camiiler” çalışması ne? | " /> iyibilgi Ankara camiiler” çalışması ne? | "/> iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Yeni YÖK Başkanı’nın “camiiler” çalışması ne?

12 Aralık 2007 10:52 tsi
Yeni YÖK Başkanı’nın “camiiler” çalışması ne? 17 yıl önce yeni YÖK Başkanı Özcan'ın araştırmasını haber yapan o gazeteci, iyibilgi’nin köşe yazarı ve yorumcusu, 20 yıllık gazeteci-yazar Sayın Nedret Ersanel. İşte herkesin konuştuğu o haber! iyibilgi Ankara

İyibilgi: Yeni YÖK Başkanı sürpriz bir isim olunca, basın ve kamuoyu her bilginin üzerine atladı. Başkan’ın nasıl biri olduğunu öğrenmeye çalıştı. Bu bilgiler içinde üzerine en çok gidilen-ki bugün Hürriyet’te Bekir Çoşkun da yazmış-yeni Başkan’ın “camiiler” ile ilgili bir çalışmasıydı. Gören yok daha ama nasıl bir şey bu?

Ersanel: Doğrusu o zaman için iyi haberdi. 1990 yılının Mayıs ayıdır. O zaman yeni yetme bir gazeteci olarak Nokta Dergisi’nde çalışıyordum. Nokta’nın Nokta olduğu yıllar yani. Haberi yaptığımda bu kadar ses getireceğini ben de tahmin etmemiştim.

İyibilgi: Hele 17 yıl sonra…

Ersanel: Onu zaten kestirmek mümkün değil ama o zaman haber yayınlandığında, gazetelerin neredeyse tamamı üzerine atladı ve geniş alıntılar yaparak kullandılar. Öncesini anımsamıyorum ama Sayın Özcan’ı ilk ve en çok meşhur eden haber bu olabilir.

İyibilgi: Neydi bu araştırma?

Ersanel: İtiraf edeyim bugünkü araştırmalara kıyasla o kadar şaşalı bir çalışma olduğunu düşünmüyorum. Fakat o günler için önemliydi. Çünkü Türkiye’de o zaman da “her yere cami yapılıyor, bu kadarına ihtiyaç var mı, nedir bunun arkası” minvalli tartışmalar yine yapılıyordu. Yapılıyordu ama kimsenin-Diyanet İşleri dahil-bu ülkede kaç cami var, hangi ilde kaç tane bulunuyor tam bir bilgisi yoktu. İşte o zamanlar Doçent olan YÖK Başkanı’nın çalışması bu rakamları veriyordu.

İyibilgi: Yani?

Ersanel:  Türkiye toplamında kaç cami var, hangi ilde tek tek kaç cami var, bunları listeliyordu. Toparlamak için hayli uğraştığını anımsıyorum. Tabi herkes oturduğu ilde kaç cami var, en çok hangi şehirde cami var ya da en azı hangisi diye çalışmaya bakmıştı.

İyibilgi: Haberin manşeti neydi?

Ersanel: İki dergi sayfalık bir haberdi bu ve başlığı “Şehrinizde kaç minare var?”dı. Bir de tüm illeri gösteren uzunca bir liste.

İyibilgi: Peki o tarihte kaç cami varmış YÖK Başkanı’na göre?

Ersanel: 63 bine yakındı. 800 kişiye bir cami düşüyordu hesaba göre.

İyibilgi: Ya en çok camisi olan iller?

Ersanel: Herkes “İstanbul’da değil mi” diye soruyordu ama-bu şehirde de çok olmasına rağmen-ilk üçte yoktu. Rize, Kastamonu, Zonguldak, Konya’da hayli cami vardı.

İyibilgi: Gelelim asıl meseleye. Herkes YÖK Başkanı Ziya Özcan’ın AKP iktidarı ile fikri birlikteliğine ilişkin kanıt olarak bu çalışmaları gösteriyor. Siz bu yönde veya tersine bir izlenim aldınız mı?

Ersanel: Kendisiyle bir söyleşi yapmıştım o zaman. Fakat aradan çok uzun zaman geçti. Özel konuşmaları anımsamıyorum. Ancak haber bundan müstesnadır. Yani haberin konusu doğal olarak bu değildi. Ortada bir araştırma vardı ve bunu yansıttım. Bu araştırma Türkiye’de bir ilkti ve hoca da haberde bu konu üzerine yorum yapıyordu.

İyibilgi: Bir de özel soru. Zamanında tamamen farklı bir pozisyonda görüştüğünüz bir kişinin şimdi oldukça yüksek bir makama gelmesi hakkında ne hissettiniz?

Ersanel: Hiçbir şey! Uzun süre bu meslekte kalırsanız, bunlar çok doğal. Mesleğin ilk yıllarında Milli Eğitim muhabirliği de yapmıştım. O zaman iki bakanla çok yakın çalıştım. Biri-Allah rahmet eylesin-Sayın Avni Akyol’du, diğeri de-yine uzun süre çalıştığım ve çok ilginç maceralar yaşadığım-Sayın Köksal Toptan’dı. Kendisi şimdi TBMM Başkanı. Daha çok örnek de sayarım ama gazetecinin övünme konusu değildir bunlar.

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 2,305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs