En Sıcak Konular

'İyi çocuk' 'Abbas'ı adres gösterdi

14 Aralık 2007 20:18 tsi
'İyi çocuk' 'Abbas'ı adres gösterdi

Şemdinli davası sanıklarından olan ve bugün tahliye edilen Astsubay Ali Kaya, olaydan sonra yakalanan terör örgütü üyelerinden olayın asıl failinin kimliğini öğrendiğini iddia etti.

Şemdinli davası sanıklarından Astsubay Ali Kaya, ''Bu olaydan sonra yakalanan bazı terör örgütü üyeleri, olayın (Abbas) kod adlı terör örgütü üyesi Duran Kalkan tarafından organize edildiğini beyan etmişlerdir'' dedi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen olaylarla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesince ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl, 5 ay, 10'ar gün hapis cezasına çarptırılan sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş, Van Askeri Mahkemesindeki ilk duruşmanın ikinci bölümünde savunmalarını yaptı.

Sanık Astsubay Ali Kaya, olay gününe ilişkin Hakim Yarbay Yücel Savrul'un sorularını yanıtladı. Kaya, 9 Kasım 2005 tarihinde Şemdinli'de meydana gelen olayın, terör örgütü PKK üyeleri tarafından yapıldığını savunarak, şunları söyledi: ''Bu olaydan sonra yakalanan bazı terör örgütü PKK üyeleri de olayın, (Abbas) kod adlı terör örgütü üyesi Duran Kalkan tarafından organize edildiğini belirtmişlerdir. Yakalanan bu teröristler, bu işin terör örgütü tarafından yapılarak Jandarma Komutanlığı elamanlarının üzerine atılmasının da, organize edildiğini beyan etmişlerdir.''

-''DEFTERDE BAZI İSİMLERİN ALTINDAKİ ÇARPI İŞARETLERİ''-

Sanık Astsubay Özcan İldeniz de Savcı Yarbay Hakan İleri'nin, ''Olay günü bulunduğunuz araçta ele geçirilen defterde bazı isimlerin altında çarpı işaretleri var. Bu çarpı işaretleri anlama geliyor? Neden bu çarpı işaretlerini koydunuz'' şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi: ''İstihbarat faaliyetlerinde Şemdinli sorumlusuydum. Bu bölgedeki çalışmalarımda (Sabri) kod adlı Ali Kısıkyol, örgütün dağ sorumlusuydu. Seferi Yılmaz da örgütün şehir sorumlusu idi.

Seferi Yılmaz örgüt içinde (Hacı) kod adı ile tanınır. Bu nedenle takibe aldığım Seferi Yılmaz ile terör örgütünün dağ kadrosuyla telefon görüşmesi yapanları ve DTP'nin kuruluşunda yer alanların altına çarpı işareti koydum.''

Diğer sanık Veysel Ateş'in de dinlenmesinin ardından sanık avukatları söz aldılar. Avukatlar,olaya ilişkin Van Cumhuriyet Savcısının hazırladığı iddianamenin ''sakat olduğunu'' savundular. Dava konusu olayın ''tuzak olduğunu'' öne süren sanık avukatları, 9 Kasım 2005 günü, Şemdinli'de askerlerin bulunduğu aracın, terör örgütü üyelerince gasp edildiğini ifade ettiler.

Avukatlar, aracın içinde bulunan Alman yapımı el bombalarının da bu sırada araca konulduğunu söylediler. Askeri Savcı Yarbay Hakan İleri, tutuklu geçecek sürenin, CMK'nın 102. Maddesinde en fazla 2 yıl olarak belirlendiğini ifade ederek ''sanıkların tutukluk sürelerinin 2 yılı geçmesi, bu aşamada delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme imkanları bulunmadığı, kaçma şüphelerinin olmadığı, tanık ya da mağdurlar üzerinde baskı kurmalarının söz konusu olamayacağı'' gerekçesiyle sanıkların tahliyelerini talep etti.

Duruşmaya 15 dakika ara veren mahkeme heyeti, sanıkların delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması, '2 sanığın TSK mensubu olması' ve CMK'nın 102. maddesi gereği tutukluluk süresinin 2 yılı geçmesi nedeniyle tahliyelerini kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Mart 2008 tarihine erteledi.

-DAVA YARGITAYDA BOZULMUŞTU-

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, tutuklu sanıklar Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, ''adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl, 5 ay, 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanık astsubaylar Kaya ve İldeniz'i ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkum eden kararının, usul yönünden bozulmasını kararlaştırmıştı. 13 Haziran 2007 tarihinde yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesine göndermişti.

haber7



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,642 µs