TÜRK mü? | " /> TÜRK mü? | "/>

En Sıcak Konular

Ölüm taciri bir TÜRK mü?

11 Aralık 2007 23:09 tsi
Ölüm taciri bir TÜRK mü? Batan tekneden sağ kurtulanlar olayı anlattı. Onları tekneye bir Türk bindirmiş.

Bulun bu canileri 
İzmir'in Seferihisar İlçesi Sığacık Körfezi'nde batan kaçak teknesinde ölenleri arama çalışmaları sürerken, bulunan ceset sayısı 46'ya yükseldi. Kurtulan kaçaklar kendilerini tekneye bindiren bir Türk'ün dümeni bir mülteciye verip, “Hiç kırmadan giderseniz iki saat sonra Sisam'da olacaksınız'' dedikten sonra denize atlayıp kaçtığını iddia etti.

Seferihisar'daki yerel yetkililere göre geçen cumartesi gecesi, valilik açıklamasına göre ise Pazar günü akşam saatlerinde Sığacık Körfezi'nden Yunan adalarına geçmek için gece karanlığında açılan Filistin, Somali, Irak, Moritanya ve Suriye uyruklu kaçakları taşıyan 15 metrelik tekne, lodosun oluşturduğu dev dalgalara geceyarısı yenik düştü.

İMDAT ÇIĞLIKLARI FACİAYI AÇIĞA ÇIKARDI

Facia pazar sabaha karşı sahildeki sitelerde oturanların ‘İmdat’ çığlıkları duymasıyla ortaya çıktı. Sayılarının 65 ile 85 arasında değiştiği tahmin edilen mültecilerden sadece 6'sı kurtarılabildi. Dün akşama kadar ikisi kadın 43 ceset su yüzüne çıktı veya kıyıya vurdu.

SAATLERİ 00.30-01.00 ARASINDA DURDU

Kurtarılan 6 kişininin durumunun iyi olduğu, bunların da ifadelerinin tercüman aracılığıyla alınacağı bildirildi. Cesetler üzerindeki incemelerde ilginç detaylar da göze çarptı. Ölenlerin kollarındaki saatlerin 00.30-01.00 saatleri arasında durduğu görüldü. Denizciler bu durumda teknenin 23.30 gibi batmış olabileceğine dikkat çekti. Denizciler, cesetlerin lodosun yönü nedeniyle Sığacık bölgesine geldiğini, teknenin Doğanbey Koyu tarafından açılmış olabileceğini de belirtti.

ÖLÜLERİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLEMİYOR

Seferihisar Başsavcısı Mehmet Şahin, Sığacık Limanı'ndaki Sahil Güvenlik Komutanlığı önünde bulunan Sahil Güvenlik Botu'na alınan 3 cesedi inceledikten sonra soruları yanıtladı. Başsavcı Şahin şunları söyledi:

“Dün bulunun 43 cesedin otopsisini yaptık. Bugün de 3 ceset çıktı. Ölü muayenesini yapıyoruz. Üzerlerinden kimlik çıkmadığı için kimliklerini tespit edemiyoruz. Sağ kurtarılan 6 kişi Filistinli olduklarını söyledi. Ancak diğerlerinin yüz şekillerine baktılar ve onların kendilerine benzemediklerini, başka uyruklu olabileceklerini söylediler. Sağ kurtulanlara olayın oluş nedenini sorduğumuzda sadece battıklarını söylediler. Soruşturma her boyutuyla devam ediyor. Bu arada dünkü ceset sayısındaki rakam karışıklığını gidermek amacıyla çıkarılan tüm cesetler Sığacık Yat Limanı'ndaki Sahil Güvenlik Botu'na getiriliyor.''

1500 - 2500 EURO ÖDEYİP, ÖLDÜLER

Kaçakları ölüme götüren yolculuğun ayrıntıları az da olsa ortaya çıkmaya başladı. Su yuttukları ve uzun süre denizde kaldıkları için sağlık sorunu yaşayan Filistin uyruklu Ahmed Muhammed Hasan, Yusuf İmad ve Amin Shagko İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavileri sürüyor.

Sağlık sorunu olmayan Filistinliler Mustafa Kamil, Akın Bakru ve Halid Muhammed Nurdin de jandarmada sorgulandı.

Kurtulanların verdikleri ifadeye göre kaçaklar Yunan adalarına geçmek için geldikleri yerin uzaklığına göre 1500 -2500 Euro arasında ücret ödedi. Kaçakların bir bölümü İstanbul'dan geldi, bir kısmı da bir süredir ‘Sığınmacı’ sıfatıyla BM'den aldıkları geçici oturma izinleriyle yaşadıkları İzmir'den katıldı.

TEKNEYE BİR TÜRK BİNDİRMİŞ

Mülteciler dikkat çekmemek için otomobil veya minibüslerle Seferihisar yakınlarında kırsal alanda bekleyen bir kamyonda toplandı. Kamyon gece karanlığında köy ve dağ yollarını kullanarak teknenin beklediği koya geldi.

Yaklaşık 15 metre boyundaki tekneye kaçaklar sıkışık oturma düzeniyle bindirildi. Tekne denize açıldıktan bir süre sonra, tüm kaçışı organize eden Türk, dümeni bir mülteciye verip, “Hiç kırmadan giderseniz iki saat sonra Sisam'da olacaksınız'' dedikten sonra denize atladı ve kaçtı.

Dev dalgaların etkisiyle tekne bir süre sonra Ege Denizi'nin soğuk sularına gömüldü. Birçoğu beline otomobil iç lastiği geçirmiş mültecilerden sadece 6'si saatlerce denizde mücadele ettikten sonra kıyıya sağ ulaşmayı başardı.

BATAN TEKNEDEN İZ YOK

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Seferihisar açıklarında batmasıyla 46 kişinin ölümüne neden olan tekneye ait bir parçanın henüz bulunamadığını belirterek, bir yaşam belirtisi kalmadığından emin olunmasına kadar arama kurtarma çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

 



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs