En Sıcak Konular

Bakan Atatürk'ün sözünü nasıl ters çevirdi?

11 Aralık 2007 22:47 tsi
Enerji Bakanı Güler, Türkiye olmadan enerji denklemi çözülemeyeceğini belirterek Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" sözünü madenciler için nasıl değiştirdiğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Türkiye olmadan bir enerji denklemi çözülemez. Şu anda dış politikayı şekillendirecek konumdayız'' dedi. Güler, TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının 2008 bütçesi üzerinde getirilen eleştirileri yanıtladı. Enerjinin güvenlik boyutuna değinen Güler, güvenlik ile enerjinin öneminin, olmadığı zaman daha çok anlaşıldığını söyledi.

Enerji konusunda 30 yıldır çalışma yaptığını, AK Parti'nin kuruluşundan itibaren bu çalışmalarını araştırma ve geliştirme kapsamında ele aldığını anlatan Güler, iktidar olduktan sonra da öncelikle parayla ve parasız yapılabilecek işlerin ayrımına gittiklerini bildirdi. ''Yanlış yöne döşenmiş raylar vardı; doğalgaz anlaşmaları bunlardan biriydi'' diyen Güler, sıkı bir şekilde yapılan pazarlık sonucu anlaşmalar değiştirilerek, 40 milyar metreküp gaz borcunun sildirildiğini, doğalgazın daha ucuz fiyattan alınmaya başlandığını kaydetti.

Enerji üretiminde son 5 yılda yerli kaynaklara ağırlık verilmesi sonucu elektriğe zam yapılmadığını, aksine indirime gidildiğini bildiren Güler, ''Elektriğin ucuzlaması enflasyonun düşmesine, ekonomiye, vatandaşın bütçesine karı oldu. Ekonomiye 15 milyar dolar ek katkımız oldu. Bunların haricinde anlaşmaların yeniden yapılmasıyla aldanmışlık duygusundan kurtulmuş olduk'' diye konuştu.

Son dönemde döşenen doğalgaz ve petrol boru hatlarıyla Türkiye'nin jeostratejik bir ülke olduğu söylemlerine gerçekçilik kazandırıldığını ifade eden Güler, ''Ülkemiz olmadan bir enerji denklemi çözülemez. Şu anda dış politikayı şekillendirecek konumdayız'' dedi.

-''İSTİKBAL YERİN ALTINDADIR''-

Hilmi Güler, Türkiye'nin enerji haritasının çıkarıldığını, rüzgar haritası sayesinde vatandaşların, kasabasından ne kadar rüzgar estiğini bildiğini, bu doğrultuda rüzgardan elektrik üretimi yapıldığını söyledi. Yenilenebilir enerji kapsamında akarsulardan enerji elde edilmeye başlandığını vurgulayan Güler, ''Artık su akıyor biz bakmıyoruz. Suyun değeri hiçbir zaman düşmeyecek'' dedi. Jeotermal enerji kaynaklarına değinen Güler, sözlerine şöyle devam etti: ''Yakın geleceğin yıldızı jeotermal olacaktır. Sondaj çalışmalarımızı bin metreden derine indireceğiz. Maden Tetkik Arama çalışacak.

Onlardan mesut sürprizler bekliyoruz. Kravat takmakla, masa başında oturmakla bu iş olmaz, dağ, tepe gidip sondaj vurmakla olur. Şimdi sondajı daha derine vuracağız. Atatürk 'İstikbal göklerdedir' demiş, ama ben madencilere 'istikbal yerin altındadır' diyorum. Daha derinlere inilerek, petrol, su ve diğer kaynaklara ulaşacağımıza inanıyorum. Sadece karada değil, denizde de sondaj çalışmaları sürüyor. 2015'e kadar mesut sürprize ulaşacağımızı umuyorum. Böylece enerjide dışa bağımlılık bitecek.''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, 14 çeşit değirmen türü tribün geliştirdiklerini, akarsulardan tribünler yoluyla elde edilecek elektrik enerjisinin, 6 Atatürk Barajından elde edilen enerji kadar olacağını kaydetti. Bazı atamaların vekaletle yürütülmesi eleştirilerine de cevap veren Güler, ''İsteseydik hepsine atama yapardık. Ama bütün yapılan bu başarılı işler vekaletle yönetilmesine rağmen nasıl başarılıyor? 50 ile doğalgaz verilmesi küçük iş değil.

Türkiye'yi çelik borularla döşedik. Son 5 yılda 60 bin ihale yaptık. Bunlar arasında lisans ihaleleri de vardı, çok büyük ihaleler de vardı. Bazılarında sorunlar olmuş olabilir. Önemli olan saklamak değil bunların üzerine gitmek. Sayın Başbakanın ekibi olarak çalışıyoruz.

Önemli olan bunlara fırsat vermemektir'' diye konuştu. Güler, altın rezervlerine ilişkin ise ''Biz altın rezervi bakımından Dünya 9'uncusuyuz. Eğer olduğunu tahmin ettiğimiz yer altındaki mevcut altınlarımızı ispat edersek Dünya 2'ncisi olacağız. Ülkemizin bu zenginliğini milletin zenginliğine sunacağız'' dedi.

 



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs