En Sıcak Konular

Bankalar kültür emperyalizmi mi yapıyor?

11 Aralık 2007 20:44 tsi
Bankalar kültür emperyalizmi mi yapıyor? Türkiye'deki bankaların Batı müziğine destek verdiğini söyleyen BDDK Başkanı Bilgin’e bankacılardan cevap geldi. Peki bankalarımız gerçekte hangi tür müziklere destek veriyorlar:

“Bankalarımız biraz da Türk müziğine destek versinler” diyerek, bankaların Batı müziğine destek vermesinden dert yanan olan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e bankacılardan tepki geldi.
Bankaları sponsorluk faaliyetlerinde ağırlıklı olarak Batı müziğine destek verdikleri için eleştiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, "Batı müziğine karşı değilim, ancak Türk müziğini de unutmasınlar" demiş ve bankaları özellikle Türk müziğinin unutulan değerlerine sahip çıkmaya davet etmişti.


Bilgin’in dikkat çektiği bu noktaya konunun muhataplarından tepki dolu cevaplar geldi.
Türk müziğine de önemli katkılarının olduğunu, söyleyen Türkiye’nin önde gelen bankalarının temsilcileri, Doğu-Batı ayrımı yapmanın doğru olmadığını belirttiler.

"AYRIM YAPMIYORUZ"

BDDK Başkanı Bilgin’in: "Gördüğümüz şu ki büyük kuruluşlarımız müziğe destek verirken, en fazla Batı müziğine sponsorluk yapıyorlar. Biraz da yok olmak üzere olan Türk müziğini desteklesinler." Sözlerine bankacılar ayrım yapmıyoruz şeklinde cevap veriyorlar.

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul’un konuyla ilgili verdiği yanıt, "Banka olarak Türk kültürüne, Türk sanatına her zaman destek veriyoruz. Bu konuda bir ayrım yapmıyoruz. Sanatta ayrım yapmak mümkün değil. Biz her türlü kültüre ve sanata destek yapmaktan yanayız.” şeklinde olurken, Garanti Bankası Genel Müdürü, Ergun Özen, biz doğu – batı ayrımı yapmıyoruz diyor. Özen düşüncelerini şöyle ifade ediyor:"Biz kazandığımızın Türkiye'ye dönüşü olsun, Türk toplumuna katkısı olsun istiyoruz. Sosyal sorumluluk projelerine destek verdiğimizde doğu-batı diye bir ayırım yapmıyoruz. Böyle bir ayırımı doğru bulmuyoruz”

İŞ BANKASI, BAŞKANI DESTEKLİYOR

BDDK Başkanı Bilgin’in, ‘Bankalar en fazla batı müziğine destek veriyor sözüne” sektörden tek destek İş Bankası’ndan geldi. “BDDK Başkanı’na katılıyorum” diyen, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, desteği artırmaları gerektiğine inanıyor.

Bir tarafta Türk müziğine ve sanatına destek verilmemesinden şikayetçi olan BDDK Başkanı, diğer tarafta, Türk müziğine gerekli desteği verdiklerini ve doğu-batı ayrımı yapmadıklarını belirten bankacılar. Peki ya bankaların yıl içinde yapmış oldukları sanat etkinliklerinde neler var? Destekledikleri müzik tarzları ve yapmış oldukları sponsorluklar sözleriyle örtüşüyor mu? 

İşte bazı bankaların yıl içinde yapmış oldukları müzik etkinlikleri:
 
Garanti Bankası: 10 yıldır Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nin sponsorluğunu yapıyor. Ayrıca Babylon'da ve İstanbul Jazz Center'da gerçekleştirilen Garanti Jazz Yeşili konserlerinde dünya çapında tanınmış pek çok caz müzisyeninin İstanbul'da konser vermesini sağlıyor.

Akbank: Her yıl Akbank Caz Festivali'ni düzenliyor. Bünyesinde Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası da bulunuyor. Beyoğlu'nda bulunan Akbank Sanat Merkezi'nde de yıl içinde çeşitli klasik müzik ve caz konserleri gerçekleştiriliyor.

Denizbank: İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın sezon boyunca verdiği konserlerin sponsorluğunu üstleniyor.

İş Bankası: İş Sanat dünyaca ünlü birçok sanatçıyı ağırladı. klasik müzik, caz, geleneksel ve dünya müziğinden örneklerin yanı sıra dans gösterileri, şiir dinletileri ve tiyatro gösterileri yapıldı. Türk sanatçılarla uluslararası ustaları bir araya getiren özgün projeler geliştirdi. Türk bestecilerin eserleri seslendirildi.

Tekfenbank: Tekfenbank'ı bünyesinde bulunduran Tekfen Holding sponsorluğunda etkinliklerini sürden Tekfen Filarmoni Orkestrası, Karadeniz Ekonomik İşbirliği'ne dahil 11 ülkeden 17 sanatçının yer aldığı bir orkestraydi. Bugün 23 ülkenin bayrağını taşır hale geldi. Klasik müzik repertuvarının yanı sıra, bölge bestecilerinden derlenen özgün programları ve yerel müzik aletlerinin katıldığı performansıyla ilgi çekiyor.

Milliyet
 



Bu haber 2,202 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,810 µs