En Sıcak Konular

MGK yerine MSK getirilsin önerisi...

13 Aralık 2007 16:53 tsi
Günlerdir devam eden Sivil Anayasa tartışmalarına MÜSİAD da hazırladığı bir raporla katıldı. Bugün açıklanan raporda, Yeni Anayasa’da sivil otoritenin üstünlüğünün sağlanması gerektiği vurgulanıyor. Bu kapsamda MGK’nın kaldırılmasını isteyen M

Sivil Anayasa tartışmaları devam ederken, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) bir rapor yayınladı. Basın toplantısıyla raporu kamuoyuna duyuran
MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, Türkiye’nin 2002’den itibaren yakaladığı güçlü istikrara dikkat çekti. Devletle toplum arasında daha etkin bir yönetişimin hayata geçmeye başladığını gördüklerini dile getiren Bolat, İnsan hakları ve özgürlükler konusunda yapılan iyileştirmelerin dışarıdan empoze ediliyormuş gibi bir izlenime yol açtığını, bundan dolayı Sivil Anayasa’nın zorunlu olduğunu kaydetti.

60. Hükümet’in reformlara ciddiyetle devam etmesi gerektiğini söyleyen Bolat, “Türkiye’nin insan hakları, yargı, güvenlik, hukuk devleti, yüksek öğrenim konularında toplumsal krize sebep olan sorunlarını aşabilmek için köklü bir Anayasa reformu gerekmektedir” dedi.

MEVCUT ANAYASA SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE YETERSİZ
“Yürürlükteki 1982 Anayasası olağanüstü bir dönemde yapıldığı için toplumsal barışın sağlanmasında ve sorunların çözümünde yetersiz kalmaktadır” diyen Bolat sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişilere karşı devleti koruyan bir anlayışın ürünü olan 1982 Anayasası’nın değişmesi ve insan haklarına dayalı, sivil, demokratik ve yeni bir Anayasa’nın hazırlanması konusunda toplumda görüş birliği sağlanmıştır.”

Türkiye’de anayasaları, devlet gücünü kullanarak toplumu belli bir ideoloji doğrultusunda kontrol etmeyi amaçlayan bürokrat ve aydınların yaptığını hatırlatan Bolat, Anayasa’nın farklı siyasi düşünce, kanaat, inanç, sosyal sınıf ve statüden insanların barış içinde bir arada yaşamasının ortak kurallarını gösteren toplumsal bir sözleşme olduğunu belirtti.

ANAYASA KİŞİYİ DEVLETE KARŞI KORUMALI
MÜSİAD’ın Anayasa raporu 5 ana başlıktan(Siyasi Rejimin nitelikleri, temel hak ve özgürlükler, kuvvetler arası ilişikler, ekonomik hükümler, Anayasa’nın hazırlanma süreci) oluşuyor.

Devletin resmi bir ideolojisinin olmamasının gerektiğinin vurgulandığı Yeni Anayasa’nın kişiyi devlete karşı koruması gerektiği de belirtiliyor. İnsanların düşüncelerinden dolayı suçlu sayılmalarının da kalkması gerektiğinin ifade edildiği raporda, inanç hürriyetinin de tam olarak güvence altına alınması gerektiği vurgulanıyor.

“İnanmak ve özel hayatını inandığı gibi yaşamak insanın hakkı olduğu gibi bunu sağlamak da devletin görevidir” denilen raporda, “Din adına öne sürülen her türlü talebe ‘irtica’ damgası vurulması alışkanlığı terk edilmeli, ‘gerici’ yaftalamasıyla dindarlara baskı yapılmasına cevaz veren Anayasa hükümleri kaldırılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

ZORUNLU DİN DERSİ DEVAM ETMELİ
1982 Anaysası’nın getirmiş olduğu zorunlu din dersi uygulamasının Yeni Anayasa’da da devam etmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, din dersi dışındaki din eğitimi ve öğretiminin, kişilerin kendi isteğine bırakılması, ayrıca ‘yaş sınırlaması’nın da kaldırılması istendi.

MGK YERİNE MSK KURULMALI
Milletvekili dokunulmazlıklarına sınırlandırılma getirilmesinin istendiği raporda, parlamenter sistemin tek meclisli olarak devam etmesi gerektiği kaydedildi. Yeni Anayasa ile cumhurbaşkanı sorununun da çözülmesini istendiği MÜSİAD raporunda, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, ancak yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğini vurgulandı.
Sivil otoritenin üstünlüğünün sağlanması gerektiğinin de vurgulandığı raporda, Milli Güvenlik Kurulu’nun kaldırılması ve yerine ülke savunmasında koordinasyonu sağlayacak “Milli Savunma Kurulu”nun oluşturulması önerisinde bulunuldu.

8Sutun

 



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,234 µs