En Sıcak Konular

İsrail'den konut bombası

12 Aralık 2007 18:53 tsi
İsrail'den konut bombası İsrail'den barışa dinamit. Yeni yerleşim alanlarını genişletiyorlar..

İsrail ve Filistin heyetleri arasında nihai statü görüşmeleri, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde 8 kişinin öldüğü, 20'ye yakın kişinin ağır yaralandığı dünkü kanlı operasyonu ve Doğu Kudüs'te İsrail yerleşim birimi Har Homa'nın genişletilmesi çalışmalarının gölgesinde başlıyor.

ABD'de geçen ay sonunda düzenlenen uluslararası Orta Doğu konferansında kararlaştırıldığı üzere bugün Kudüs'te başlayacak görüşmeler, yaklaşık 7 yıl aradan sonra taraflar arasında barışa yönelik ilk görüşmeler olacak.

Heyetlerin Kudüs'teki tarihi King David otelinde öğle saatlerinde bir araya gelecekleri ve görüşmelerin açılışında görüntü alınması olanağının bulunacağı yolundaki açıklamaların ardından, görüşmelerin ayrıntılarına ilişkin değişiklikler nedeniyle görüntü alma olanağının iptal edildiği duyuruldu.

Gazze'deki operasyonda 8 Filistinli'nin ölmesi üzerine Filistin tarafının görüşmelerin düzeyinin daha düşük tutulmasından yana olduğu kaydedilirken, heyetlerin bugün ne zaman ve nerede bir araya geldikleri veya geleceklerine ilişkin henüz bir bilgi verilmedi. Toplantıların gözlerden ırak bir şekilde yapılabileceği de belirtiliyor.

İsrail'in kanlı operasyonu nedeniyle, Hamas, Filistin tarafını bugünkü görüşmelere katılmamaya çağırmıştı. Orta Doğu konferansında alınan karar doğrultusunda, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistin'in eski Başbakanı Ahmed Kurey (Ebu Ala) başkanlığındaki heyetlerin ilk toplantısında, tarafların bundan sonraki görüşme sürecine ilişkin karşılıklı önerilerini masaya yatırmaları bekleniyor. Filistin tarafı, başta kilit konular olmak üzere, her alanda ayrı ekipler oluşturularak, konuların ayrıntılı ele alınmasını istiyor.

Kudüs, yerleşim birimleri, Filistinli mültecilerin durumu, sınırlar, toprak, su ve çevre, güvenlik ve iki taraf arasındaki ilişkileri başlıklar altında ele alacak, 7-9 karşılıklı komisyon kurulmasını isteyen Filistin tarafına karşılık, İsrail'in görüşmelerin bu şekilde yürütülmesine sıcak bakmadığı belirtiliyor. İsrail tarafında görüşmelerin, Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yanı sıra Başbakanlık, Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından üst düzey yetkililerden oluşacak bir ekip tarafından yönlendirilmesi öngörülüyor.

GAZZE'DE GENİŞ ÇAPLI OPERASYON KARARI ÇIKMADI

Öte yandan, Gazze'ye geniş çaplı bir operasyonu görüşmek üzere toplanan İsrail güvenlik kabinesi, böyle bir operasyona onay vermedi. Başbakan Ehud Olmert başkanlığında, ilgili bakanlar ve üst düzey güvenlik yetkililerinin yer aldığı kabine toplantısında, Gazze'ye yapılacak geniş çaplı bir kara operasyonunda İsrail askerlerinin de büyük kayıp verebileceği, ayrıca İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinin de zarar görebileceği belirtildi.

Güvenlik kabinesine sunulan verilere göre, İsrail ordusu, terör alt yapısını çökertmek ve Kassam roketlerini engellemek amacıyla, yıl başından bu yana bölgeye 115 operasyon düzenledi, bu operasyonlarda 260 Filistinli militan öldürüldü. 2007 başından bu yana Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına 970 Kassam roketi atıldığı, 1200 dolayında havan mermisi fırlatıldığı ve bu olaylarda 3 İsrail askeri ile 2 İsrailli sivilin öldüğü kaydedildi.

Kabine toplantısında, Gazze Şeridi'ne uygulanan ekonomik yaptırımlar da ele alındı ve yaptırımların başlamasıyla Hamas'a desteğin düşüş eğilimine girdiği ifade edildi. Yine de ekonomik yaptırımların Hamas'ın askeri gücünün zayıflatılmasında çok ufak bir etki yaptığı, özellikle Mısır'dan tüneller aracılığıyla yapılan kaçakçılık nedeniyle, Hamas'ın silahlı gücünü muhafaza ettiği görüşü dile getirildi.

GAZZE'DEN İSRAİL'E ROKET SALDIRISI

Bu arada, dünkü Gazze Şeridi operasyonunun ardından, İsrail'e gece ve bu sabah Kassam roketleriyle saldırılar düzenlendi. İsrail'e günün ilk saatlerinde 14 roket atıldığı, roketlerden birinin Gazze Şeridi sınırındaki Sderot'ta bir kız çocuğunun yaralanmasına neden olduğu belirtildi. Roketlerin çoğunun boş alanlara isabet ettiği bildirildi. Son bir ayda, Gazze'den en az 90 roketin atıldığı belirtiliyor. Roketlerin sorumluluğunu, dünkü olaylarda militanlarını kaybeden İslami Cihad ile Halk Direniş Komiteleri üstlendi.

TARTIŞMALI ALANLARDA BİNLERCE EVİN İNŞAAT RUHSATI

İsrail'in Doğu Kudüs sınırları içindeki Yahudi yerleşimi Har Homa'da, 307 birimlik yeni konut inşaatı projesiyle ilgili ihalenin yankıları devam ederken, "Batı Şeria'daki Kamu Toprakları" ile ilgili idarenin başkanı Tuğgeneral Yoav Mordehay, Batı Şeria'da tartışmalı arazilerde inşaat ruhsatına sahip ve inşaata başlamak için herhangi bir hükümet onayı gerektirmeyen yüzlerce, hatta binlerce konut projesi bulunduğunu belirtti.

Mordehay, bakanlıklar arası bir komitede yaptığı açıklamada, bu konutların inşaatının da, Har Homa'daki ihalenin yayınlanmasının yarattığı benzer sıkıntılara neden olabileceğini söyledi. Komitenin başkanlığını yapan İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, ilgili birimlerden, geçen hükümet döneminde Batı Şeria'da ne kadar ev yapımına onay verildiğini ve bunların ne zaman başlayacağının kesin rakamlarının bir dahaki toplantıya sunulmasını istedi.

Toplantıda Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de Ramon'la aynı görüşleri paylaştı ve gazetelerde yayımlanacak bir başka inşaat ihalesinin, Filistinlilerle görüşmeleri bozabileceğine dikkati çekti. İsrail koalisyonunun sağ partilerinden İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisi başkanı ve stratejik tehditlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı ise Har Homa'daki inşaata arka çıktı ve "Har Homa ile ilgili tek sorun, orada 600 yerine sadece 300 birimlik inşaata izin verilmesidir" dedi. Bakanlıklar arası komitenin gelecek ayki toplantısında, Batı Şeria'daki inşaatlarla ilgili nasıl bir prosedür izleneceğine ilişkin yöntem geliştirmesi öngörülüyor.



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,766 µs