En Sıcak Konular

Sarıgül: Gerekirse AİHM'e gideceğim

13 Aralık 2007 16:44 tsi
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Yargıtay'dan CHP'den ihracı yönünde bir karar çıkarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurabileceğini söyledi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Yargıtay'dan CHP'den ihracı yönünde bir karar çıkarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurabileceğini söyledi.

Sarıgül, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, partiden ihracına ilişkin CHP Yüksek Disiplin Kurulu kararının iptali yönündeki yerel mahkemenin direnme kararını bozmasını değerlendirdi.


"Yargı süreci devam etmektedir. Yerel mahkeme, davayı usul yönünden yeniden ele alacaktır" diyen Sarıgül, "Baykal ve arkadaşlarının dün geceki kutlamaları boşunadır" diye konuştu.


Sarıgül, "Benim davam sadece bir hakkın teslim edilmesi değil, delege oyunları, görevden almalar, ihraç kararları ile parti içi oligarşiyi yaratanlara karşı demokrasi savaşıdır. Siyasi partilerin her kademesinde aday olmak için genel başkan ya da parti baronlarından icazet almak gibi birşey olamaz" dedi.


Sarıgül, bir gazetecinin, "Davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacak mısınız?" sorusuna, "Ben Türkiye'de açık ve net bir siyasi hukuk olmadığını görmek istemem. Siyasi Partiler Yasası'nın da değişmesi için büyük mücadeleler veriyorum ancak hukuki haklarımı Türkiye'de ve dünyada sonuna kadar kullanacağım ama yerel mahkeme 2 kez üst üste bizim partide kalmamızla ilgili karar verdi. Ben yerel mahkemenin doğru karar vereceğine inanıyorum" yanıtını verdi.


Sarıgül, yeni bir parti çatısı altında siyasi faaliyetleri yürütme fikrini ise, "Çok erken. Böyle bir şey düşünmek istemiyorum. Bizim yerimiz CHP'dir" diyerek değerlendirdi.


"Bu kadar mücadeleyle iktidar olunurdu"


Düzenlediği basın toplantısında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı koltuğuna bağlı olmakla suçlayan ve sık sık "Git" çağrısı yapan Mustafa Sarıgül, "Beni partiden ihraç etmek için verilen bu mücadelenin yarısı dışa karşı verilmiş olsa, inanın CHP iktidar olurdu. Başka siyasi liderler kapı kapı dolaşırken Baykal, parti üyeleri ile birlikte beni ihraç etmek için uğraşıyor" dedi.


Sarıgül, "Danışmanlar ayak oyunlarını çok iyi biliyor. Sonra da zaten milletvekili oluyor" şeklinde yorumda bulundu.


Yargı süreci


Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP'nin 2005 yılındaki olağanüstü kurultayının ardından Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından, "Kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği" gerekçesiyle, tüzüğün "parti suçu" ile ilgili 68 ve 70'inci maddeleri uyarınca, kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmişti.


CHP, YDK da 24 Mart 2005'te Sarıgül'ün oy birliği ile partiden ihracına karar vermişti. Ankara 24'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP YDK Başkanlığının 24 Mart 2005 tarihli Sarıgül’ün ihracına ilişkin kararı iptal etmişti.


CHP, bu kararı temyiz ederek, bozulmasını istedi. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin Siyasi Partiler Yasası’nın (SPY) 57'nci maddesinin tanıdığı yetkiyi aşarak karar verdiğini belirterek, yerel mahkemenin kararını bozmuştu.


Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Mustafa Sarıgül’ün partiden ihracına ilişkin CHP YDK kararının iptali yönündeki yerel mahkemenin direnme kararını, Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi'nin gerekçeleri doğrultusunda bozdu.


Ankara 24'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararı doğrultusunda yeniden bir karar verecek.

haber 10



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,548 µs