'AB'ye kızarız ama AB'den caymayız!' | " /> 'AB'ye kızarız ama AB'den caymayız!' | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ: 'AB'ye kızarız ama AB'den caymayız!'

13 Aralık 2007 16:51 tsi
TÜSİAD Başkanı Yalçındağ: 'AB'ye kızarız ama AB'den caymayız!' TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, AB sürecinde Türkiye karşıtlarının tuzağına düşülmemesi gerektiğini belirterek, “Amaçları Türkiye’yi kızdırıp caydırmak. Kızarız ama caymayız” dedi. DTP’yi eleştiren Yalçındağ, “Terörle aralarına mes

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) önemli mesajlar geldi. Yılın son Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, 2008’in Türkiye için bir atılım yılı olması gerektiğini, bunun için önceliğin istikrarlı, çekişmesiz ve uzlaşmacı bir siyasi hayata kavuşmakta olduğunu söyledi.

Yalçındağ, Türkiye’nin sınırötesi operasyonu yaparken gözünün Kuzey Irak topraklarında olmadığını anlatmayı başardığını belirterek, “Ne yazık ki, yurtiçinde, böyle bir ortamda gerilimi azaltma konusunda en çok sorumluluk üstlenmesi gerekenler, sorumlu davranmadılar, terörle aralarına mesafe koyamadılar. Bu tavırlar, bizde, bu kesimlerin çözümün parçası olmak yerine, sorunun parçası olmayı tercih ettikleri izlenimini uyandırdı” dedi.

“Başbakan’ın seçilmiş milletvekillerinin parlamento dışında bırakılmaması gerektiğini belirten sözlerini takdirle karşıladık” diyen Yalçındağ, “Demokrasimizin, sorunlarını parti kapatmadan çözme olgunluğuna eriştiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin Avrupa projesini neredeyse gündemden çıkardığını belirten Yalçındağ şunları söyledi: “Maalesef Fransa, uluslararası hukuk ve küresel siyasal gerçekliklerle ilgisi olmayan bir tutumu, tek yanlı olarak AB’ye empoze ediyor. Bir demokrasinin başka bir demokrasiye böyle hukuk dışı bir direniş göstermesi, Avrupa bütünleşmesinin temelindeki idealizm ile de çelişmektedir. Kaldı ki, Türkiye’nin AB bünyesindeki kurumsal ve hukuksal kazanımlarının geçici siyasal kararlarla elinden alınması mümkün değildir. Yapılmak istenen, Türkiye’nin üyelik sürecinden kendi kendine vazgeçmesini sağlamak. Amaçları Türkiye’yi kızdırıp caydırmak. Ancak açık kalplilikle söylemeliyiz ki, kızarız, ama caymayız.”

Yalçındağ, bir Anayasa’da olmazsa olmaz gördükleri ilkeleri şöyle sıraladı: “Yeni Anayasa rejimin temel niteliklerini değiştirmemelidir. Cumhuriyet’in 84 yıllık kazanımlarını ve laiklik gibi temel değerlerini eksiksiz, tam olarak yansıtmalıdır. Yeni Anayasa birey odaklı bir bakış açısı ile hazırlanmalıdır. 21. yüzyılda kaleme alınmış bir anayasa, bireyin ve haklarının devlet ve hatta toplum karşısında korunmasına odaklanmalıdır. Yeni Anayasa Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarını norm haline getirmelidir.”

TÜSİAD Başkanı konuşmasını “Ne terör meselesini ekonomik atılım gereğinden, ne ekonomiyi AB sürecinden ayrı düşünmek mümkündür. İşte bu nedenle bütün bu alanlar için mevcut fırsatların iyi kullanılmasını istiyoruz. Sorunların çözümünün önünü açacak hareketleri başlatmanın tam zamanıdır” sözleriyle tamamladı.

ntvmsnbc



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,588 µs