En Sıcak Konular

Testere 2008: Senaryoda hem kriz hem savaş var!

13 Aralık 2007 12:41 tsi
Bir türlü “bit(e)meyen” yıl olarak 2007 çok yordu. Ama 2008 onu da aratacak gibi. Zira gelecek yıla ilişkin senaryolar, hem küresel hem yerel tehlikeler içeriyor. Buna göre önümüzdeki yıl ABD grip olacak, Türkiye dahil bir çok ülke hapşıracak!

Ayak sesleri 2007’nin başından beri duyuluyordu ama önümüzdeki yıl ABD’de başlayacak bir ekonomik rahatsızlığın küresel etkileri olabileceğine ilişkin emareler çoğalmış bulunuyor.

Bunlara işaret demek de hatalı olabilir. Çünkü bir çok uzmana göre bu ihtimal artık yüksek. Dahası, yerel ve uluslararası bir çok resmi kurum ayağını şimdiden yorgana göre uzatmaya başladı.

Davulun sesi!

Bakın, Star Gazetesi’nde bugünkü (13.12.2007) yazısında Salih Neftçi neler diyor; “…. Ama bir nokta çok önemlidir. Amerika’da 2008 yılında bir resesyon-durgunluk yaşanması olasılığı artık yüzde 50’nin üzerine çıkmıştır. Bu Türkiye gibi ülkeleri şu anda tahmin edilenden çok daha fazla etkileyecek bir gelişmedir. YTL darbe yiyebilecek, Türkiye’ye gelen yabancı sermaye miktarı azalabilecektir. Ayrıca dünya ekonomisi yavaşlıyor. Türkiye ekonomisi ise daha da hızlı bir şekilde yavaşlıyor.”

Yeterli gelmediyse devam edelim. Bir başka haber Hürriyet’ten; “Krize karşı ’sıcak para hattı’ kurdular. ABD, Kanada, Avrupa, İngiltere ve İsviçre merkez bankaları, birbirlerini fonlayıp likidite sorununu rahatlatmaya çalışacak. FED, Avrupalı ve İsviçre merkez bankaları vasıtasıyla swap hatlarına 24 milyar dolar nakit para enjekte ederek, yükseltilmiş kısa dönemli fon baskılarını sıkıntıdan kurtarmayı planlıyor.”

Dün gerçekleşen TÜSİAD toplantısında da aynı vektörde sözler vardı; “Koç, ABD'deki olası bir resesyonun ve bunun etkilerinin en önemli gündem maddesi olduğunu belirtti. 
Koç, ‘Özellikle büyümeyi dışardan finanse eden bizim gibi ülkelerin stratejilerini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor’ diye konuştu. İlginç değil mi?

Ama dahası da var ve bu açıklamaların hepsi sadece bir günlük ve aynı tarihli! Türkiye İş Bankası ve Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ahmet Kırman; “Gelişmiş ülke bankalarının aktiflerindeki bozuklukların yansımaları Türkiye’yi etkileyecek. Bunu 2008’de yaşayacağız. En kötü ihtimal sallamasa bile hapşırtır!”

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek; “ABD Merkez Bankası’nın faizleri daha da indirmesini bekliyoruz.”

Savaş krize karşı!

2008’in ilk ve çaplı tatsız haberi bu olsa bile, yine aynı süreçte sesi duyulmaya başlayan bir diğer risk ise savaş! İran ve ABD arasında, Beyaz Saray yönetiminin bu son yılında bir “veda” turu atılacağına ilişkin söylence de azalmadan sürüyor.

Muhtemel tarih bile verenler var. 2008 yaz aylarında, görevine veda edecek her ABD Başkanı’nın yaptığı gibi Bush’un da bir saldırı düzenleyeceği ve hazırlıkları ile propagandanın iyice artırıldığı bilgisi artık saklı değil.

Böylece sekiz yıllık iktidarı dönemindeki en büyük hesaplaşma olarak görülen İran konusunun da halledileceği belirtiliyor. Peki bu durumda zaten kriz sinyalleri veren küresel ve yerel ekonominin hali nice olur?

İşte burada bir gariplik var. Kimilerine göre tüm dengeler iyice bozulur ve bölgede yaşanan tecrübeler boyunca sık sık görüldüğü üzere, petrol fiyatları fırlar, likidite sorunu artar, dış borç açıkları büyür ve döviz gerelir.

Bu “standart” beklenti. Ama tersi de mümkün. Savaş ekonomisinin ABD’nin yaşaması beklenen “resesyon-durgunluk”u aşmakta bir araç olarak da kullanılabileceği söyleniyor. Zira asal sektörlerden biri olan askeri harcamalar hemen tüm ekonomilerin ve bağlı sektörlerin çarklarını yağlıyor.

Bu halde Türkiye’nin de “en kötü senaryo” olarak “hem savaş hem kriz” demosunu şimdiden yapmasında-olsun olmasın-büyük fayda bulunuyor.

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 2,366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs