En Sıcak Konular

Bilgisayar adamı 'fıtık' ediyor!

13 Aralık 2007 17:40 tsi
Bilgisayar adamı 'fıtık' ediyor!
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Şenel, boyun ağrılarının enseye, omuzlara yayılması, kollarda uyuşma ve güçsüzlük gibi yakınmaların boyun fıtığı habercisi olabilceğini söy

OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Hasta Eğitim Seminerleri'ne konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Alparslan Şenel, 'boyun ağrıları ve boyun fıtığı' konusunda bir sunum yaptı.

Günümüzde bilgisayar kullanımının artması ile boyun ağrılarının daha sık rastlanır hale geldiğini belirten Prof. Dr. Alparslan Şenel, "Ağrı enseye, omuzlara yayılabilir. Bu durum uzun sürüyorsa veya sık tekrarlıyorsa boynunuzda bir problem var, uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor demektir. " dedi.

Boyun fıtığından korunmak için ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak ve uzun süre hareketsiz kalmak gibi durumlardan uzak durulması gerektiğini kaydeden Şenel, "Boyunda en sık karşılaşılan problem; boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan boyun düzleşmesidir. Boyun normal eğimini kaybeder ve düz bir çizgi şeklini alır. Boyun düzleşince boyun omurları içinden geçerek dengeden sorumlu olan beyinciğe giden damarlar (vertebral arterler) gerilir ve yeterince kan gitmez. Bu durum kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik nedeni olabilir. " ifadelerini kullandı.

"Boyun gerginliği tanısı için en önemli yöntem fizik muayene ve MR filmi çekimidir. MR filmi hastalığın ne derece ilerlediği de saptanır. " diyen Şenel şöyle konluştu: "İlerlememiş olgular kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama ile kontrol edilebilir. Ancak ilerlemiş olgularda fizik tedavi gerekir. Ek olarak kollarda uyuşma, güçsüzlük gibi yakınmalar da varsa boyun fıtığı olabilir ve cerrahi müdahale gerekir. Unutulmaması gereken nokta her boyun ve kol ağrısı boyun fıtığı demek değildir.

Kaslardan, kirişlerden, kemikten kaynaklanan benzer ağrılar olabilir. Ayrıca dirsek, avuç içi gibi yerlerde de sinir sıkışması olabilir ve bu durumlar boyun fıtığı ile karışabilir. MR tetkikinde fıtık görülmesi tek nedenin bu olduğunu göstermez. Mutlaka ayırıcı tanı yapılmalıdır. Bunun temel şartı iyi bir muayene ve gerekirse EMG gibi yardımcı tetkiklerin yapılmasıdır. " Prof. Dr. Şenel, boyun fıtıklarının tedavi edilmemesi durumunda; kollarda uyuşukluk, güçsüzlük, dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi problemler ortaya çıkabileceğini kaydederek, "Korunmak için ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak gibi durumlardan uzak durulmalıdır. Boyun fıtığı ameliyatlarının sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Ancak mikro cerrahi ile yapılmalıdır. Olgular genellikle ameliyat sonrası ertesi gün taburcu edilir ve üç hafta kadar boyunluk takmaları önerilir. " diye konuştu.

8 sütun



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs