En Sıcak Konular

İETT'nin yeni bileti "Beşibiryerde"

12 Aralık 2007 16:36 tsi
Sahte bilete karşı e-bilet. 'Beşibiryerde' uygulaması başlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İETT otobüslerine 5 kez binme imkanı sağlayan 6,5 YTL'lik “Beşibiryerde” adlı elektronik biletin, 1 Ocak 2008'de uygulamaya

Edirnekapı'daki İETT Garajı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Topbaş, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde toplu ulaşım araçlarında kağıt bileti ortadan kaldırmak için “Akbil”in uygulamaya girdiğini, kendi yönetimleri döneminde de tüm toplu ulaşım araçlarında entegrasyon sağlamak amacıyla tek bilet uygulamasını başlattıklarını belirtti.

Amaçlarının güvenli, konforlu ve kaliteli toplu taşımayı sağlamak olduğunu ifade eden Topbaş, deniz ulaşımı ve raylı sistemde ciddi mesafe kaydedildiğini, İETT'de de konforun artması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Topbaş, İETT'ye düşük tabanlı, konforlu 500 otobüs aldıklarını, mevcut otobüsleri rehabilite etmeye çalıştıklarını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı şirketlerinden Belbim A.Ş tarafından yazılımı hazırlanan ve dışarıya bağımlılığı ortadan kaldıran “Beşibiryerde” adlı elektronik biletin 1 Ocak 2008'den itibaren uygulamaya gireceğini belirten Topbaş, “Biletler, İETT otobüslerindeki akbil makinelerinin üzerine yerleştirilen donanım tarafından okunacak. Bunların yerleştirilmesi tamamlandı. Özel halk otobüslerine yerleştirmek için de çalışma sürüyor. 5 kez binmeye imkanı tanıyan bu biletler, sadece İETT'de kullanılacak. Aktarma yapılamayacak. 6,5 YTL'ye satılacak. Beşibiryerde elektronik bilet, sahteciliği, kağıt bilet devrini ve kayıt dışılığı ortadan kaldıracak” dedi.

Topbaş, bilet sahteciliğinin küçümsenemeyecek ölçüde olduğunu da belirterek, bu uygulama ile İETT'de yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Elektronik bilet ile otobüslere kaç yolcunun bindiğinin de tam olarak tespit edileceğini belirten Topbaş, yolcu yoğunluğu tespit edildiğinde o hatta ek sefer koyacaklarını vurguladı.

Topbaş, Belbim'in yazılım konusunda ciddi çalışmalar yaptığını belirterek, “Bunun bir sonraki adımı Kent Kart olacak. Kent Kart doldurularak kullanılacak. Tüm ulaşım araçlarında geçerli olacak. Ayrıca şehir tiyatroları, halk ekmek ya da anlaşma yapılacak alışveriş merkezlerinde de kullanılabilecek çağdaş bir sistem. Kent Kart, Mayıs 2008'de devreye girecek. Girdiğinde akbil de kalkacak” dedi.

AA



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,547 µs