En Sıcak Konular

Sarkozy AB yandaşlarının hedef tahtasında!

12 Aralık 2007 17:17 tsi
Sarkozy AB yandaşlarının hedef tahtasında! AB zirvesinin sonuç bildigresinde Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakereler için "katılım müzakereleri" ifadesinin kullanılmasını önleyen Fransa devlet başkanı Nicholas Sarkozy, Türkiye'deki en sağlam AB yandaşlarının dahi güvenini sarstı. Sarkozy'n

AB zirvesinin sonuç bildigresinde Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakerelere "katılım" sıfatının Fransız müdahalesiyle engellenmesinin yankıları sürüyor. İlk gün şaşkınlığını üstünden atan Türk medyasında, Fransa'nın tutumu ağır biçimde eleştirildi. En sert eleştiri de Türk Sanayici ve İşadamları Derneği ile Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Ertuğrul ÖZkök'ten geldi. Her ikisi de Fransa'yı değil, daha çok Fransız devlet Başkanı Nicholas Sarkozy'yi hadef tahtasına oturttu. TUSİAD Sakoryz için dolaylı bir dil kullanarak "patolojik vaka" derken, Ertuğrul ÖZkök "şeref" yoksunu olduğu imasında bulundu.

TÜSİAD, 14 Aralık 2007’de gerçekleştirilecek AB Konseyi öncesinde hazırlanan sonuç bildirisi taslağının Türkiye ile ilgili kısmında, "AB’ye katılım" ifadesinin metinden çıkarılmasını savunan Fransa’nın tutumuna yönelik açıklama yayınladı.

TUSİAD: "Patolojik vaka"

Açıklamada şöyle denildi: "2008 yılının ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenecek Fransa’nın, AB’ye üyelik yollarını kapatma  yönündeki yoğun çabalarına anlam vermek mümkün değildir. Fransa’nın yeni dış politika anlayışında, Türkiye’ye uygun  gördüğü, ancak uluslararası hukuk ve küresel siyasal gerçekliklerle ilgisi olmayan tutumu, tek yanlı girişimlerle  AB’ye empoze etme çabaları, Fransa’nın yaklaşımının ardında kültürel ön yargı, art niyet ve hasmane bir tutumun  yattığı hissini güçlendirmekten başka bir amaca hizmet etmemektedir. Bir demokrasinin başka bir demokrasiye, bu  yönde patolojik (hastalıklı) olarak değerlendirilebilecek hukuk dışı bir direniş göstermesi, Avrupa bütünleşmesinin  temelindeki idealizm ile çelişmekte ve iki ülke arasındaki olağan ilişkilerin gelişiminin önüne set çekmektedir."

E. Özkök: "Görüyoruz ki, artık şeref ve namus gibi kavramlar, Avrupa sözlüğünden çıkarılıyor"

Ertuğrul Özkök ise bugünkü köşe yazısında Sarkozy'ye şu sözlerle yüklendi:

"Ya verilen sözlere sadık kalmak? Bu, Avrupa’nın bu saygıdeğer ilkeleri arasında hiç yer almıyor mu? Devletler arasındaki ilişkilerde, 'Benden önceki hükümet söz vermiş, bu beni ilgilendirmez' gibi bir keyfiyetin yeri yoktur. Bir devletin imzası, onun şerefidir, namusudur.Ama görüyoruz ki, artık şeref ve namus gibi kavramlar, Avrupa sözlüğünden çıkarılıyor.Eski kıtanın yeni şımarık liderleri, bizi davet ettikleri bir değerler manzumesini her gün orasından burasından tırtıklıyorlar."

YASED: "AB'ye güvenimiz sarsılıyor"

Bugün akşam saatlerinde ise bu kervana Yabancı Sermaye Derneği (YASED) de katıldı. YASED açıklamasında:"'Bu tür girişimler, toplumun AB'nin kurumları, prensipleri ve kurallarına olan güvenini ve AB üyelik vizyonuna bağlılığını da sarsmaktadır. Hukuki açıdan da Türkiye'nin AB ile bugüne kadarki sözleşmeleri ve içinde bulunduğumuz sürece de aykırı bir tutum olan bu yaklaşım, yükümlülüklerini yerine getirme konusunda kararlılık içinde olan Türkiye'nin hak etmediği bir tutumdur. Toplumlar arasındaki işbirliği ve güven ortamını zedeleyeceğini düşündüğümüz bu durumun 14 Aralık'ta yapılacak toplantıda düzeltilerek telafi edilmesini umuyoruz.'" denildi.




Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,748 µs