En Sıcak Konular

Dili anında çözen işkence

12 Aralık 2007 00:05 tsi
CIA eski ajanından korkunç işkence itirafı. "Öyle işkence yaptık ki..."

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) eski bir mensubu, terör örgütü El Kaide üyelerinin sorgularında işkenceye kadar varan teknikleri uygulamanın gerekli olduğunu savundu.


El Kaide'nin önde gelen liderlerinden Ebu Zübeyde'yi yakalayan ekibin  başında bulunan ve sorgusuna katılan emekli CIA ajanı John Kiriakou,  Amerikan ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, sorgulanan kişide su ile  boğulma hissi yaratan "waterboarding" adlı yöntem gibi tekniklerin  gerekli olduğunu savunarak, aslında işkence olduğunu da kabul ettiği bu sorgu tekniğiyle Ebu Zübeyde'nin dilinin 35 saniyede çözüldüğünü söyledi.

"Ebu Zübeyde ertesi gün kendisini sorgulayan ajana, Allah'ın gece  kendisine göründüğünü ve kendisine işbirliği yapmasını söylediğini  anlattı" diyen Kiriakou, Ebu Zübeyde'nin o günden sonra kendisine  sorulan her soruya yanıt verdiğini ve sağlanan bilgiyle çok sayıda  saldırının, belki onlarca saldırının engellendiğini kaydetti.

Kiriakou, "11 Eylül 2001 saldırılarından sonra sorgucuların hissiyatı,  CIA'nın diğer sorgu teknikleriyle kaybedecek zaman olmadığı şeklindeydi"  diyerek, diğer sorgu tekniklerini uygulamak için çok fazla zamana gerek  bulunduğunu ve başka bir büyük saldırı olabileceği korkusu  taşıdıklarından, bu lükse sahip olmadıklarını söyledi.

Ebu Zübeyde'nin sorgusunun CIA tarafından gizlice kaydedildiğini  bilmediğini ve kayıtların neden yok edildiği hakkında da fikri  bulunmadığını söyleyen Kiriakou, gelişkin sorgulama teknikleri  kullandığını reddederken, suda boğulma hissi veren tekniğin, işkence  olduğuna inandığını, ancak belki de sonucunun buna değdiğini ifade etti.

Kiriakou, Amerikan televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Birçok  Amerikalı gibi ben de bu sorgu tekniğinin etkili sonucuna karşın işkence  olabileceği fikri konusunda içimden muhasebesini, akli mücadelesini  yapıyorum" diye konuştu.



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,440 µs