En Sıcak Konular

Sırp general'e 33 yıl mahkumiyet

12 Aralık 2007 16:53 tsi
Sırp general'e 33 yıl mahkumiyet Eski Yugoslavya için kurulan uluslararası savaş suçları mahkemesi, 1994-95 yıllarında Saraybosna kuşatmasını yönetmekle suçlanan Bosnalı Sırp general Dragomir Miloşeviç'i 33 yıl hapse çarptırdı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkemenin savcıları, Dragomir Miloşeviç'in yönettiği Saraybosna kuşatması sırasında Sırp topçusu ve keskin nişancılarının saldırılarında 2 yaşındaki bebeklerden 80'indeki yaşlılara kadar binlerce Saraybosnalı sivilin öldüğünü bildirdi.


Mahkeme Başkanı yargıç Patrick Robinson, "Saraybosna'da güvenli bir yer yoktu. Birisi herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda öldürülebilir ya da yaralanabilirdi" dedi.


Robinson, Miloşeviç kumandasındaki Saraybosna Romanija Kolordusu'nun (SRK) şehri bombaladığının, tuzak ve kuşatma altına aldığının kanıtlarının açık olduğunu kaydetti.


Kararı ayakta hiçbir duygu belirtisi göstermeden dinleyen 65 yaşındaki Miloşeviç, terör saldırıları düzenleme, cinayet ve insani olmayan muamelede bulunma gibi 5 ayrı suçlamadan ceza aldı.


Emrindeki 18 bin Bosnalı Sırp askerle Saraybosna'yı Ağustos 1994'den Kasım 1995'e kadar kuşatma altında tutan Dragomir Miloşeviç, hakkındaki suçlamaları reddederek, Bosna'nın başkentinin kuşatma sırasında savaş alanı olduğunu, askerlerin yasal askeri operasyonlar yaptığını ileri sürdü.


Dragomir Miloşeviç'in, savaş suçları mahkemesinde yargılanırken 2006 yılında ölen eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç ile bağlantısının olmadığı belirtildi.


Bosna Savaşı sırasında Saraybosna'nın, 15 ayı Dragomir Miloşeviç'in döneminde olmak üzere 44 ay boyunca kuşatma altında tutulması, eski Yugoslovya'nın dağılma sürecinde çıkan Balkan savaşlarının en karanlık ve en uzun dönemi olarak görülüyor.

Haber 10



Bu haber 234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,500 µs