En Sıcak Konular

Operasyon için ödenek çıkacak mı?

11 Aralık 2007 22:54 tsi
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, operasyonlar için ek ödenek istemediklerini ifade ederek, ''Bize verdiğiniz bütçenin içinde kalmaya çalışarak, bunları hallediyoruz." dedi.

Gönül, TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının 2008 yılı bütçesi üzerinde getirilen eleştirileri yanıtlarken, silahlanan bir dünyada, silahsızlanmanın ancak bir ideal olarak kalabileceğini söyledi.

Dünyada, trilyonlar harcanarak silahlanıldığını, Türkiye'nin de bunun dışında kalamayacağını ifade eden Gönül, dünyadaki 18 çatışma bölgesinden 13'ünün Türkiye'nin etrafında olduğunu vurguladı. Gönül, ''Türkiye eğer, Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu gibi çatışmanın en yoğun olduğu ve bütün dünyanın dikkatinin toplandığı bir bölgede istikrar ve barış adasıysa, demokrasi örneği teşkil ediyorsa, bunda sizlerin savunmaya ayırdığı paraların büyük rolü var'' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden fazla olduğuna yönelik eleştirileri yanıtlayan Gönül, bakanlığının bütçesinin 13 milyar 272 milyon YTL, savunma sanayi bütçesinin 1,5 milyar YTL olduğunu bildirdi. Gönül, Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinin ise 21 milyar 238 milyon olduğuna işaret etti. Hükümete geldiklerinde, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin en büyük bütçe olduğunu anımsatan Gönül, ''Hükümetimizin milli eğitim, sağlık, sosyal dayanışma ve sosyal güvenliğe ayırdığı miktar, 97 milyardır'' dedi.

-''ARKASINDA YABANCI SİYASİ GÜÇ''-

Gönül, ''Türk Silahlı Kuvvetleri, sermayeye sahip olduğu için bir siyasi güç'' yönündeki ifadenin yanlış olduğunu, çok büyük bilgi eksikliği bulunduğunu belirtti. Gönül, ''Türkiye, geri kalmış veya üçüncü dünya ülkesi mi sermayeyle güç sahibi olsun?'' diye sordu. ''PKK ile mücadelenin orduya havale edildiği'' iddiasının, devleti tanımamaktan kaynaklandığını dile getiren Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu nasıl devlettir ki kendisine silahlı saldırı olacak ve ordusu seyirci kalacak, anayasasına tecavüz edilecek, bizleri buraya getiren kurallara tecavüz edilecek ve Silahlı Kuvvetleri seyirci kalacak.

Hiçbir şeyi temsil etmeyen, Beka Vadisi'nde Marksist bir dernek olarak kurulan, sonradan Suriye'ye nakletmiş, şimdi de Irak'ta kimin maksadına hizmet ettiği belli olmayan, asimetrik harbin, asimetrik tehdidin bir örneğini vermeye çalışan bir kuruluş, hiçbir şekilde mazur görülemez. Türkiye bu konuda çok tecrübelidir. Daha önce de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Cephesi, Hizbullah, İBDA-C, TİKKO, Partizan, pek çok silahlı kuvvet, silahlı militan bu asimetrik tehdidin parçaları oldu. Bunları araştırdığınızda hepsinin arkasında bir siyasi yabancı gücün olduğunu görürsünüz.''

-''DİKKATİNİ ÇEKEBİLMİŞİZ''-

TBMM'nin sınır ötesi operasyona 17 Ekimde karar verdiğini, NATO Bakanlar toplantısının ve Avrupa Başkanlık bildirisinin 24 Ekimde, ABD ile görüşmenin ise 5 Kasımda olduğunu anımsatan Gönül, ABD ile görüşülmeden tezkerenin, hükümet tarafından kabul edildiğini, ''ABD ile pazarlık'' iddiasının söz konusu olmadığını belirtti. Görüşmelerde, kendisinin de bulunduğunu dile getiren Gönül, ''3 husus ortaya çıktı.

ABD Başkanı George Bush 'nihayet bizim dikkatimizi PKK terörüne çekebildiniz' dedi. ABD gibi binlerce meseleyle uğraşan bir ülkenin, dikkatini çekebilmişiz demek ki. İkincisi Bush, 'PKK, Irak'ın, Türkiye'nin, ABD'nin düşmanıdır' demiştir. En büyük mutabakat, istihbaratın anında verilmesidir'' diye konuştu.

Savunma harcamalarının, en dikkatli yapılan harcamalar olduğuna dikkati çeken Gönül, ''Bu kadar operasyonlar oluyor, sizden ilave ödenek istemiyoruz. Bize verdiğiniz bütçenin içinde kalmaya çalışarak, bunları hallediyoruz. Bütün harcamalarımız sizlerin ve Sayıştay denetimine açık. Denetim dışı hiçbir harcamamız yok'' dedi.

 



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,156 µs