Azerbaycan'la anlaşma imzalayabiliriz | " /> Azerbaycan'la anlaşma imzalayabiliriz | "/>

En Sıcak Konular

Ermenistan: Azerbaycan'la anlaşma imzalayabiliriz

14 Aralık 2007 22:22 tsi
Ermenistan: Azerbaycan'la anlaşma imzalayabiliriz
Ermenistan Başbakanı Serge Sarkisyan, Yukarı Karabağ için Azerbaycan'la ön anlaşma imzalayabileceklerini açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Serge Sarkisyan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Azerbaycan'la Yukarı Karabağ sorununun çözümü ile ilgili ön anlaşma imzalayabileceklerini söyledi.

Panarmenian haber portalının verdiği bilgiye göre Sarkisyan 19 Şubat 2008'de yapılacak Ermenistan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Azerbaycan'la iki ülke sorunlarının çözümü için uzlaşı sağlandığı taslak bir metnin imzalanabileceğini belirtti. Sarkisyan açıklamasında, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin barış sürecini etkileyeceğini düşünmüyorum. Bununla birlikte seçimlerden önce ortak bir metinde uzlaşı sağlamayı arzu ediyorum." dedi.

Azerbaycan'la imzalanması muhtemel herhangi bir anlaşmanın kendi Cumhurbaşkanlığı adaylığını etkilemeyeceğini de savunan Sarkisyan, "Ermenistan'daki tüm siyasi gelişmelerin içinde oldum. Özellikle Yukarı Karabağ meselesi ile ilgilendim. Tüm detaylardan haberdarım. Bu yüzden cumhurbaşkanlığı seçimlerinin müzakere sürecini etkilemeyeceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinden kurulan Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış görüşmelerini sürdüren Minsk Grubu eş başkanlarından Matthew Bryza daha önce tarafların çerçeve bir anlaşma imzalanması konusunda hemfikir olduğunu söylemişti.

AZERBAYCAN'DAN BARIŞÇIL ÇÖZÜME DESTEK

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da önceki gün yaptığı açıklamada sorunun çözümünde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu'nun çabalarına olumlu yaklaştıklarını söylemişti. Memmedyarov Yukarı Karabağ'a özerklik verilebileceğini ancak bunun Azerbaycan toprak bütünlüğünün korunması şartı ile gerçekleşebileceğini kaydetmişti. Memmadyarov, "Eğer Rusya'nın özerk cumhuriyetleri Tataristan, Başkurdistan gibi bir statü isteniyorsa bunda sorun yok." açıklamasında bulunmuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı çözüm için Ermenistan'ın işgali sona erdirmesi, uluslararası arası barış gücü askerlerinin bölgeye yerleştirilmesi, ulaşım yollarının açılması ve topraklarını terk etmek zorunda kalan Azerilerin yeniden Yukarı Karabağ'a dönüşünün sağlanması gibi konularda uzlaşıya varılması gerektiğini söylemişti. İki ülkenin yapılması gerekenler konusunda uzlaşı içinde olduğu ancak bunun hangi sıralama ile yapılacağı konusunda fikir ayrılığı olduğu kaydediliyor.

1992 yılında kurulan Minsk Grubu uzun zamandır barış anlaşmasının imzalanması için çalışıyor. Grubta Rusya, ABD ve Fransa temsilcileri yer alıyor. 1988 yılında başlayan ilk çatışmalardan 1994 yılına kadar geçen sürede 30 bin Azeri hayatını kaybetti. 1994 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasından bu yana da 100 kişi sınırda meydana gelen çatışmalarda öldü. Bir milyondan fazla Azeri de Ermeni işgali altındaki bölgeden göç ederek mülteci konumuna düştü.

dunyabulteni



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs