En Sıcak Konular

Doğalgazda BOTAŞ tekeline son

14 Aralık 2007 14:18 tsi
Doğal gaz alım satım sözleşmelerinin (ithalat sözleşmeleri) özel sektöre devri kapsamında gerçekleştirilen kontrat devri ihalesinde en uygun teklifi veren Shell Enerji A.Ş, şartname gereği 19 Aralıktan itibaren fiilen doğal gaz arzına başlıyor.

Doğal gaz alım satım sözleşmelerinin (ithalat sözleşmeleri) özel sektöre devri kapsamında gerçekleştirilen kontrat devri ihalesinde en uygun teklifi veren Shell Enerji A.Ş, şartname gereği 19 Aralıktan itibaren fiilen doğal gaz arzına başlıyor.

yapılan ihale kapsamında ilk sıradaki istekli Shell Enerji A.Ş'nin tüm şartları yerine getirdiği tebliğ edilirken, BOTAŞ ile Shell Enerji A.Ş arasında sürecin son aşaması olan ''standart taşıma sözleşmesi'' imzalandı.

Taşıyıcı ile taşıtanın iletim şebekesi üzerinden doğal gaz akışı ile ilgili hak ve yükümlülüklerini düzenleyen, özel şart ve hükümler ile doğal gazın taşıtan adına hareket edenlerce teslim edilmesi veya alınmasına ilişkin koşuları içeren sözleşmeye, BOTAŞ adına Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, Shell adına ise Shell Enerji A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert imza koydu.

Doğal gazın hangi giriş noktalarından girip, hangi tüketim noktalarından çıkacağına, buralarda kapasitenin ne olacağını teknik olarak ortaya koyan sözleşmede EPDK'nın belirlediği tarifeler esas alınırken, BOTAŞ sözleşmeden yıllık yaklaşık 5 milyon YTL gelir elde edecek.

-BOTAŞ GENEL MÜDÜR VEKİLİ DÜZYOL-

Anlaşmayla birlikte, ihale sonrası sürecin de son ayağı tamamlanırken, sözleşme, şartname gereği 19 Aralık tarihinde yürürlüğe girecek.

Böylece ilk aşamada Shell Enerji de, BOTAŞ gibi reel anlamda doğal gaz arz piyasasında yerini almış olacak.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, kontrat devirleriyle ilgili çok uzun bir süreç yaşadıklarını hatırlatırken, burada zaman zaman bazı eleştirilerin olduğunu ancak kendilerinin bugüne kadar samimi ve özverili davrandığını söyledi.

Kontrat devirlerinin Türkiye'de ve dünyada bir ilk olduğunu ifade eden Düzyol, ''Artık aynı BOTAŞ gibi oyuncu olarak faaliyet göstermeye başlayacak reel anlamda yeni bir ithalatçımız var, Shell inşallah ayın 19'undan itibaren piyasada aynı BOTAŞ gibi faaliyet gösterecek'' dedi.

Artan rekabetin nimetlerinden tüketicilerin yararlabilmesini sağlayabilmek için çok önemli bir adım atıldığını bildiren Düzyol, önemli olanın. uzun vadede Türkiye'de sağlıklı bir doğal gaz piyasası yapısını oluşturabilmek olduğunu vurguladı.

Doğal gaz alım satış sözleşmelerinin devrinde geçiş süreci olduğundan dolayı ufak tefek aksaklıkların olabileceğine işaret eden Düzyol, ''bunları çok kolay bir şekilde atlatabileceğimize inanıyoruz, zaten uzun bir süreden beri şebeke geçiş düzenlemesi ile ilgili bazı çalışmalar yapılıyordu, ihtiyaç olursa önümüzdeki dönümde ilave bazı değişikler de gündeme gelebilir. Piyasa oyuncuları olarak birbirimize her an anlayış içerisinde olacağız'' diye konuştu.

-DİĞER 3 ŞİRKET DE SIRASINI BEKLİYOR-

Tüketicilere doğal gaz arzında herhangi bir aksamaya mahal vermeden hizmet vermeyi amaçladıklarını vurgulayan Düzyol, Shell ile yapılan anlaşmanın ardından, sırayla sürecin Bosphorus, Enerco ve Avrasya Gaz şirketleri ile devam edeceğini bildirdi.

Düzyol, süreçte teknik olarak bir engel kalmadığını,

prosedürel anlamda diğer firmalarda da eksiklerini tamamladığı anda gaz

arzına en kısa sürede başlayabileceklerini söyledi.

Shell Enerji A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert ise ihale şartnamesi gereği fiilen 19 Aralıkta devrin gerçekleşeceğini vurgularken, ''bu, hepimiz ve piyasanın liberalizasyonu için çok önemli bir adım'' dedi.

Haber 10



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,061 µs