En Sıcak Konular

Karla mücadele 'Kar Kaplanı'na emanet

14 Aralık 2007 22:13 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu yıl kışla mücadele konusunda daha teknik, duyarlı, tecrübeli ve donanımlı bir hazırlık içerisinde olduklarını söyledi.

Topbaş, İsviçre'den getirilen 'Kar Kaplanı' adlı araçlar sayesinde kışla daha rahat mücadele edeceklerini belirtti.

Kadir Topbaş, "Kötü hava koşullarıyla İstanbul'da 4 bin 613 kilometre yolda, 3 bin 557 personel ve bin 29 araçla mücadele edilecek" dedi.
 
Topbaş, İsviçre'den getirtilen "Kar Kaplanı" adlı kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen araç ile diğer araçları, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) basına ve kamuoyuna tanıttı.
 
Kışla ilgili aldıkları tedbirleri anlatan Topbaş, geçen yıla oranla bu yıl yağışların biraz daha arttığını ve kar yağışı beklentisi olduğunu hatırlattı.
 
Topbaş, 2005-2006 döneminin, son 15 yılın en fazla kar yağışlı sezonu olduğunu anımsatarak, o sezonun, alınan tedbirler ve yapılan çalışmalarla sıkıntısız bir şekilde geride bırakıldığını kaydetti.
 
Bu başarıda, İstanbulluların gösterdikleri hassasiyet ve uyarıları dikkate almalarının da büyük rolü bulunduğunu dile getiren Topbaş, "Bu tür durumlara sadece yöneticilerin hazırlıklı olmaları yeterli olmaz. Kentte yaşayanların, yöneticilerin uyarılarına dikkat etmeleri de mutlaka gereklidir" dedi.
 
Topbaş, 2004'te 185 adet olan karla mücadele aracı sayısını bu yıl bin 29'a çıkardıklarına dikkati çekerek, "Bu yıl kışla mücadele konusunda daha teknik, duyarlı, tecrübeli ve donanımlı bir hazırlık içerisindeyiz. Kötü hava koşullarıyla İstanbul'da 4 bin 613 kilometre yolda, 3 bin 557 personel ve bin 29 araçla mücadele edilecek" diye konuştu.
 
Çalışmalar kapsamında "Otomatik Yol Meteoroloji Gözlem Sensörleri" kurularak, işletmeye alınacağını belirten Topbaş, 25 kritik noktadaki sensörlerden alınacak bilgilerle yağmur, kar, şiddetli rüzgar, sis ve buzlanmanın 3 saat önceden tespit edileceğini ve böylece erken müdahale etme imkanı bulunacağını kaydetti.
 
İsviçre'den Kar Kaplanları getirildi
 
Bugün 81 yeni aracın karla mücadele çalışmalarına katıldığını ifade eden Topbaş, bunların sadece kışın çalışan araçlar olmadığını, aparat değişikliği veya yeni ilavelerle diğer mevsimlerde de çalışacaklarını kaydetti.
 
Topbaş, İsviçre'den getirtilen 6 adet "Kar Kaplanı"nın çok büyük hüner ve fonksiyonları olduğunu belirterek, "Kar Kaplanı, karı kürüyor, süpürüyor, üfleyerek kurutuyor. Şu anda 2'si Bolu'da viyadük ve tünellerde hizmet veriyor. Önünde 4,5 metre kar küreme aparatı var. Açıldığında 5.20 metreye uzuyor" dedi.
 
Kar Kaplanı'nın 2 şeridi çok rahat bir şekilde temizlediğini belirten Topbaş, 80 kilometre hızla gidebilen bu araçların bir seferde 40 kilometrelik mesafeyi tuzlayabildiğini söyledi.
 
Topbaş, "Kar Kaplanı, İstiklal Caddesi gibi dar yerlere, sıkıntılı yerlere girerek hizmet verecek. 18 adet de yeni tuz serpme aracımız var. Bu araç tuz püskürterek çalışıyor. Artık kamyon üzerinden küreklerle tuz atma dönemi sona erdi" dedi.
 
Topbaş, ayrıca, belediyenin tüm araçlarını, İETT otobüsleri de dahil kış şartlarına hazırladıklarını ve kar lastikleri taktıklarını da söyledi.
 
Kadir Topbaş, "Kar Kaplanı" adlı karla mücadele araçlarının tanesinin 1 milyon 200 bin Euro'ya alındığını sözlerine ekledi.
 
Konuşmasının ardından Topbaş, "Kar Kaplanı" ve diğer karla mücadele araçlarını tanıtarak, nasıl çalıştıklarını uygulamalı olarak tatbik ettirdi.
 
Topbaş, karla mücadele araçlarına, asfalta zarar verilmemesi amacıyla gerektiğinde çıkarılabilecek kauçuk takıldığını söyledi.

cnnturk



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs