En Sıcak Konular

AB zirvesi yarın toplanacak

13 Aralık 2007 15:48 tsi
AB'nin yeni anayasası Lizbon Anlaşması'nın bugün imzalanmasından sonra AB devlet ve hükümet başkanları yarın Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanacak.

AB'nin yeni anayasası Lizbon Anlaşması'nın bugün imzalanmasından sonra AB devlet ve hükümet başkanları yarın Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanacak.

Liderler, "Fikir Grubu" adıyla, AB'nin 2020-2030 dönemine ilişkin öneriler sunacak bir akil adamlar komitesinin oluşturulması yönünde karar alacak.


Zirvede, AB dışişleri bakanlarının hafta başındaki Genel İşler Konseyi toplantısında genişlemeye ilişkin aldıkları kararlar yeniden gündeme getirilmeyecek.


Söz konusu toplantının genişlemeye ilişkin kararlarından "katılım" ifadesinin çıkarılması, Türkiye'de yankı bulmuştu.


Zirvenin gündemi


Zirvede ele alınacak diğer konular arasında Kosova, ortak göçmen politikası, Schengen alanının genişlemesi, terörizmle mücadele, polis ve yargı işbirliği, dış ilişkiler ve küreselleşme üzerine AB deklarasyonu yayımlanması bulunuyor.


Fikir Grubu'nun, zirve kararları taslağında, AB'nin 2020-2030 döneminde karşılaşacağı tehditleri öngörerek bunların nasıl karşılanması gerektiğine ilişkin öneriler sunması isteniyor.


Bağımsız çalışacak bu grup, diğerlerine ilaveten, Avrupa'nın sosyal sorumluluk ve ekonomik başarı modelinin modernleştirilmesi ve güçlendirilmesi, hukukun üstünlüğü, AB'nin temel hedefi olan sürdürülebilir kalkınma, küresel güvenlik, enerji ve iklimin korunması, uluslararası suçlarla ve terörizmle mücadeleyi ele alacak.


"Vatandaşlarımıza daha iyi ulaşma yollarına ve onların beklentileriyle ihtiyaçlarını karşılamaya özel önem verilmelidir" denilen taslakta, Fikir Grubu'nun AB'nin kurumsal meselelerini, politikalarını ve bütçesini tartışmayacağı ifade ediliyor.


Taslak kararlarda, "Fikir Grubu'nun çalışmasında, Avrupa içinde ve dışındaki olası gelişmeler dikkate alınarak AB'de ve daha geniş bir bölgede özellikle istikrar ve refahın uzun vadede en iyi nasıl korunması gerektiği incelenmelidir" deniliyor.


Fikir Grubu kimlerden oluşacak?


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin akil adamlar komitesi önerisiyle hayata geçirilecek olan Fikir Grubu'nun eski politikacı, şirket yöneticileri ve akademisyen kökenli 10-12 üyeden oluşması ve nihai raporunu Haziran 2010'daki AB zirvesine sunması bekleniyor.


Diplomatik kaynaklar, Fransa'nın dolaylı da olsa Fikir Grubu'nun yetkisine Türkiye'yi dahil etmek için çaba gösterdiğini ifade ediyor.


Fikir Grubu başkanlığına atanması muhtemel isimler arasında, birçok ülkenin desteklediği eski Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike Freiberga öne çıkarken, Nokia'nın eski Üst Yöneticisi (CEO) ve Shell Yönetim Kurulu Başkanı Finlandiyalı Jorma Ollila, eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzalez, Unicredit bankacılık grubu Başkanı İtalyan Aessandro Profumo, eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox ve Glaxo Smith Kline Üst Yöneticisi Fransız Jean-Pierre Garnier'ye şans tanınıyor.

haber 10



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,887 µs