karanlıkta kaldı! | " /> karanlıkta kaldı! | "/>

En Sıcak Konular

Karakutu karanlıkta kaldı!

12 Aralık 2007 17:14 tsi
Karakutu karanlıkta kaldı! Isparta’da düşen Atlasjet’in World Focus Havayolları’ndan kiraladığı uçağın karakutularının arızalı ve boş olduğu iddia edilirken pek çok uzman ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım iddiaları yalanladı. Yıldırım, açıklama yapmaktan da kaçı

Isparta’da düşen Atlasjet’in World Focus Havayolları’ndan kiraladığı uçağın karakutularına yönelik ilk inceleme sonuçları netleşmeye başlarken, ön bulgulara göre, kaza anına kadar uçakta her şey normaldi. Pilot, radar kayıtlarına göre de uçak yaklaşma haritalarına uygun olarak 8 bin feet’e kadar alçaldı. Uçak, havalimanındaki VOR cihazına girdi. Normalde VOR üzerinden 223 derece pusula başına dönerken Burdur Gölü’ne doğru 12 deniz mili açılarak 2 bin 300 metre alçalması gerekirken, yanlış dönüş yapan pilot 30 derecelik bir sapmaya neden oldu.

Pilot, havacılık literatüründeki adıyla “durum bilincini yitirme” durumuna girerek Türbetepe’ye iniş yaparmış gibi düştü. Uçaklarda yer alan ve coğrafi engebeleri uyaran EGPWS sistemi, uçak tam düşmek üzereyken pilotu uyardı. Cihazdan gelen uyarının üzerine pilot, lövyeyi hamle yaparak yukarı çekti ancak uçağın çarpmasını engelleyemedi. Lövyenin yukarı çekilmesiyle uçağın burnu havaya kalktığı için, ilk önce kuyruk dağa çaptı.

BOŞ DEMEK İÇİN ERKEN

Uçağın, kokpit seslerini kaydeden CVR ve uçaktaki teknik bilgileri kaydeden FDR isimli iki karakutu, çözümlenmek için Almanya’ya gönderilirken, bu ülkedeki çalışmalarını tamamlayan heyet, Türkiye’ye döndü. Karakutuların çözüm işlemi henüz tamamlanmazken, ilk bulgulara göre, kaza anına kadar hiçbir anormallik saptanmadı. Bu durumun pilotaj tespitini kuvvetlendirdiği bildirildi.

Karakutuların bozuk ve boş olduğuna dair tartışmalar da yaşanırken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bu iddiayı doğrulamadı. Bakan Yıldırım, “Ben incelemeler tamamlanmadan hiçbir açıklama yapmam ve duruma müdahale etmem, hep birlikte cumayı bekleyelim” dedi.

SANAYİYE GİDECEK!

Prima Havayolları Uçak Bakım Şirketi Teknik Müdürü Serdar Sayın, uçağın düştüğü Türbetepe’deki enkaz kaldırma çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, hava şartlarının elvermesi durumunda çalışmaların bugün sona ereceğini kaydetti. Enkaz kaldırma çalışmalarını yürüten Dural Havacılık Şirketi yetkilisi eski pilot Fevzi Altınbulak da 5 günden bu yana sürdürülen çalışmalar sonucunda enkazın tamamına yakınının toplandığını söyledi. Yağmur ve kar yağışı nedeniyle bölgeye kamyonların çıkamadığını kaydeden Altınbudak, enkaz parçalarının şu ana kadar 100 römork ile taşındığını belirterek, ‘’Parçalar, Isparta Organize Sanayi Bölgesi’nde tasnif edilerek savcılık ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerine teslim edilecek’’ dedi.

CİHAZLAR BOZUK OLSA UÇAMAZDI!

Uçak Teknisyenleri Derneği Onursal Başkanı Sefa İnan: Uçakların bu cihazları yılda bir tüm sistemlerinin kontrol edildiği C bakımında kontrol edilir. Eğer bu bakım yapılmazsa Sivil Havacılık bu uçağın uçmasına izin vermez. Cihazlar havadayken bozulmuş olabilir. Fakat, FDR’de 400 - 500 veri kaydedilmekte, yani, yüksekliği, uçuş kumandaları, hidrolik basıncı, motorların durumu, uçağın başı nereye gidiyor, radyo gibi parametreler kesinlikle kaydedilir. Ancak pilotaj hatası denildiğine göre, cihazlar çözülmüştür.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Tuna Gürel: Pilotun “durum bilincini yitirdiği” şeklindeki iddiayı ise, “Havacılık terminolojisine yeni bir terim girdi. Kara kutular çözülmeden ahkâm kesenlere çok gülüyorum.

Akşam



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs