En Sıcak Konular

BTC neden bu kadar önemli?

14 Aralık 2007 17:41 tsi
BTC neden bu kadar önemli? Cumhurbaşkanı’nın ayağı yere değmiyor. Özellikle de Türki Cumhuriyetler ve Orta Asya ülkeleri ziyaretlerin esas noktasını oluşturuyor. Tabii bu “esas” esası BTC! Yani Bakü- Tiflis-Ceyhan boru hattı. Adını çok duyduk, uzayıp giden öyküsün

İyibilgi: "Çok önemli, Türkiye’nin çok işine yarayacak" diyoruz hep ama BTC’nin tam özellikleri nedir? Fiziki özelliklerini bile tam bilmiyoruz.

Pamir: Anlatalım… Yıllık kapasitesi 50 milyon tonluk bir hattır bu. Yani günde 1 milyon varil. Azerbaycan’dan çıkan petrolü Gürcistan üzerinden bize getirir. 1774 Km’lik yol. 1074’ü bizde. İlk petrol 2006’da gönderildi, 2007 Eylül’e kadar 200 milyon geldi. Yapılana kadar biraz zaman (1 yıl) kaybettik, biraz da fazla (300 milyon dolar) ödedik.

İyibilgi: Sağlık olsun! Kazançtan çıkarırız da ne kadar kazanacağız?

Pamir: Anlaşmaya göre ilk 16 yıl için her varil için 35 cent. Hazine’ye 25 cent, toplam 55 sent. Sonraki 24 yıl içinse toplam 80 cent.

İyibilgi: Güzel para. Tam kapasitede çalışmamış ama aradan geçen sürede ne kadar kazanmış oluyoruz?

Pamir: Eylül 2007’de BOTAŞ (BIL) Genel Müdürü 200 milyon varil petrol taşıyıp, 900 milyon dolar üzerinde gelir sağlandığını söyledi.

İyibilgi: Başlangıç için fena değil?

Pamir: Tam öyle değil.

İyibilgi: Nasıl?

Pamir: Tarife ve anlaşmanın hükümleri dikkate alındığında, 200 milyon varillik taşıma için BOTAŞ ve Hazine’nin alabileceği toplam gelir 110 milyon dolardır. Yani açıklamada ifade edilen miktarın dikkatle değerlendirilmesinde yarar var.

İyibilgi: İlginç. Ancak konu BTC olduğunda, gelir çok yüksek olsa bile daha kritik ve stratejik getiriler olsa gerek. Zira Türkiye bu konuya özel önem verdi başından beri ve şu sıralar Sayın Cumhurbaşkanı’da bölgeye üst üste yaptığı ziyaretler de bu konuyu gündemde tutuyor.

Pamir: Elbette önemli getirileri var. Doğu-Batı Enerji Koridoru’nun önemli bir ayağını oluşturan bu hat Türkiye’ye jeopolitik ve stratejik önem sağlayacak. Enerji bağımlılığı ve kaynak çeşitliliği arayan AB nezninde Türkiye’nin kıymeti artacak. Ceyhan önemli bir uluslar arası petrol merkezi haline gelecek. Boğazların ve İstanbul’un çevresel güvenliğine katkısı olacak. Müteahhitlerimize ve hizmet sektörüne katkı sağlayacak. Azerbaycan ve Gürcistan’a ekonomik katkı yapacak ve bölgesel işbirliği ve yatırım ortamını daha zenginleştirecek.

İyibilgi: Cumhurbaşkanı Kazakistan’ı da davet ediyor sanırız?

Pamir: Bu koridor ona da katkı sağlayabilir. Bu hattın diğer adımları için (Kazakistan) adına yatırım ortamını cazip hale getirebilir. Üstelik Güney Kafkasya Gaz Boru Hattı, Kazak ve Türkmen gazı konuları da var.

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 1,126 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,887 µs