En Sıcak Konular

'Özel sektöre hazine kefil olmuyor'

13 Aralık 2007 17:50 tsi
Kemal Unakıtan, özel sektörde hazine kefaleti olmadığını, olmasının da söz konusu olmayacağını belirtti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hazinenin özel sektörün alacağı krediler için kefil olmadığını belirtti.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin görüşmeleri devam ediyor. Tasarının 19. maddesi üzerindeki soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Hazine garantili borçlar ne kadardır?” sorusu üzerine şunları söyledi :

“Hazine garantili borçlarda, eski uygulamalar çok kötü örneklerle doludur. Nasıl olsa bunu Hazine ödeyecek düşüncesi ile bilinçsiz, verimsiz ve yanlış yatırımlar hazine garantisi altında büyük israflara yol açmıştır. Yuvacık barajı örneği gibi. Artık biz belediyeler başta olmak üzere hazine garantisi vermiyoruz. Hazine garantisi verdiğimiz zaman borçlu sanki hiç borçlu değilmiş gibi hareket ediyor. Hazine hükümetten topladığı bu paralarla ödüyor.”

ÖZEL SEKTÖRÜN BORCU DEVLETİN BORCU DEĞİL

"Özel sektör borcunda Hazine kefaleti var mı?" şeklindeki bir soru üzerine Bakan Unakıtan, özel sektörde Hazine kefaleti olmadığını, olmasının da söz konusu olmayacağını belirtti. Unakıtan, “Özel sektör, yarın öbür gün bunlar borçlarını ödemeye başlayacaklar. Şu anda özel sektörde alınan borçlar da ödenen borçlar da var. Özel sektör kendi hesabını kendi yapıyor. Ayrıca parayı veren garanti bir şey vermezse kredi vermez. Bunun hazineyle bir ilgisi yok. Hazine buna kefil değil. Özel sektörün borcu devletin borcu değil. Özel sektörün borcu Devletin borçları arasında sayılmıyor” dedi.

HAZİNE BÜTÇE AÇIĞI KADAR BORÇLANIR

Hazine'nin bütçe açığı kadar borçlandığına işaret eden Unakıtan, “Hazinenin birtakım para işleri de vardır. Proje kredileri alıyor. Proje kredileri aldığı zaman da o proje kredisini imzaladığınız zaman para alınmıyor. Para ne zaman projeye harcanıyorsa o zaman alınıyor. Bu bütçede de gösteriliyor. dünya Bankası ile yapılan anlaşmalar oluyor” diye konuştu.

Enflasyonun nasıl hazırlandığını TUİK'in bildiğini belirten Unakıtan, "Nakit paralar nerede"? diye soran bir milletvekiline ise, “Tedavülde olan paraların hesabı Merkez Bankası'nda. Bu konuda aylık raporları oluyor” karşılığını verdi.

Özel sektörün borcunda Hazine kefaletinin olamayacağını söyleyen Unakıtan, “Hazine kefaleti konusunda çok hassas davranıyoruz Öyle ona kefil buna kefil olmuyor Hazine. Bizim kefilimiz yok. Kim kime borç veriyor hangi şartlarda veriyor. Bazı kuruluşlarımız var onlara bile Hazine kefil olmuyor” dedi.

Bütçe görüşmelerine maddeler üzerinden devam ediliyor.

Yenişafak

 



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs