En Sıcak Konular

Rektörlerden yeni YÖK başkanı hakkında ilk yorumlar

14 Aralık 2007 12:30 tsi
Rektörlerden yeni YÖK başkanı hakkında ilk yorumlar Yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, ilk rektörler komitesi ve Üniversitelerarası Kurul toplantısını yaptı. Rektörler, toplantı çıkışında yeni YÖK başkanıyla ilgili izlenimlerini basına açıkladılar. Yeni başkan hakkında kim, ne dedi? İşte ayrıntılar...

Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, başkanlığında ilk kez gerçekleştirilen Rektörler Komitesi toplantısında üniversitelerin rektörleriyle tanıştı.


Basına kapalı olarak Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantı, saat 09.30'da başladı. Toplantı 15 dakika sürdü.

YÖK Başkanı Özcan, toplantı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine, “İstediğiniz kadar bilgiyi daha sonra vereceğim” diyerek kültür merkezinden ayrıldı.

ÜAK TOPLANTISI ÖNCESİNDE REKTÖRLER SORULARI YANITLADI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın ayrılmasının ardından, Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında, rektörler ve üniversitelerin temsilcilerinden oluşan Üniversitelerarası Kurul toplandı.

Rektörler, ÜAK toplantısı öncesinde, gazetecilerin Rektörler Komitesi toplantısına ilişkin sorularını yanıtladılar.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, toplantıda YÖK Başkanı Özcan'ın kendilerine nerelerde görev yaptığını anlattığını, kendisini tanıttığını söyledi.

Okudan, “(Her zaman desteğinizi bekliyorum. Beni ne zaman isterseniz arayabilirsiniz) dedi” şeklinde konuştu.

Türban yasağına ilişkin bir soru üzerine ise Okudan, yasalar değişmediği müddetçe yasağı uygulayacaklarını belirterek, “Sonuçta biz devlet memuruyuz, kamu görevlisiyiz. Yasaları uyguluyoruz” dedi.

Toplantıda, hiçbir gerginlik olmadığını belirten Okudan, başkanın sadece kendisini tanıtarak, “Ben de sizleri ziyaret edeceğim” şeklinde konuştuğunu söyledi.
Özcan'ın ayrıca, “Üniversitelerin kadro konusunda rahatlatılacağını, öğretim üyelerinin özlük hakları konusunda iyi günler geleceğini” söylediğini aktaran Okudan, toplantıda öğrencilere yönelik bir konunun geçmediğini ifade etti.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın ise türban yasağına ilişkin soruya “Bizim gündemimizde bu konu yok. Gündeme geldiği zaman tavrımızın ne olacağını daha önce beyan etmiştik” dedi.

Toplantıda, “Öğretim üyelerinin özlük haklarıyla ilgili ciddi açılımlar beklendiği” şeklinde bir konuşma geçtiğini de belirten Akaydın, doktoralı öğretim üyesi sayısının artırılması ve bununla ilgili olabilecek şeylerin konuşulduğunu söyledi.

Akaydın, toplantıda, yurt dışına doktora öğrencisi gönderme, vakıf üniversitelerinin desteklenmesi, öğrenci sayılarının artırılması, yurt dışı üniversitelerle ortak programların yürütülmesi gibi konuların da konuşulduğunu bildirdi.

Akaydın, “YÖK Başkanı Özcan 'Kapısının bütün rektörlere açık olduğunu' belirtti. 'Rektörlerle çok yakın bir çalışma politikası izleyeceğini, Türk üniversitelerinin sorunlarının çözülmesi için YÖK Başkanı ve YÖK'ün rektörlere ihtiyacı olduğunu' söyledi” diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç da, türbana ilişkin sorulara karşılık, üniversitelerde herhangi bir şeyin uygulanmasının yasalarla belirlendiğinin altını çizdi. Yamaç, “Kişisel uygulamalarımız söz konusu olamaz. Sadece üniversiteler değil, tüm kamu kurumları yasaların çizdiği yolda hareket eder” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da, YÖK Başkanı'nın “Çok açık ve şeffaf bir yönetim sergileyeceğini” söylediğini belirterek, “(Üniversitelerle beraber olacağını, bizlerin de kendisine yardımcı olmamızı istedi)” dedi.

Türban yasağına ilişkin bir konunun toplantıda gündeme gelmediğini belirten Aras, şöyle konuştu:

“Bizim üniversitemizin tavrı bu konuda açıktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün yasalarını, mahkemelerin kararlarını sonuna kadar uygularız. Ben Sayın Başkanın açıklamasında türban yasağını kastettiğini zannetmiyorum. Çünkü bu kadar açık yargı kararları AİHM kararları başta olmak üzere, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararları olmasına rağmen böyle bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum. Ne kastettiğini bilemiyoruz şu anda. Zamanla açıklayacaktır.”
YÖK Başkanı Özcan'ın “5 bin araştırma görevlisi kadrosunun hemen hemen garanti olduğunu” kendilerine söylediğini ifade eden Aras, Özcan'ın, “Bu konuyu aktardığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuya olumlu yaklaştığını” söylediğini anlattı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise, “Şu ana kadar YÖK Başkanı'nın katılmadığı bir ÜAK toplantısı hatırlamadığını” kaydetti.
Hilmioğlu, “Türban yasağını kaldırmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Türkiye eğer bir hukuk devletiyse, ulema devleti değilse bu kararlar hepimizi bağlar” diye konuştu.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da, üniversitelerde yasakların kalkmasında fayda olacağını, ancak burada türban kastediliyorsa bu konunun hassas ve tehlikeli bir konu olacağını söyledi.

Akbulut, bunun serbest bırakılmasının YÖK Başkanı'nın kişisel yetkisinde olmadığını belirterek, bu konunun risk yarattığını savundu.

YÖK Başkanı'nın istediği takdirde ÜAK toplantısına katılabileceğini belirten Akbulut, “Öyle bir mecburiyeti olmadığını düşünüyorum” dedi.




Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,343 µs