En Sıcak Konular

BM çalışanlarını can korkusu sardı

13 Aralık 2007 14:56 tsi
BM çalışanlarını can korkusu sardı Salı günü Cezayir'de gerçekleşen iki bombalamada 11 çalışanını kaybeden BM'de yas ve kaygı var. BBC muhabiri Laura Trevelyan'ın New York'taki BM merkezinden bildirdiğine göre bayraklar yarıya inmiş durumda, personel ise korku içinde.

Salı günü Cezayir'de gerçekleşen iki bombalamada 11 çalışanını kaybeden BM'de yas ve kaygı var. BBC muhabiri Laura Trevelyan'ın New York'taki BM merkezinden bildirdiğine göre bayraklar yarıya inmiş durumda, personel ise korku içinde.

Cezayir'deki saldırı, 2003'te Bağdat'ta meydana gelen ve 22 kişinin öldüğü saldırıdan bu yana BM'in maruz kaldığı  en kanlı eylem oldu.

BM, Cezayir'deki saldırıda da El Kaide tarafından doğrudan hedef alındığını düşünüyor.

BM çalışanları, Cezayir saldırısından sonra etraflı bir soruşturma istiyor. Bundan sonra da böyle korkunç bir eylemde kurban gitmemek için yeterli güvenlik önlemlerinin alındığı konusunda şüpheleri var.
 

Cezayir saldırısında, BM misyonu başkanı Sergio Vieira de Mello da var. BM Genel Sekreteri Ban "Saldırı içimizde en iyi ve en parlakları alıp götürdü" diyor ve ekliyor:"O günden bu yana personelimizin güvenliğini sağlamak için güvenlik önlemlerini arttırdık".

Diplomatlar, BM'in doğrudan hedef haline gelmesini kaygı verici buluyorlar. BM personeli de kendilerini "tarafsız" sayıyor ve dünyanın ihtilaflı bölgelerinde yardım için bulunduklarını söylüyorlar, saldırıya uğramak için değil.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in dediği gibi "BM dünya barışı için çalışan, dürüst bir arabulucu olmaya çalışan bir örgüt, özellikle de mültecilere ve başka mazlumlara, kovuşturma kurbanlarına insani yardım elini uzatırken. Bu da, Cezayir'deki gibi saldırıları bütünüyle anlamsızlaştırıyor."

BM peronelinin kantininde de aynı endişeler yankılanıyor. BM işçilerini hedef alınması çok yeni ve talihsiz bir gelişme" diyor  UNICEF'ten Natabara Rollosson. "Bazı insanlar insani yardım çalışmalarını savaşın politik bir bileşeni gibi görüyor artık. Bence algıdaki bu kayma gerçekten talihsiz. Eskiden, BM çalışanlarının hedef alınmayacağı dile getirilmesi gereksiz kaçacak bir kuraldı."

Adını vermek istemeyen bir adam "Görevler yine yerine getirilmeye değer, çünkü idealler ve hedefler daha da yüce ve onur verici. Bence ölenler, buna değecek bir dava için öldüler. Sivillere gelince, onların durumu çok üzücü. Fakat sanırım bu barış ve istikrar için ödenmesi gereken bir bedel."

Cezayir saldırısına kadar 2007'de öldürülen toplam BM çalışanı sayısı 19'du.

BM, çalışanlarını korumakla görevli ama insanlara da yardım etmeye çalışıyor, bu nedenle de erişilebilir şdurumda olmalı. Fakat tam da bu, aleyhine kolaylıkla kullanılabilen bir zaaf yaratıyor.

iyibilgi



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs