En Sıcak Konular

AB 'Yeni Anayasası'nı imzaladı

13 Aralık 2007 12:35 tsi
AB 'Yeni Anayasası'nı imzaladı AB dönem başkanlığını yürüten Portekiz'in başkenti Lizbon'da toplanan AB devlet ve hükümet başkanları ''yeni AB Anayasası'' olarak tanımlanan Lizbon Anlaşması'nı imzaladı.

AB dönem başkanlığını yürüten Portekiz'in başkenti Lizbon'da toplanan AB devlet ve hükümet başkanları ''yeni AB Anayasası'' olarak tanımlanan Lizbon Anlaşması'nı imzaladı.

Temel unsurları ve çerçevesi yılın ilk yarısındaki Almanya dönem başkanlığında belirlenen ve Portekiz dönem başkanlığının düzenlediği hükümetlerarası konferansta son şekli verilen yeni AB Anayasası, 18-19 Ekim'deki Lizbon Zirvesi'nde onaylandığı için "Lizbon Anlaşması" olarak kayıtlara geçti.


AB içinde sadece İrlanda'nın referanduma götüreceğini açıkladığı Lizbon Anlaşması'nın gelecek yıl üye ülkelerce onaylanması ve 10 Haziran 2009 tarihindeki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce yürürlüğe girmesi hedefleniyor.


İspanya devlet televizyonu Tve'ye demeç veren İspanya'nın AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Alberto Navarro, bu anlaşmanın AB'ye "istikrar getireceğini ve geleceğe bakmasını sağlayacağını" söyledi.


"Türkiye'yi dışarda bırakmak barbarlık"

Anlaşmanın AB'nin genişlemesini de garanti ederek, Türkiye'nin gelecekte AB üyesi olması sağlayacağını ifade eden Navarro, Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini net bir şekilde vurguladı.


Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanlara "Türkiye'yi AB dışında bırakmak gerçek bir barbarlık olur" diyen Navarro, "22 yıl önce İspanya fakir, kalkınmakta olan bir ülkeydi. İspanya en iyi dönemlerini AB üyesi olduğunda yaşamıştır. Zenginleşmiş, gelişmiş ve göçmen alan bir ülke haline gelmiştir" dedi.


"Artık Avrupa için sadece euro ortak para birimi yetmez" diyen Navarro, "Avrupa'nın ortak politikası, enerji ve iklim değişikliği sorunlarına çözüm getirmesi gerekmektedir. Türkiye, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerindendir. Avrupa'ya bakan, idam cezasını kaldıran, yasalarında reformlar yapan bir ülkedir. İspanya'da olduğu gibi elbette Türkiye için de AB üyeliği uzun bir süreç olacaktır" diye konuştu.


Anlaşma neleri içeriyor?


AB'de 6 aylık dönüşümlü başkanlık sistemini kaldıran yeni anayasada 2.5 yıllık süre için üye ülkelerin oy birliğiyle atayacakları AB Konseyi Başkanı'nın yılda 4 kez toplanacak AB zirvelerine de başkanlık etmesi öngörülüyor.


Lizbon Anlaşması'nda, dış politikada tek seslilik için getirilen AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ise, AB dışişleri bakanlarını buluşturan Dış İlişkiler Konseyi toplantılarına başkanlık edecek.


Aynı zamanda AB Komisyonu başkan yardımcılığı görevini üstlenecek olan Yüksek Temsilci, "AB'nin dış eylemlerinin eş güdümünü" sağlayacak.


AB böylece hala AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana olmak üzere, büyük ölçüde çakışan, çift başlı yapıda süren dış politikasını tek elden yürütmeye çalışacak.


AB Komisyonu'nun yine 5 yıllık dönemlerle her ülkeden birer temsilciyle çalışması belirlenen yeni anayasada, 2014 yılından itibaren komiser sayısının, üye ülke sayısının üçte ikisine düşürüleceği ve bazı ülkelerin AB Komisyonu'na dönüşümlü üye göndermeye başlayacağı ifade ediliyor.


Lizbon Anlaşması'yla getirilen "ikili çoğunluk sistemi" olarak adlandırılan nitelikli oylama yöntemi, karar alınabilmesi için ülke sayısı dikkate alındığında yüzde 55 ve ülke nüfusları dikkate alındığında yüzde 65 destek bulunmasını gerekli kılıyor.


Polonya'nın ısrarıyla yeni anlaşmanın yürürlüğe gireceği 2009 yerine 2014 yılına ertelenen ikili çoğunluk sisteminin uygulanmasından herhangi bir oylamada herhangi bir üye ülkenin isteğiyle 31 Mart 2017 tarihine dek vazgeçilebilecek.


İkili çoğunluk sisteminin geçerli olmayacağı dış politika, AB bütçesi ve vergi gibi konularda karar alınabilmesi için üye ülkelerin oy birliği gerekecek. 250 sayfalık yeni AB anayasası ayrıca, üye ülkelerin ulusal meclislerine, AB Komisyonu'nun hazırladığı yasa tasarılarını yeniden incelenmek üzere geri gönderme yetkisi veriyor.

haber 10



Bu haber 329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs