lisans ve doktora programlarıyla prestijli bir Amerikan eğitimi iddiasında...

Hafta sonları, internet üzerinden ve yüzyüze yapılan toplam 38 derslik işletme lisans eğitiminin, 5.600 dolar karşılığında ikibuçuk yılda tamamlanabildiğini belirten eğitim danışmanları “diplomalarımız Amerika’dan. İsteyen öğrencimiz, Amerika’daki diploma törenine de katılabiliyor” diyerek hayalleri süslüyor.

ntv



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs