En Sıcak Konular

"Emekli maaşınız eksik olabilir"

12 Aralık 2007 18:18 tsi
Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, kendi geliştirdiği emekli aylığı hesaplama sistemini sitesine koydu. Tezel, Türkiye’de emekli aylıklarının yanlış hesaplandığı iddiasında. İşte o çarpıcı iddianın ayrıntıları...

“Emeklilikte Süper Formül”ü halka duyurunca 3 yıldır sürdürdüğü Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul 1 No’lu Grup Başkanlığı görevinden alınan ve hakkında soruşturma açılan Başmüfettiş Ali Tezel, çalışanlar için süper bir hizmet daha hazırladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) emeklilik aylıklarını yanlış hesaplayabildiğini, vatandaşların da bu yanlışlığı fark edemediğini söyleyen Tezel, 3 ay süren yoğun bir çalışma sonunda, emekli aylığını doğru hesaplama programı geliştirdiğini ve internet sitesinden tüm çalışanların hizmetine açtığını anlattı.

Emekli aylığı hesaplama sisteminin alitezel.com internet sitesinde 3 gündür hizmette olduğunu ve günde yaklaşık 6 bin kişinin emekli aylığını hesaplamak için başvurduğunu söyleyen Tezel, süper hizmeti  anlattı:

TÜRKİYE’DE BUNU HESAPLAYAN BAŞKA BİR PROGRAM YOK

“Türkiye’de ilk defa oluyor. Türkiye’de bunu hesaplayan başka bir program yok. İlk defa, SSK’dan emekli olacak birisi kendi bilgilerini girerek, bugün emekli olsa ne kadar emekli maaşı alabileceğini hesaplayabilir. 3 aydır bu programı yazdırmak için uğraşıyordum. Gazete ve televizyon programlarına en çok gelen sorular, ne zaman emekli olacaklarından sonra, ‘Bugün emekli olsam kaç para alırım’ ve ‘SSK’dan emekli oldum, maaşımın yanlış hesaplandığını düşünüyorum, doğrusu nedir’
oluyor. İnsanların kafalarında soru işaretleri var. ‘Ne zaman emekli olurum’ sorusunu cevaplamak kolay; birkaç saniyelik iş. Tek bir kişinin ‘Emekli aylığım ne kadar olur’ sorusunu elle cevaplamak benim bir saatimi alıyordu. Bu da çok uzun bir süre olduğu için pek çok soruyu cevaplayamıyordum. Vatandaşların bunu herhangi bir yerde öğrenme şansları da yok. Bu nedenle cebimden para harcayarak program yaptırdım.”

KURUM BAŞINA İŞ ALMAK İSTEMİYOR
Tezel, bu hizmeti Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da internet sitesinden verebileceği halde neden yapmadığı sorumuzu ise şöyle yanıtladı:

“Emekli aylıklarının büyük bölümü yanlış hesaplanıyor. Vatandaşın kendi bilgileri ile memurun bilgisayara girdiği bilgiler yanlış olabiliyor. Fark olunca da vatandaş daha az emekli aylığı alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu da ortaya çıkıp yeniden başlarına iş almak istemezler. Vatandaşlar kendi haklarını takip etmesinler diye yapmıyor olabilirler. Bunu yapabilirlerdi; ben yapmamalarını iyi niyetli bulmuyorum.”

NTV


 



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs