Taraf’ın taraftarı çokmuş! | " /> Taraf’ın taraftarı çokmuş! | "/>

En Sıcak Konular

Taraf’ın taraftarı çokmuş!

13 Aralık 2007 14:14 tsi
‘Taraf’ın taraftarı çokmuş! Radikal liberal’ Taraf Gazetesi yayın hayatında yeni. Ancak Ahmet Altan ve Alev Er’in yönetimindeki gazete pek başarılı olamadı. Tiraj kadar içeriğin doyuruculuğu da hayal kırıklığı yarattı. Ama gazetenin çizgisi konjonktüre uygun olduğundan (

Taraf Gazetesi’nin çıkışı büyük gazetelerde üstelik hallice büyüklükte sıkça duyuruldu. Altan ve Görmüş’ün boy boy resimleri basıldı. Taraf’ın ne taraf olduğu bir iyi anlatıldı.

Kamuoyunda "İkinci cumhuriyetçilerin gazetesi" olarak bilinen Taraf, Milliyet ve CNN Türk'ün eski Washington Temsilcilisi Yasemin Çongar, kapanan Nokta Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, Etyen Mahçupyan ve Neşe Düzel gibi pek bilinen isimleri barındıyordu.

Ancak nedendir bilinmez, Taraf beklenen ilgiyi görmedi. Bu ilgisizliğin mazeretleri bulunabilir. Gazetenin fiyatının emsallerinden hayli farklı olması (1 YTL.), duyurulduğu denli doyurucu olmaması, gazetecilik ve özel haberlerinin sınırlı olması eleştirildi.

Köşe yazarlarının tam tekmil bulunmaması ve gazetenin sanki Mehmet Altan’la satacakmış gibi bir havasının bulunması da mazeretlere eklemlendi. Ama asıl konu tam bu değil.

Taraf Gazetesi son bir haftadır ilginç yerlerden ve ilginç biçimde “moral destek” alıyor. Daha doğrusu moral destek veriliyor. Bu haftanın ilk örneği Taha Kıvanç nam Fehmi Koru’dan geldi.

“Kısa süre önce yayın hayatına başlayan 'TARAF' gazetesinin geleceğinin bunlardan (daha önce başarısız olmuş gazetelere gönderme yapıyor) farklı olacağını umuyorum. Birçok sebebe dayanıyor bu umudum: Çıkaran kadro gerçekten parlak insanlardan oluşuyor. Sermaye yatıranlar iyi niyetli insanlar... Söylemi doğru bir gazete TARAF ve zamanın ruhunu yansıtabilecek bir söylem o...”

“Sabredebilirler ve yanlışlarını doğru gözleyip gerekli tedbirleri alabilirlerse TARAF da uzun ömürlü olabilir. İlk günlerin telâşının eseri olan hataları ortadan kalktı…. Nedense her gazete ilk gün, hatta ilk ay mükemmelliğe kavuşmuyor…. TARAF her geçen gün güzelleşiyor.”

“Zamanın ruhu”ndan gelen bu destekten sonra bir diğeri “zımni” olarak Hürriyet’den geldi. Taraf’a bol umut veren ve başarı temennilerinde bulunan bir yazı değildi bu ama belki daha iyisiydi.

Zira Hürriyet, büyük gazetelerin pek sık yapmayı sevmediği bir şey yaptı ve Taraf Gazetesi’nin bir haberini kendi manşeti(nden) verdi. Başlıbaşına bir reklam sayılan bu desteğin bir benzerini herhangi bir şirket yapmaya kalksa yüzbinlerce doları bir günde gözden çıkarmak zorunda kalır.

Yani bu anlamıyla Hürriyet’in Taraf’a yaptığı destek az buz değil. Hem adını birinci sayfadan ve manşet olarak duyurdu hem de daha önemlisi Taraf’ın eleştirildiği “habersizlik” kritiğine damga vurdu. “Taraf’ın haberlerini biz bile alıyoruz” dedi.

Bu moral desteklerin Taraf’a ne kadar yarayacağını şimdiden söylemek zor. Ama bir katkısı olacağı kesin. Peki Taraf tutunabilir mi? Bunu da kestirmek hayli müşkil.

Peki bu sağlam desteklerin nedeni ne. Çünkü pekala biliniyor ki basın camiası rekatebin en keskin sektörlerindin biri, belki de birincisi. Herhalde bu sır “zamanın ruhu”nda gizleniyor.



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,445 µs