PKK'nın legalleşmesi, dağdakileri indirir! | " /> PKK'nın legalleşmesi, dağdakileri indirir! | "/>

En Sıcak Konular

Ters açı: PKK'nın legalleşmesi, dağdakileri indirir!

12 Aralık 2007 19:05 tsi
Ters açı: PKK'nın legalleşmesi, dağdakileri indirir! Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, dün Ankara’da düzenlenen SAREM seminerinde konuştu. Büyükanıt’ın ‘PKK legalleşti’ sözleri siyasal arenada bomba etkisi yaparken, iyibilgi, Büyükanıt’ın ne demek istediğini Hasan Köni’

Başbakan Erdoğan'ın geçen günlerde terörle mücadele kapasamında yaptığı çıkışlar ve siyasal süreç, terör örgütünün tasfiye sürecinde olduğu görüntüsünü veriyor.

Kürt sorunu normalleşme sürecinde. 'Eve dönüş' yasasıyla ilgili gelişmeler ışığında yeni bir sürece giriliyor. Tam da bu aşamada Genelkurmay başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın dün katıldığı bir toplantıda "Terör örgütü legalleşiyor" demesi ne anlama geliyor?

Hükümetin her fırsatta verdiği 'askerle işbirliği içindeyiz' mesajı bu çıkışla ret mi ediliyor?

Aklımıza takılan soruların cevabını Prof. Dr. Hasan Köni'yle konuştuk...

İşte Köni'nin iyibilgi'yle yaptığı sohbetin satır başları:

Karşı tarafa kulak vermek zorundayız

Genelkurmay Başkanı’nın söyledikleri doğru yorumlanmalı. Büyükanıt, bir durum değerlendirmesi yapıyor. Tüm dünyada terörle mücadele böyle olmuştur. İrlanda, IRA ile yıllarca savaştı. Sonunda IRA, siyasallaşarak, legal örgütlenmeler içinde yer almaya başladı ve şiddet yanlıları silah bırakmak zorunda kaldı.

Terörizm dini ve siyasi bir amaca hizmet ediyor. Savaşan şiddet yanlıları, hareketlerini siyasal katılımla yapıyorlar. 19. yüzyılda pek çok isyanı güçle bastırdık. 20 ve 21. yüzyılda ise artık şiddetle bastıramayacağımız bir yapılanmalar oluşuyor. Bu noktadan sonra karşı tarafa kulak vermek, onları sistemin içine çekmek, sorunu böyle çözmek zorundasınız.

Siyasetin amacı barışı sağlamaktır

İyi bir siyasal sistem tüm aykırılıkları içine çekerek çözen sistemdir. Siyasetin amacı budur zaten. Siyaset barış sağlamak için vardır. Yoksa elinize silah alıp, çatışmaya gidersiniz.

Asker terör örgütüne diz çöktürmek istedi!

Artık PKK’nın siyasal süreç içinde çözüleceği bir döneme girdik. Muhalefetin durumu kabullenememesinin sebebi ‘muhalefette olması!’ Asker de terör örgütüne diz çöktürüp, teslim alamadığı için bu durumu kabul edemiyor. Askerin işi savaşmaktır çünkü.

Muhalefet ederken farklı şeyler söylenmeli. Birbirimize en çok destek olmamız gereken dönemdeyiz. Karşı taraf sizin yek pare durduğunuzu, bütün halde olduğunuzu görürse, geri adım atacaktır.

PKK siyasallaştıkça, askeri kanadı çözülecektir!

Tüm terörist hareketlerde süreç böyle işler, PKK siyasallaştıkça, legal alanda kendine yer buldukça, şiddet yanlısı askeri kanadı çözülecektir.

Bu noktada Orgeneral Büyükanıt’ın konuşmasını zıt bir çıkış gibi görmek yerine, bir durum tespiti olarak algılamakta fayda var. Çözüm, hükümet ve asker arasındaki beraberlik ve birlikte. Büyükanıt, tespit yapmamış olsa, bir tavır ortaya koyardı. Bu açıdan bakılmalı.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs