En Sıcak Konular

Petrolcüler 5574 nolu kanun için aceleci

11 Aralık 2007 23:33 tsi
Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Batu Aksoy, ''petrol ve doğal gaz arama-üretim yatırımlarını kesinlikle tetikleyeceğine inandıkları 5574 Sayılı Türk Petrol Kanunu'nun bir an önce yasalaşmasını bekliyor.

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Batu Aksoy, ''petrol ve doğal gaz arama-üretim yatırımlarını kesinlikle tetikleyeceğine inandıkları 5574 Sayılı Türk Petrol Kanunu'nun bir an önce yasalaşmasını beklediklerini'' bildirdi.

Petrol ve doğal gaz arama-üretim ve iletimi alanında faaliyet gösteren 26 yerli ve yabancı şirket tarafından oluşturulan PETFORM'un 7. kuruluş yıl dönümü, Hilton Otelinde düzenlenen kokteyl ile kutlandı. Bazı bürokratlar ile sektör temsilcilerinin katıldığı kokteylde konuşan PETFORM Başkanı Batu Aksoy, Türkiye sınırları dahilinde ilk sondaj faaliyetinin İskenderun civarında 1890 yılında başladığını, sektörle ilgili ilk kanuni düzenlemenin ise 6326 Sayılı Petrol Kanunu ile 1954 yılında gerçekleştirildiğini söyledi.

Aksoy, 1984-1991 döneminde liberal düzenlemeler ve dünya piyasalarındaki yüksek petrol fiyatları sayesinde büyük şirketlerin Türkiye'de yatırım yaptığını ve petrol üretiminin 4,4 milyon tona ulaştığını ifade ederek, 1992-2007 arasında ise çeşitli hukuki ve bürokratik engeller nedeniyle bu miktarın 2,2 milyon ton seviyesine kadar düştüğünü anlattı. Türkiye'de son 15 yılda petrol üretiminin yüzde 50, arama faaliyetlerinin ise yüzde 75 azaldığına dikkati çeken Aksoy, yerli üretimin toplam tüketimi karşılama oranının da yüzde 7'lere kadar gerilediğini bildirdi.

Aksoy, şöyle devam etti: ''Enerji ithalatı faturamız sadece son 5 yıl içerisinde 3 katı yükselerek 35 milyar doları aşmıştır. Dünya petrol piyasalarında varil başına yalnızca 1 dolar artış bile dış ticaret açığını 400 milyon dolar daha arttırmaktadır. Günümüze kadar Türkiye'de potansiyel kara alanlarının yüzde 20'si, deniz alanlarının ise yüzde 1'i aranmıştır. Petrol kaynaklarını ortaya çıkaracak arama ve üretim yatırımlarını teşvik eden bir yasa istiyoruz''

Aksoy, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet sezer tarafından 4 maddesinin tekrar görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderilen 5574 sayılı Türk Petrol Kanunu'nun petrol ve doğal gaz arama-üretim yatırımlarını kesinlikle tetikleyeceğine inandıklarını belirterek bir an önce yasalaşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
 



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs