En Sıcak Konular

ABD'den siyasi çözüm ısrarı

13 Aralık 2007 09:14 tsi
ABD'den siyasi çözüm ısrarı ABD, PKK konusunun çözüme kavuşması için askeri baskıdan çok siyasi baskıdan yana olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın terörle mücadele koordinatörü Büyükelçi Dell Dailey, terör örgütü PKK'ya karşı ''hem Türkiye içinde hem de Irak'ta, askeri değil siyasi çözümden yana olduklarını'' söyledi.

Dailey, Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen özel bir toplantıda, terörizmle mücadele konusunda ABD'nin bütün dünyadaki faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Terör örgütü PKK ile mücadeleye ilişkin sorulara karşılık Dailey, "ABD Başkanı George W. Bush'un kararı çerçevesinde", Türkiye ile istihbarat paylaşıldığını ve bu sistemin işlediğini söyledi.

Dailey, "PKK için askeri bir çözüme bakmadık. Bizim tercihimiz, siyasi bir çözümdür ve Irak, Türk ve Amerikan hükümetlerini bir araya getirerek büyük bir diplomatik muhakeme sergiledik" dedi.

Bunun ardından Irak hükümetinin PKK'yı terör örgütü olarak kabul ettiğini belirten ve bunun "ileriye doğru atılmış önemli bir adım" olduğunu söyleyen Dailey, Irak hükümetinin şimdi PKK tehdidini, kuzeydeki kendi sınırları içinde, "uygun olduklarına inandıkları bir sistemle" ortadan kaldırma sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

SİYASİ BASKILAR DAHA ETKİLİ OLUYOR

Dailey, bir çatışmanın ardından kaybolan 8 Türk askerinin, Kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye geri dönmesinin sağlanmasında, "askeri baskının değil siyasi baskının" etkili olduğunu savundu.

ABD'nin Türkiye ile "üzerinde eyleme geçilebilir" istihbarat mı yoksa sadece istihbarat mı paylaştığı yönündeki bir soru üzerine Dailey, "Ben bunu söyleyemem. Bunu istihbarat olarak nitelendiriyorum. Eylemin tanımlanmasına bağlı. Şunu biliyorum ki, Başkan Bush'un açıklamasına dayalı olarak Türklere istihbarat verildi" dedi.

Dailey, serbest ticaret bölgeleri oluşturarak, hukuk kurallarının uygulanmasını ve iyi bir eğitimi sağlayarak, sosyal faaliyetlerle ve eğlence faaliyetleri yaratarak, insanlara terörden başka alternatifler sağlanmasının yerinde olacağını söyledi.

Dailey, ekonomik olarak dezavantajlı insanların, teröre alet olma konusunda daha zayıf konumda bulunduklarını ifade etti.

TERÖRLE SAVAŞI KAZANIYORUZ

Bir katılımcının, 11 Eylül'den sonra ABD'nin terörizme karşı savaşı kazanmakta olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Dailey, "Evet kazanıyoruz" yanıtını verdi.

Dailey, diplomatik, ekonomik ve diğer alanlarda teröre karşı başarılar kazanıldığını, terör örgütünün birçok elebaşının yakalandığını ancak daha çok gidilecek yol bulunduğunu söyledi.

Dailey, El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin için ise, bu tür teröristleri yakalamanın kolay olmadığını belirtti, "Onu yakalayacağız. Zaman içinde yakalayacağız. Kültürel, siyasi, dini, fiziksel sığınaklar kullanıyor olabilir, ancak sonunda onu yakalayacağız. Bu adamın üzerine işaret konuldu. Dünyanın her yerinde terörle yeterince zarar verdi" dedi.

dunyabulteni



Bu haber 235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,042 µs