ABD ve İsrail toprak istiyor | " /> ABD ve İsrail toprak istiyor | "/>

En Sıcak Konular

Edip Başer: ABD ve İsrail toprak istiyor

14 Aralık 2007 21:47 tsi
Edip Başer: ABD ve İsrail toprak istiyor Emekli Orgeneral Edip Başer, Beykent Üniversitesi'nde katıldığı "Türkiye-İsrail İlişkileri" adlı konferansta, ABD ve İsrail'in Türkiye'den toprak istediğini belirterek sert açıklamalarda bulundu.

Emekli Orgeneral Edip Başer, ABD ve İsrail'in Türkiye'den  toprak istediğini belirterek, "ABD ve İsrail için ideal çözüm; Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu'dan bir miktar toprak vererek kendilerini mutlu etmesidir" dedi.

 Edip Başer, Beykent Üniversitesi'nde katıldığı "Türkiye-İsrail İlişkileri" adlı konferansta, "ABD ve İsrail için ideal çözüm; Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde bağımsız bir Kürt oluşumunu kabullenmesi, onunla iyi ilişkiler tesis etmesi ve hatta mümkünse bu oluşuma Güneydoğu Anadolu'dan bir miktar toprak vererek onu mutlu etmesidir. Ancak Türkiye'nin bu konudaki duyarlılığını çok iyi bilen ABD ve İsrail'in zamanı gelmeden böyle bir talep veya bunu çağrıştıracak imada bulunmaları beklenmemelidir'' açıklamasında bulundu.

Şişli'deki Beykent Üniversitesi Ayazağa Kampüsü'nde, Yeditepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Emekli Orgenaral Edip Başer, İsrail Başkonsolusu Mordehai Amihai, Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Aras ve Yard. Doç. Dr. Sait Yılmaz tarafından "Türkiye-İsrail İlişkileri" başlıklı bir konferans verildi.

İsrail'in bölgedeki varlığının meydana getirdiği çatışma ortamından Türkiye'nin olumsuz etkilendiğini dile getiren Başer, "Şimdi burada, olumlu bir Ortadoğu resmi çizdiğini söyleyemeyeceğim. ABD, bölgedeki çıkarlarının korunmasını garanti altına almadan bölgeyi tümüyle terk etmeyecektir" diye konuştu.

ZAMANI GELMEDEN TOPRAK İSTEĞİNİ İMA DAHİ ETMEYECEKLER

Başer, ABD ve İsrail'in stratejik çıkarlarını korumada Türkiye'nin yerini alacak bir başka müttefikin şu anda görünmediğini ancak önümüzdeki süreçte Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimi ve Irak merkezi yönetiminin aday haline gelebilecek oluşumlar olduğunu savundu.

"Türkiye'nin yerini alabilecek bir müttefik bulunsa dahi İsrail'in; siyasi, ekonomik ve duygusal bağları nedeniyle Türkiye'yi bütünüyle dışlayacağını sanmıyorum" diyen Başer, "ABD ve İsrail için ideal çözüm; Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde bağımsız bir Kürt oluşumunu kabullenmesi, onunla iyi ilişkiler tesis etmesi ve hatta mümkünse bu oluşuma Güneydoğu Anadolu'dan bir miktar toprak vererek onu mutlu etmesidir. Ancak Türkiye'nin bu konudaki duyarlılığını çok iyi bilen ABD ve İsrail'in, zamanı gelmeden böyle bir talep veya bunu çağrıştıracak imada bulunmaları beklenmemelidir'' ifadelerini kullandı.

Yaşanan sürecin sonuna gelindiğinde bugünkünden farklı bir Ortadoğu haritasının ortaya çıkacağını söylemenin 'falcılık' sayılmaması gerektiğine vurgu yapan Başer, "Türkiye'yi yönetenlerin ve Türk ulusunun, bu olasılıklara her bakımdan hazırlıklı olmaları gereğini vurgulamak istiyorum'' dedi.

"TÜRKİYE, ILIMLILAR KAMPINDA"

Ortadoğu'ya bugün bakıldığında bölünmenin, İsrail ve Araplar veya İsrail ve Filistinliler arasında değil, radikaller ile ılımlılar arasında olduğunu savunan İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai ise, "Radikallerin başında İran, Suriye, Hizbullah ve Hamas; bölgede istikrar ve barış için çalışan ılımlılar kampında ise Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan gelmektedir" şeklinde konuştu.

İran'ın terörü desteklediğini iddia eden Amihai, "İran, nükleer silah çalışmalarına uluslararası kuruluşların baskıları sonucu ara verdi. Ancak tehdit halen sürmektedir. İslam devrimini ihraç etmek istediğini saklamayan İran, bu amaçla nükleer silah çalışmaları yapmakta ve terörü desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

dunyabulteni



Bu haber 1,169 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,811 µs