En Sıcak Konular

Tecavüzle gelen reyting rekoru!

11 Aralık 2007 21:25 tsi
Tecavüzle gelen reyting rekoru! Yazar Meral Tamer, "Şiddetin reyting getirdiğini biliyordum, ama tecavüzün kokusunu alan halkımızın TV'nin önünde mıhlandığını daha önce fark etmemiştim" diyor ve ekliyor "Dizilerin meğer ne ilginç kuralları varmış! Kadına tecavüz serbest, ama bakın n

Meral Tamer'in köşe yazısı

TV dizilerinde tecavüzle gelen reyting rekoru!


Hürriyet'in "Aile İçi Şiddete Son" kampanyası kapsamında, geçtiğimiz hafta düzenlenen konferansın teması "Aile İçi Şiddeti Önlemekte Medyanın Rolü" idi.

2 günlük konferansla ilgili olarak gazetelerde ve TV kanallarında yer alan çok sayıda haber ve söyleşilerden beni en hayrete düşüren, bizim yerli TV dizileriyle ilgili duyduklarım oldu.

Tabii bunun başlıca nedeni, bendenizin bugüne kadar neredeyse hiç TV dizisi seyretmemiş olması. Beni hayrete düşüren ise, her akşam saatlerce TV karşısına çakılan halkımızın neleri seyretmekten hoşlandığını öğrenmiş olmak.

Efendim meğer bizim televizyon dizilerinde tecavüz sahnelerinin olduğu bölümler, reyting rekorları kırıyormuş. Reytinglerde alt sıralarda yer alan bir dizinin bir hafta üst sıralara çıktığını görüp de "Bu hafta ne vardı?" diye araştıranlar, "Tecavüz vardı" yanıtıyla karşılaşıyorlarmış. Hal böyle olunca da TV kanalları, bir hafta sonra rakiplerden daha fazla reyting alabilmek için, senaryo yazarlarından tecavüz sahneleri yazmalarını istiyorlarmış. Bıçak Sırtı, Bir İstanbul Masalı, Zerda ve Üzgünüm Leyla gibi popüler dizilerin senaristi Gaye Boralıoğlu anlatıyordu...

Şiddetin reyting getirdiğini biliyordum, ama tecavüzün kokusunu alan halkımızın TV'nin önünde mıhlandığını daha önce fark etmemiştim.
Bu arada yine bu konferans vesilesiyle ayrımına vardım ki bizim yerli TV dizileri, hâlâ kadına öylesine geleneksel bir rol biçiyor ki, bu haliyle aile içi şiddeti azaltmaz, olsa olsa arttırır!

Dizilerin meğer ne ilginç kuralları varmış! Kadına tecavüz serbest, ama bakın neler yasak:

Evli kadınlar, asla evlilik dışı ilişki kuramaz.
Sokakta insanları öpüşürken göstermek yasak.
Heteroseksüel olmayan hiçbir ilişki gösterilemez                                                              Mahkemeye gidilmez

Bir kadın kahraman evlenmeden, erkekle yatağa giremez; ama kadın daha önce evlenmiş ve boşanmışsa olabilir.
Kadın kahraman tecavüzcüsüne aşık olursa, erkeğin tecavüz eylemi ortadan kalkmış olur.
Kız kardeşine tecavüz edilen adam mahkemeye başvurursa, izleyicinin kahramanı olmaktan çıkar. Hukuktaki boşlukları göstermeye kalkan dizi izlenmez!
Tecavüz eden erkeğin cezası hukuk yoluyla değil, ama mafya babası tarafından öldürülmek suretiyle verilebilir.
Bir İstanbul Masalı'nda olduğu gibi reytingler belli bir seviyeyi yakaladıktan sonra, istisnai olarak homoseksüel bir holding yöneticisi tipine müsamaha gösterilebilir.

Kadının rolü değişmez
80'li yıllarda yayınlanan ilk yerli TV dizilerinde aile ve mahalle bir bütünlük içindeydi. Şiddet yoktu, bireysel üzüntüler vardı. Şimdiyse ne aileler, ne de Türkiye dizilerde güllük gülistanlık gösteriliyor.

Daha önce yok sayılan pek çok konu artık tartışılabiliyor. Alt metinlerde derin devletin izine rastlanabiliyor.

Evet dizilerin konuları değişti. Her şeyi toz pembe gösteren dizilerden şiddetin başrolü çaldığı dizilere geldik. Aileyi çözülürken resmeden diziler de serbest; ancak kadının aile içindeki geleneksel rolünde yıllar içinde milim kımıldama yok.

mtamer@milliyet.com.tr

(Milliyet)

 

 

 



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs