En Sıcak Konular

"Ermeni Diasporası ve Türkiye"

13 Aralık 2007 13:59 tsi
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak, Ermeni soykırımı iddialarının mesnetsiz ve dayanıksız olduğunu söyleyerek, iddialar için bin 288 şirketin çalıştığını açıkladı.

KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak, Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu'nda, "Ermeni Diasporası ve Türkiye" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin geniş katılımıyla gerçekleşen sunumda, farklı sebeplerden ülkelerinden ayrılarak dünyanın pek çok yerine göç etmiş, bununla birlikte ülkesiyle ilişkisini kesmemiş ve hatta güçlü bağlar kurmuş etnik azınlıklara diaspora denildiğini belirten Çomak, "Ermeniler, 1915 olaylarının ardından sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul ettirmek için lobicilik faaliyetlerine başladı ve ABD Senatosu'ndan ilk kararı 9 Şubat 1916'da çıkarttı. Osmanlı İmparatorluğu beş ayrı cephede savaş verirken, Rusların kışkırtmasıyla baş kaldıran Ermenilerin bulundukları yerlerden başka yerlere göç ettirilmesi o dönemde zorunluluktu. Hiçbir Ermeni vatandaşa zarar verilmek istenmedi. Soykırım iddiaları gerçek dışıdır. Bizim şanlı tarihimizde böyle bir olay vuku bulmamıştır. Ermeni Diasporası, 1915 olaylarında bir milyon Ermeni'nin katledildiğini iddia ediyor. O dönemde 550-600 bin Ermeni'nin yaşadığı göz önüne alınırsa, bunlar mesnetsiz ve dayanaksız iddialardır" dedi.

ABD'de lobicilik faaliyetlerini yürüten Ermeni kuruluşlarının, ABD halkının kendileri hakkında konuşmasını sağlayacak araçları hazırlamak, yönetim sürecine ABD'li Ermenilerin daha büyük katılımını sağlamak, ABD'nin Ermenistan Cumhuriyeti'ne yardımda bulunmasını sağlamak gibi amaçlarının olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Çomak, "ABD'de faaliyet gösteren 5-6 bin lobi şirketinin, bin 288 tanesi Ermeni diasporasını haklıymış gibi savunuyor. Lobicilik faaliyetlerine yıllık 3 ile 6 milyar dolar arası para harcanıyor. Bu para Ermenistan'a harcansa, halkın refah düzeyi inanılmaz ölçüde yükselirdi" diye konuştu.

Tüm dünya kamuoyunu meşgul eden diasporanın, asılsız olmasına rağmen 19 devlet tarafından kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Çomak, birçok ülkede faaliyet gösterdiklerini, ABD, Fransa ve Lübnan ise etkili olduklarını açıkladı. Diasporanın 3T (Tanıma, Tazminat, Toprak) hedefinden bahseden Hasret Çomak, Türkiye Cumhuriyeti'ne 1915'de 1 milyon Ermeni'nin soykırım sonucu öldürüldüğü iddialarını kabul ettirmeyi, Türkiye Cumhuriyeti'ne özür diletip, tazminat ödetmeyi, Doğu Anadolu'da "Ermeni toprakları"nın veya 'Batı Ermenistan'ın kendilerine verilmesini sağlayarak Büyük Ermenistan devletini kurmayı istediklerini hatırlattı. Türkiye'nin yapması gerekenleri de anlatan Çomak, "Asılsız Ermeni iddiaları ve propagandalarına karşı iyi niyetli uluslararası toplumu bilgilendirmek için arşivlerimizdeki belgeleri yayınlayarak, kamuoyuna duyurmalıyız. Fransa arşivlerinde bulunan sözde katliamlara ilişkin belgelerin asılsızlığını ispatlamalıyız. Ermenistan'la ilişkileri geliştirmeliyiz. Ermenistan-Azerbaycan arasında sağlanacak barışın mimarı Türkiye olmalı. Türkiye'nin Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin önemli rol üstlenmesi gerekir. Sözde Ermeni soykırım yasa tasarılarına karşı milli politikalar geliştirilmeli. Üniversitelerde, Ermenilerle ilgili araştırma merkezleri kurulmalı. Yabancı bilim adamlarının görüşleri ön plana çıkarılarak Türkiye'nin tezi ısrarla savunulmalı" şeklinde konuştu.

8 sutun



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs