En Sıcak Konular

Rusya'ya ihracatta analiz engeli çözüldü

14 Aralık 2007 20:30 tsi
Mersin İl Kontrol Labarotuvarı Müdürü Mehmet Kılınç, geçen yıl ihracatçıların Rusya ile problem yaşamasına neden olan laboratuvar pestisit (zirai ilaç kalıntısı) analizi sorununu aldıkları yeni cihaz ile giderdiklerini belirtti.

Kılıç, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıllarda Rusya'ya yapılan ihracatta meyve sineği engeliyle karşılaşan ihracatçı firmaların, bu kez de Rusya'nın istediği laboratuvar pestisit (zirai ilaç kalıntısı) analiz sayılarındaki artışla endişe yaşadıklarını söyledi. Aldıkları yeni cihazla bu sorunu çözdüklerini ifade eden Kılınç, 350 bin YTL değerindeki analiz cihazının 150'nin üzerinde farklı etken maddeyi tespit ettiğini kaydetti.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkiler içerisinde bu ülkeye yapılan yaş meyve-sebze ihracatının önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Kılınç, Türkiye'nin yaş meyve-sebze ihracatının yarısının Rusya'ya yapıldığını hatırlattı.

Rusya ile her yıl yaklaşık olarak 400 milyon dolarlık önemli bir pazar payının söz konusu olduğuna işaret eden Kılınç şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl da Türkiye'den Rusya'ya büyük oranda yaş meyve-sebze ihracatı gerçekleşti. Bu yıl da yine en az geçen yıl olduğu miktarda ihracat hedeflendi. Ancak bu noktada Rusya cephesinden bazı güçlükler ortaya çıkarılıyor. Bunlardan biri de ihraç edilen ürünlerde yapılması istenilen pestisit analizlerinin sayısının artırılması idi. Dünyada zirai ilaç kalıntısı analizi denildiğinde en az 300 değişik etken maddeden söz ediliyor. Ancak ülkemizde şu ana kadar bu sayıya ulaşan bir laboratuvar bulunmuyor. Bu rakama en yakın sayıda analiz yapan, yani en çok etken maddeye bakabilen laboratuvar diğerlerinden bir adım önde oluyor."

Rusya Federasyonu, Türkiye'ye gönderilen ve ihraç ürünlerde yapılması istenilen asgari pestisit analiz listesinde bu sayının 107 olarak belirtildiğini anlatan Kılıç, "Ülke olarak ihracattan vazgeçilemeyeceği için, analiz sayılarının artırılarak Rusya Federasyonu'na ihracat yapacak firmalarımıza yol açılması gerekiyordu. Bunun için kurduğumuz 350 bin YTL değerindeki analiz cihazı ile toplamda 150'nin üzerinde farklı etken maddeyi tespit ediyoruz. Böylelikle de ülke ihracatına katkı sağlayıp, ihracattaki sıkıntılarımızı tek tek aşıyoruz" diye konuştu.

zaman



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,866 µs