En Sıcak Konular

Atlasjet uçağı nasıl düştü?

12 Aralık 2007 08:10 tsi
Atlasjet uçağı nasıl düştü? Isparta'da Atlasjet uçağının, düşme nedeniyle ilgili yapılan incelemede kazanın senaryosu ortaya çıkarıldı. Isparta'da düşen uçak, radar kayıtlarına göre, 30 derecelik hatalı bir dönüşün ardından göl yerine Türbetepe'nin üzerinde alçaldı. İşte bundan s

30 derece fazla dönen uçak dağ üzerinde alçalıp çakıldı
Isparta'da düşen uçak, radar kayıtlarına göre, 30 derecelik hatalı dönüşün ardından göl yerine Türbetepe'nin üzerinde alçaldı. 'Lövyeyi çek' ikazını farkeden pilot, çarpmaya iki metre kala yükselmeye başladı. Ancak motorlar kuyrukta olduğu için uçağın arka tarafı dağa çarptı...

Isparta'da Atlasjet uçağının, düşme nedeniyle ilgili yapılan incelemede kazanın senaryosu çıkarıldı. Mehtaplı gecede dışarıyı seyreden pilotların 'durum bilinici'ni kaybederek 30 derecelik yanlış dönüş yapması, inişe geçen uçağın gölün üzerinde olması gerekirken, Türbetebe'ye çakılmasına neden oldu.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi radar kayıtlarından oluşturulan bilgilere göre, inmek üzere MD83 tipi uçak yaklaşma haritalarına uygun olarak 8 bin feet yani 2 bin 600 metre yüksekliğe alçaldı. Uçak önce havaalanındaki VOR (Çok Yüksek Frekanslı Tüm Yönlere Açık Telsiz Menzili) seyrüsefer aleti üzerine geldi.

YANLIŞ HESAP

Yaklaşma planına göre VOR üzerinden 223 derece pusula başına dönerek Burdur Gölü'ne doğru 22.2 kilometre açılarak 2 bin 300 metre yüksekliğe alçalacaktı. Pilotlar kazada 223 yerine pusula başına döndü. 12 mil uçtuktan sonra tekrar sağa döndüler. Plana göre 43 derece başla 05 pistine yaklaşacaklardı. Ancak ilk dönüşte 30 derece kaymışlardı. Bu sefer hat açıları 50 dereceye ulaştı. 93 derece alçalarak piste doğru alçalmaya başladılar.

SON UYARI: LÖVYEYİ ÇEK

Uçağın piste 9 kilometre kala bin 500 metre yükseklikte olması gerekiyordu. Pisti karşıladığını düşünen pilotlar 2 bin metre yüksekliğindeki Türbe Tepe'nin yanından geçerken Kara Yakınlığı Uyarı Sistemi (GPWS) uyarı vermeye başladı. Önce "mania" diye pilotları uyarın sistem "pull-up" yani "lövyeyi çek" diye sesli ikaz vermeye başladı. Kaptan pilot yere birkaç metre kala yükselmek için lövyeyi kendine doğru çekti. Uçağın motorları kuyrukta olduğu için akuyruğu yere çarpan uçak 1951 metrede Türbe'ye çarptı.

DURUM BİLİNCİ

Uzmanlara göre, yanlış açıyla dönüşün nedeni ise mehtap ve görüşün 12 km olması nedeniyle rahatlatlayan pilotların 'durum bilinci'ni kaybettileri yani aletler yerine göz algısına göre hareket etmeleri. Bu arada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Cuma günü kaza tahkikat heyetinin incelemede gelinen aşamayı açıklayacağını bildirdi.


2. karakutu aydınlatacak

Kazadan sonra incelenmesi için Almanya'ya gönderilen ve boş olduğu anlaşılan CVR (Kokpit Ses Kayıt Cihazı) cihazı boş çıktı. Tüm uçuş verilerini dijital olarak kaydeden ve az bir veri olduğu anlaşılan FDR'den (Uçuş Veri Kayıt Cihazı) elde edilecek bilgiler ise kazanın nedenini ortaya koyacak. Çözümü süren FDR, son 25 saatin yükseklik, hız, yön, kanat açısı gibi doksandan fazla parametrenin kaydını tutuyor. Kayda göre uçuşun bir modeli ortaya çıkarılıp kaza sebepleri incelenecek.

yenişafak



Bu haber 1,610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,589 µs