En Sıcak Konular

Bu mesele Erdoğan'a göre terörden de tehlikeli!

12 Aralık 2007 15:14 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Sigara kullanımı ile mücadele bizim için daima gündemimizde olan terörle mücadele kadar önemli bir hale gelmiştir. Çünkü geleceğimiz katlediliyor aslında” dedi. Erdoğan, Sheraton Otel'de düzenlenen Ulusal Tütün


Bütün dünyada yılda 5 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insanın sigara kullanımı ve buna bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirten Başbakan Erdoğan, tütünün bütün dünyayı tehdit ettiğini söyledi.

Araştırmalara göre, 18 yaş ve üzerindeki her 3 kişiden birinin sigara içtiği Türkiye'de, sigaraya bağlı ölüm rakamlarının gerçekten ürkütücü ve üzüntü verici boyutlarda olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, “Türk Milleti, tarihinde destanlara konu pek çok mücadelesinde bu kadar büyük kayıplar vermemiştir' dedi.
Tablonun daha ürkütücü yanının, sigaraya başlama yaşının her geçen yıl daha da aşağıya düşmesi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, artık ilköğretim çağındaki öğrenciler arasında bile sigara içme alışkanlığının yüzde 10'ları bulduğunu ifade etti.

Sadece bu işin sigara ile kalmadığını, son zamanlarda yoğun mücadele başlatarak madde bağımlılığı konusunda olumlu gelişme yakaladıklarını belirten Başbakan Erdoğan, “Özellikle 3 yıl öncesine kadar ortaöğretim, hatta ilköğretim okullarının yakın çevrelerinde biliyorsunuz, esrar, eroin satışları yapılıyordu. Bu bir şeyi daha gösteriyor. Bunlar birbiriyle bağlantılı yürüyen hadise ve süreçler” dedi.

Tütünün, yüksek düzeyde bağımlılık yapıcı özelliği bulunduğu için küçük yaşta başlayanların daha sonraki dönemde bırakmalarının zor olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Çocuklarımız harçlıklarını veriyor. O yeterli olmadığı zaman farklı suçlara da teşvik edilen bir özellik halini aldı. İcabında evden çalıyor, farklı yerlerde satıyor. Bunlar da emniyetten aldığımız suçlar arasında yer alıyor.

Büyükler de ailelerinin geçimi için harcamaları gereken parayı sigaraya vererek havaya üflüyor. Sigara kullanımının ülkemizde maliyeti yılda 20 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Bu rakam, ulusal tütün kontrol programının koordinasyonunu yürüten Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin 4 katıdır. Bu bile durumun vahametini anlatmakta yeterlidir.

Tablo şunu göstermektedir; sigara kullanımı ile mücadele bizim için daima gündemimizde olan terörle mücadele kadar önemli bir hale gelmiştir. Çünkü geleceğimiz katlediliyor aslında.

Bundan bir kaç ay önce doktor arkadaşım hastane ziyaretimde beni bir ameliyata soktu. Bir bayanın ameliyatı idi. Sigara içen bir bayandı. Akciğerinin halini gösterdi. Görünce çok üzüldüm. Ciğerin tamamiyle noktalarla işgal halinde olduğunu gördüm. Nedir bunlar dedim. Tamamiyle ciğer bunun işgali altına girmiş.
Sigara yüzünden kaybedilen insan sayısı, bu çerçevede heba edilen, kaybettiğimiz insan sayısıyla değerlendirildiğinde, bu kaynağın miktarının da terörle mücadeledeki kayıplarımızdan daha büyük olduğunu görüyoruz.

Aslında tehlike çok daha sinsi, çok daha yaygın. Terörde yine bir açıklık var, zaman zaman sinsi. Ama bu tamamen sinsi. Kaba ifadeyle, çaktırmadan insanımızı alıp götürüyor. En önemlisi de gençliğimiz ve ülkemizi, gelecek kuşakları etkisi altına alarak bitiriyor. Acımasızca, zulmederek yavaş yavaş alıp götürüyor.”

“BEN KÖTÜ BİR ŞEY YAPMIYORUM”

Bunun için ulusal tütün kontrol programına büyük önem verdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, kişisel olarak da bu konudaki hassasiyetini herkesin bildiğin zannettiğini söyledi.

“Kusura bakmasınlar, medyanın bazı köşe yazarları, 'kendisi içmiyor diye bunu yasaklama yoluna gidiyor' diyorlar. Ben kötü bir şey yaptığımı zannetmiyorum. İyi bir şey yaptığıma inanıyorum” diyen Başbakan Erdoğan, “Aktif içici olmadığım gibi, pasif içici de olmak istemiyorum. Dolayısıyla gittiğim herhangi bir yerde yanımda kim sigara içse rahatsız oluyorum. Bakanlar Kurulu'nda kimse sigara içemez” dedi.

Bulunduğu yerlerde, sigara içen birini gördüğünde, hemen sigara paketini alarak içen kişiyi bırakması için iknaya çalıştığını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Paketi elinden alırım, 'Bugün burada bu işi bitirelim' derim. 'Bırakıyorum' demeyeceksin, 'Bıraktım' diyeceksin. Bunun üzerine adını, tarihi yazalım. Ben evde bunları depoluyorum. Ne zaman sigarayı bırakmış, orada imzasıyla tarihiyle belli. Niye? Ben seni seviyorum. Senin sağlığını istiyorum. Senin sağlığının, geleceğinin çok daha iyi olmasını istemek suç mu? Bunu bir vatandaş olarak da bir görev olarak telakki ediyorum, hele hele bir başbakan olarak bu benim zaten asli görevim olmalıdır diyorum.

Yasal düzenleme yapıyoruz. Bunu niçin yapıyoruz? Bizim en önemli görevimiz vatandaşlarımızın sağlığı değil mi? Biz, 1. sıraya eğitimi, 2. sıraya sağlığı koyduk. Bunları bir ülke halledememişse o ülkenin medeni ülkeler arasında yerini alması da mümkün değil.”

“MİLLETVEKİLLERİNİ UYARDIM”

Kasım ayı içinde askeri yasalardan olan Beslenme Yasası ile ilgili bir düzenleme yapıldığını, eski yasada “doktorların hasta askerin reçetesine sigara yazabildiğini” söyleyen Başbakan Erdoğan, düzenleme ile bunun artık yasadan çıkarıldığını anlattı.

Kızılcahamam'da geçen ay partisinin istişare toplantısında da milletvekillerine kuliste sigara içmemeleri için uyarıda bulunduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, buna rağmen kuliste sigara içildiğini belirtti ve “İlla içecekseniz bahçede için” dedi.

Eğer yasa koyucu bunu halletmezse, şahsında bunu vurgulamazsa, “Bal bal demekle ağız tatlanmayacağını” ifade eden Başbakan Erdoğan, “Tütünü kaldırdık demekle bu işin bitmeyeceğini uygulama ile bu işin biteceğini” söyledi.

Kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasa üzerinden mutabakatın sağlandığını belirten Başbakan Erdoğan, tasarının 2008'in başlarında yasalaşacağını bildirdi.

YEŞİLAY

Türkiye'nin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Cenevre'de kabul edilen tütün kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne 2004 yılında dahil olduğunu ve 2005 yılında da sözleşmeyi yürürlüğe soktuğunu belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak hazırlanan Ulusal Tütün Kontrolü Programını da 2006 yılında yayınladıkları Başbakanlık genelgesi ile ilan ettiklerini anımsattı.

Buna göre amaçlarının, 2010 yılına kadar sigara içmeyenlerin oranını, 15 yaşın altında düşürmek, 15 yaşın üstünde de yüzde 80'e ulaştırmak olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, burada bütün kurum ve kuruluşlara düşen görevler bulunduğunu ve Yeşilay'ı da aktif hale taşımak istediklerini bildirdi.

Bu amaç için kurulan Yeşilay'ın adeta unutulduğunu, ama artık yeniden sahiplenildiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Kızılay nasıl yangında selde afette nasıl bir numaralı müracaat kapısı ise sigara ve uyuşturucu ile mücadelede Yeşilay da bu noktada tarihi bir görevini yeniden başlatacak” dedi.

Sivil toplum örgütleri ile yazılı ve görsel medyanın desteklerinin de önemli olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Sigara paketlerinin üzerine 'sigara öldürür, sağlığa zararlıdır' yazmak da yeterli olmuyor. Birileri bizimle dalga geçiyor, ama biz yazmaya devam edeceğiz o ayrı mesele. Bu noktadaki adımımızı kararlı şekilde sürdüreceğiz. Pek çok kurul, bu doğrultuda çeşitli çalışmalar yaptılar. Çeşitli düzenlemeler de yaptılar.
Tütün ve tütün mamullerinin kullanımı ile ilgili mücadelenin şüphesiz ki zorlu bir mücadele olduğu ve siyasi kararlılık gerektirdiğine inanıyorum. Buradan şunu samimiyetle belirtmek istiyorum ki TBMM'nin de hükümetin de ülkenin başbakanı olarak da şahsımın da bu konudaki kararlılığı tamdır.

Tütün kullanımı ile mücadele konusunda uluslararası anlaşmalara göre ne yapılması gerekiyorsa o yapılacaktır. Kanun çıkıyor. Başka herhangi bir mevzuata ihtiyaç varsa derhal yürürlüğe sokulacaktır. Kaynak gerekiyorsa kaynak, insan gücü gerekiyorsa insan gücü sağlanacaktır. Bunların hiçbirinde şüpheniz olmasın. Hükümet olarak en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri bu olmuştur.”

İNSANA SAYGI

Önceki dönemlerde uçaklarda, otobüslerde seyahat ederken sigara içildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, “Uçaklarda bu işe bir yasak getirildi. O dönemlerde İstanbul'dan Ankara'ya gelene kadar duman oluyorsun” dedi.

Bunun yasak olmaktan öte, insana saygı bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, “Bizim şimdi kapalı alanlarda tamamiyle uygular hale getirmemiz lazım. Bunu çok açık ifade ile söylüyorum. insanın insana saygısı olarak görüyorum. İlla bir ikaz gerekmez. Siz bir odada içiyorsanız, karşınızdaki insana saygısızlık yapıyorsunuz, sağlığını tehdit ediyorsunuz. Kimsenin de benim veya içmeyen bir başka arkadaşımın sağlığını tehdit etmeye hakkı yok” dedi.
Bu yasal düzenlemenin çok büyük bir önemi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, sigara içmeyenleri, tütünün olumsuz etkilerinden korumak için insanların toplu olarak bulunduğu her yerde sigara kullanımını sınırlayacaklarını dile getirdi.

Sigara kullanımı ile ilgili alınmış kararların, kağıt üzerinde kaldığı dönemlerin kapanacağını” kaydeden Başbakan Erdoğan, bu konunun üzerine kararlılıkla yürüyeceklerini dile getirdi.

Uygulamaya geçmeyen, neticesi olmayan düzenlemelerle bir yere varılamayacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, paradan çok, insanın sağlığının önemli olduğunu kaydetti.

Bu düzenlemenin takipçisinin, kamuda direkt kendisi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Bu işlerin hesabı da hukuk nezdinde sorulacaktır” dedi.

Eylem planını yürütenlerden, arkalarında böyle bir desteğin var olduğunu bilerek çalışmalarını isteyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu çalışmada öncelikle amacımız, insanlarımızın hiç mi hiç sigaraya başlamamalarıdır. Ancak sigara içenlerin de bu alışkanlığından kurtulmaları için kendileri, aileleri ve ülkemizin iyiliği için onlara her türlü desteği vermeliyiz. Dünya Sağlık Örgütünün desteği ile yürütülen çalışmaların başarıya ulaşması en büyük temennimizdir. Bu çalışmada yer alan tüm kuruluşlara, temsilcilerine, vatandaşlarımızın ve ülkemizin daha mutlu ve sağlıklı geleceğe katkıları için teşekkür ediyorum.”

Öte yandan, Başbakan Erdoğan, sigara içen AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın elindeki sigara paketini alarak, üzerine tarih attı ve bu alışkanlığından vazgeçmesi telkininde bulundu. Bunun üzerine Malatya Milletvekili Çalık da Başbakan Erdoğan'a sigarayı bırakacağına dair söz verdi.

Sabah



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,899 µs