'rok' yaptı! | " /> 'rok' yaptı! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya satrancı: Putin 'rok' yaptı!

12 Aralık 2007 16:41 tsi
Rusya satrancı: Putin 'rok' yaptı! Putin'in marttaki devlet başkanlığı seçiminde halefi olmasına yeşil ışık yaktığı Medvedev, 'Putin de başbakan olmalı' dedi. Böylece satrançta şahla kalenin yer değiştirdiği 'rok' hamlesi de tamamlanmış olacak...

Medvedev, 'Putin'in en üst idareci kalması ülkemiz için hayati önemde' vurgusu yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin çok şampiyon çıkardığı satrançta şah ve kalenin yer değiştirmesi olan 'rok' hamlesini siyasete taşıdı. Martta başkanlık süresi dolacağından "Başbakan olabilirim" diyerek 2 Aralık'taki genel seçimlerde miletvekiliğine seçilen Putin, önceki gün Kremlin yanlısı dört partinin başkanlık seçimi için aday gösterdiği Başbakan Birinci Yardımcısı ve Gazprom şefi Dmitri Medvedev'e destek verdiğini açıkladı. Dün halef olarak görücüye çıkarılan Medvedev ise baklayı ağzından çıkarmakta gecikmedi: "Putin başbakan olmalı." Böylece satrançta, şah ile kalenin birbirlerinin yerini almasıyla şahın güvenli, kalenin aktif konuma geldiği savunma hamlesi tamamlandı.

'Putin'in siyasetini sürdüreceğim'

Devlet kanalı Vesti 24 aracılığıyla halka seslenen Medvedev, Putin'in Birleşik Rusya Partisi'nin başını çektiği cephenin 2 Mart'ta düzenlenecek olan devlet başkanlığı seçimine adaylık teklifini kabul ettiğini belirterek, "Seçilmem halinde Putin'den Rus kabinesinin başına geçmesini ilkesel olarak kabul etmesini istedim" diye konuştu. Özellikle yürütmedeki en önemli pozisyonların korunmasına büyük önem verdiğini belirten Medvedev, şunları söyledi: "Vladimir Vladimiroviç Putin'in en üst idari pozisyonda kalmaya devam etmesinin ülkemiz için en hayati önemi haiz olduğunu düşünüyorum. (2 Aralık) Duma seçimlerinde kayda değer bir zafer kazanan en büyük parti Birleşik Rusya'nın listesini hazırlayan da kendisidir. Ve sadece bu formatta yeni yasama organının idari gücü etkili biçimde çalışabilir."

Putin sayesinde dünyada Rusya'ya bakışın değiştiğini vurgulayan Medvedev, adaylığının Rus liderin koyduğu politikaların sürdürülmesiyle ilintili olduğunu belirtti.

Üst üstte üç kez seçilemediği için devlet başkanlığı seçimlerine katılamayan Putin, 2 Aralık'ta vekili seçimlerine aday olurken bundan sonra başbakanlık yapma arzusunu dillendirmişti. Putin'in ya iki-üç yılda erken seçimle kendisine Kremlin yolunu açacak halef tayin edeceği ya da devlet başkanlığı yetkileriyle donatılmış bir başbakanlık isteyeceği spekülasyonları yapılıyordu.
Yorumcular milli sosyal projelerden sorumlu başbakan yardımcısı olarak dış politikada fazla deneyimi olmayan ve güvenlik güçleri üzerinde nüfuzu bulunmayan Medvedev'in başbakanlığın yetkileri genişletilmese bile Putin'e müdahale için geniş bir alan bırakabileceğini öngörüyor.

'Siloviki'nin kaderi n'olcak

Putin'in olası halefleri arasında adı geçmiş KGB kökenli Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov'un "Medvedev geniş yetenekleriyle başarılı bir başkan olacak", Başbakan Viktor Zubkov'un ise "Çok iyi bir seçim" övgüsünde bulunması Medvedev'in ciddi rakibi olmayacağının da işareti.


'Medvedev'e bir yıl veririm'

Sergilenen bu birlik görüntüsü Putin'in KGB-FSB kökenli 'siloviki' denen ekibinin Rus siyasetinde kalıcı olacağını da gösteriyor. Siloviki'nin kilit isimleri arasında Kremlin sekreter yardımcısı ve Rosneft Başkanı İgor Seçin ve FSB Başkanı Nikolay Patruşev de yer alıyor. Kremlin bağlantılı düşünce kuruluşu Etkili Politika Vakfı'ndan Gleb Pavlosski bu duruma, "Ekibin yeni bir kaptanı var ama rehber aynı" sözleriyle parmak basıyor.

"Putin liberallere daha fazla güç verdi ama mevcut yönetici elitin kalacağını da söyledi. Medvedev'in siyasi çizgisi zekice, güç dağılımında savaş çıkmaz" diyen Kremlin yanlısı aralizci Sergey Markov da, Medvedev'in siloviki ile deneyimi olmadığından işlerin büyük patron Putin'e döneceğine dikkati çekiyor. Kommersant ise eğer Medvedev iktidarda kalırsa zamanla silovikinin gölgesinden kurtulup çevresindeki liberal çemberi genişletebileceğini öne sürüyor.

Siloviki uzmanı eski FSB ajanı Olga Kryshtanovskaya ise aksi görüşte: "Kremlin liberal Medvedev imajı yarattı. Gerçekte ise o da silovikinin etkisi altında. Onların görüşlerini paylaşıyor. Putin yine kişisel ilişkileriyle silovikiyi yönetecek. Ben Medvedev'e Kremlin'de bir yıl veriyorum."
Medvedev'in toplum nezdinde şanslı tarafları ise eğitim, sağlık ve konut alanında milyarlarca dolarlık milli projeleri başarıyla yürütmüş olması.

Radikal



Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs