En Sıcak Konular

Kamuda yazın ceket kravat zorunluluğu kalkıyor

14 Aralık 2007 12:30 tsi
Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde, enerjinin etkin ve verimli kullanılması yönelik çalışmalar, önce kamu kurum ve kuruluşlarında başlayacak. Yazın üç ay ceket giyme ve kravat takma zorunluluğu olmayacak.Enerji Verimliliği Projesi, çizgi kahramanı En-

Başbakanlık; kamu kurum ve kuruluşları, özelleştirmeye tabi KİT’ler, döner sermayeli KİT’ler, bağlı ortaklıklar, özel hukuka tabi kamu kuruluşları, belediye il özel idarelerine dönük, enerjinin etkin ve verimli kullanılması için alınacak bir dizi tedbiri içeren genelge taslağı hazırlayarak, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sundu.

2008 yılından itibaren yürürlüğe girmesi planlanan taslağa göre, tüm kamu kurum ve kuruluşları enerjiyi en verimli şekilde kullanmak için gerekli tedbirleri alacaklar. Buna göre, kamu binalarında enerji ve yakıt envanteri tutulacak. Binalarda ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi enerji harcayan tüm sistemlerinde üretim ve verimliliği artırıcı etüt ve projeler hazırlanacak.

Bu amaçla Maliye Bakanlığı tarafından her yıl, 150 milyon YTL’den az aşağı olmamak üzere ödenek tahsis edilecek. Ödeneklerde okul, üniversiteler ve hastanelere öncelik verilecek. Ayrıca enerjinin en verimli şekilde kullanılması için hizmet içi eğitim verilecek ve uygulamalardan sorumlu enerji yöneticileri görevlendirilecek.

ÇİZGİ KAHRAMAN EN-VER DEVREDE

Enerji verimliliğinin özendirilmesine dönük olarak da herkesin görebileceği yerlerde verimliliğe yönelik afiş ve sloganlar asılacak. Enerji Verimliliği Projesi, çizgi kahramanı En-Ver aracılığı ile tüm okullarda tanıtılacak, futbol Federasyonu da maçlarda hakemlere “En-Ver” forması giydirecek.

BİNA İÇİNDE SICAKLIK 21 DERECEYİ ASMAYACAK

Kamu kurum ve kuruluşlarında her ısıtma sezonu öncesi bakım ve onarım, kapsamlı şekilde yapılacak. Kuruluşlarda etiket sınıfı A olan klimalar kullanılacak. Dış ortam sıcaklığı 30 derece altında iken, soğutma amaçlı klimalar iç ortam sıcaklığı 23 derecenin altına inmeyecek şekilde çalıştırılacak. Kalorifer tesisatı projelendirme kuralları standardında iç hacim konfor sıcaklık ayarlı termostatik vanalar kullanılacak. Kışın iç ortam sıcaklığı 21 derecenin üstüne çıkmayacak şekilde ayarlanacak.

CEKET VE KRAVAT KOLAYLIĞI

Radyatör arkalarına, alüminyum kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilecek ve radyatörlerin önleri kapatılmayacak. 15 Mayıs-15 Ağustos arasında ceket giyme ve kravat takma zorunluluğu uygulanmayacak.

BİNALARDA MERKEZİ ISITMA ÖZENDİRİLECEK

Kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu haller dışında elektrikle ısınılmayacak ve elektrikten sıcak su elde edilmeyecek. Yeni inşa edilecek binalarda ısı yalıtımına dikkat edilecek.

Binalarda kişiye özel ısıtma cihazları bulunmayacak. Asansörlerde enerji verimli motorlar kullanılacak. İçinde en az 100 çalışanı olan binalarda, döner kapı ya da çift kapı kullanılacak. Kamu kuruluşlarına alınacak beyaz eşyaların enerjinin en verimli şekilde kullanıldığını gösteren A ve A plus sınıfında olmasına dikkat edilecek. Binalarda merkezi ısıtma özendirilecek.

YOL AYDINLATMADA VERİMLİ AMPULLER

Ortak kullanım alanlarında ısı hareketli aydınlatmalı sensörler kullanılacak. Çevre aydınlatmaları için alçak basınçlı sodyum buharlı ampuller, görünümün önemine göre elektronik balastlı flüoresan lambalar kullanılabilecek.

Aydınlatmada floresan lambalar için elektronik balastlar kullanılacak. Flüoresan ampul kullanımı yaygınlaştırılacak, akkor flamanlı ampuller belli süre sonra devre dışı bırakılacak. Dış cephe aydınlatmaları güvenlik ihtiyacı düzeyinde olacak.

Yol aydınlatmalarında ise verimli ve aydınlatma düzeyi yüksek ampuller kullanılacak. TEDAŞ yol aydınlatmalarını uluslararası standartlara uygun hale getirecek.

8. Sütun

 



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs