En Sıcak Konular

İran'da AIDS patlaması

12 Aralık 2007 23:59 tsi
İran'da AIDS patlaması İran'da AIDS hastalığı patlama gösterdi. İran hastalıkla mücadele etti.

İran/Tebriz’ de, AİDS hastalığı ile mücadele kampanyası başlatıldı. Bu kapsamda, televizyon kanallarında AİDS hastalığı ile ilgili tanıtıcı kısa filmler yayınlıyor.

Tebriz’deki tıp camiasına göre, İran genelinde özellikle büyük kentlerde ve dini başkent sayılan Kum’da AİDS hastalığı ciddi boyutlarda. Ancak, sistemin bu sorunu örtbas etmesi nedeniyle, hastalığın boyutları tam olarak anlaşılamıyor. Ancak bağımsız kaynaklar ve Dünya Sağlık örgütü (WHO) uzmanları hastalığın yaygınlığını “korkunç” olarak niteliyor.

Resmi rakamlar, İran’da 20 bine yakın kişinin HIV virüsü taşıdığını gösteriyor. Ancak Sağlık bakanlığı uzmanları tespit edilemeyen vakalarla birlikte bu rakamın 100 bini geçebileceğini belirtiyorlar. AİDS hastalarının yarıya yakını 25-30 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Hastalığın kaynağı “yaygın fuhuş.” Muta nikahı, çocuk yaşta evlendirilen satılan, hiçbir sağlık kontrolünden geçmeyen minik kadınlar.

İran’da yaşanan bu rezalet özellikle kadınlar tarafından sıkça dile getiliyor. kadın dernekleri bu konuyu gündeme getirmek için protesto eylemleri yapmak istiyor fakat yönetim buna izin vermiyor.

İran Medeni Kanununun 1210. maddesine göre, kızlar erişkinliğe 9 ay yılını doldurduklarında girerler (bizim takvime göre 8 yıl 9 ay). Bu yaşa gelen bir kız çocuğu "kadın" olur. Nitekim birçok kız çocuğu cinsel suiistimal amaçlı evliliklere zorlanmaktadır, hatta 9 yaşından bile önce ve çok kısa bir süre içinde başından birçok "evlilik" geçeni vardır. Yasanın geçici evliliğe izin vermesi, birçok küçük çocuğu "yasal fahişe" haline getirmektedir. Bu küçük kızlardan bazıları, hastanelerde cinsel organları ağır bir şekilde yaralanmış olarak yatıyorlar. Cinsel organları olgunlaşmayan bu küçük çocuklar, sık aralıklarla mollalar arası satışlara konu olabiliyorlar. Bazen yaşlı bir molla, bu çocuklardan biriyle evlenip sonra öldürebiliyor. Cinayetle biten "evlilikler"in yüzde 90’ında "çiftler" arasında önemli yaş farkları var.

Gençler arasında yaygınlaşan gayri meşru ilişkiler, enjekte yöntemiyle uyuşturucu kullanımı.Ayrıca kan alış verişinde gereken hassasiyetin gösterilmemesi AİDS vakalarındaki artışın sebepleri arasında gösteriliyor. Kum Sağlık Müdürlüğü tarafından yayınlanan istatistiklere göre, kentte HIV virüsü taşıyan 324 kişi belirlendi. Yine Kum kentinde şu ana kadar 57 kişi bu hastalıktan hayatını kaybetti. İran resmi haber ajansı İRNA, tüm İran’da ise günümüze kadar 2.039 kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bağımsız kaynaklar, yönetimin negatif propagandalara maruz kalacağı endişesi ile hastalığın boyutlarını gizlendiğini söylüyor. İran Sağlık Bakanlığı’da “AİDS hastalığı” konusunun fazlaca gündeme gelmemesi için elinden geleni yapıyor.



Bu haber 1,869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,151 µs