En Sıcak Konular

Şemdinli davası sil baştan!

13 Aralık 2007 22:31 tsi
Şemdinli davası sil baştan! Kamuoyunda 'Şemdinli davası' olarak bilinen 'Umut Kitapevi'ne el bombası atılmasıyla ilgili açılan ve Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nde görevsizlik kararı gerekçesi ile bozulan davanın askeri mahkemedeki ilk duruşması yarın görülecek.

Gözler Van Askeri Mahkemesi'nde

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde PKK terör örgütü hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi'nin bombalanması olayı ile ilgili 2 yıldır süren yargılama sil baştan yarın tekrar başlıyor.

Şemdinli'de 2 yıl önce meydana gelen bombalama olayından hemen sonra Şemdinli Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlayan soruşturmada olaya karıştıkları belirlenen PKK itirafçısı Veysel Ateş çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanırken, olaya karıştıkları ifade edilen Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ise serbest bırakılarak uzun süre tutuklanamamıştı.

Şemdinli Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık, soruşturmada görevsizlik kararı vererek dosyayı Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından yapılan soruşturmada önce sanık astsubaylar tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ardından soruşturma tamamlanarak, sanıklar hakkında, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek, suç işlemek için anlaşmak'' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle Van 3. Ağır Ceza mahkemesi'ne dava açıldı.

Savcı Sarıkaya, başta Genelkurmay Başkanı orgeneral Yaşar Büyükanıt olmak üzere çok sayıda üst düzey komutanlar hakkında soruşturma başlatıp görevsizlik kararı ile dosyaları Genelkurmay Başkanlığı Askeri savcılığa gönderdi. Bunun üzerine başlayan tartışmalarda Savcı Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından mesleğinden ihraç edilmişti.

Mahkeme açılan davayı kabul ederek yaptığı yargılamada sonunda sanıklar Ali kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş'e 'Suç için anlaşmak, adam öldürmek, adam öldürmeye teşebbüs etmek ve adama yaralamak' suçlarından 39'ar yıl 10 ay 27'er gün hapis cezası verildi.

Sanık avukatları kararı temyiz için Yargıtay'a götürdü. Yargıtay 1. ve 9. daireleri arasında gidip gelen dosya en son 9. Daire tarafından görevsizlik ve eksik soruşturma gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Van 3. Ağır Ceza Mahkeme ilk önce Yargıtay'ın kararına kısmen uyarak davanın genişletilmesine karar vererek, dosyayı askeri mahkemeye gönderilmesine karşı çıktı.

Adli yargı ataması döneminde Van 3. ve 4. Ağır Ceza Mahkemeleri başkan ve üyelerinin tamamına yakının tayini başka illere çıkınca yerlerine atanan yeni üyeler atandı. Van'a yeni atanan hakimler önlerine tekrar gelen Yargıtay kararına uyarak dosyayı Askeri Mahkeme'ye göndermeye karar verdi. Van'da bu süreç işlerken Yargıtay, 27 Kasım 2007 tarihinde görevsizlik kararını onadı.

Böylece 2 yıldır tartışmalar arasında süren Şemdinli davası Van Jandarma Asayiş kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde sil baştan tekrar görülmeye başlanacak. İlk duruşma yarın saat 09:00 görülelmeye başlanacak. Duruşmaya sanıklar, müdahiller, müdahil ve sanık avukatları hazır bulunacak.

Şemdinli'de 9 Kasım 2005 tarihinde Umut kitabevi'ne yapılan bombalı saldırıda ve sonrasında meydana gelen olaylarda 2 kişi ölmüş, 5 kişi yaralanmıştı.

Atılan bombayla ilgili Astsubaylar Ali Kaya Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş tutuklu olarak yargılanıyor.

Zaman



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs