En Sıcak Konular

Isparta'daki feci kazanın kare kere ayrıntısı

11 Aralık 2007 20:14 tsi
Isparta'daki feci kazanın kare kere ayrıntısı Uçağın kara kutusunun ilk inceleme sonucu: Düşüşe saniyeler kala kokpite 'lövyeyi çek' ikazı geldi. Pilot son anda ikaza uydu ancak uçağın Türbe Tepe’ye çarpmaması için çok geç kalınmıştı.

ISPARTA’da düşen uçağın kara kutu kayıtlarından yapılan ilk incelemeye göre pilotların 30 derecelik hata yaparak yanlış yöne döndükleri ortaya çıktı.

Bu yön uçakta bulunan 57 yolcu ve mürettebatı Burdur Gölü yerine Türbe Tepe’ye götürürken kayıtlarda kaptan pilotun son anda uçağı yükseltmek istediğini ancak çöküşle birlikte uçağın kuyruğunu vurduğu ortaya çıktı.

ALMANYA’DA İNCELENDİ

Kazadan sonra kara kutu olarak bilinen ve iki ayrı kayıt sisteminden oluşan CVR (Cockpit Voice Recorder-Kokpit Ses Kayıt Cihazı) ile tüm uçuş verilerini dijital olarak kaydeden FDR (Flight Data Recorder-Uçuş Veri Kayıt Cihazı) sökülerek kaza kırım heyeti tarafından Almanya’ya götürüldü. Federal Uçak Kaza Araştırma Bürosu’nda yapılan ilk incelemede kara kutu kayıtlarında herhangi bir bozukluğa rastlanmadı.

DAĞA DOĞRU DÖNDÜ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) radar kayıtlarından oluşturulan bilgilere göre Isparta’ya inmek üzere MD83 tipi uçak yaklaşma haritalarına uygun olarak 8 bin feet yani 2 bin 600 metre yüksekliğe alçaldı. Uçak önce üçlü kodu IPT olan Isparta meydanındaki VOR (Very High Frequency Omni-directional Range- Çok Yüksek Frekanslı Tüm Yönlere Açık Telsiz Menzili) seyrüsefer aleti üzerine geldi.


Yaklaşma planına göre VOR üzerinden 223 derece pusula başına dönerek Burdur Gölü’ne doğru 12 deniz mili yani 22.2 kilometre açılarak 2 bin 300 metre yüksekliğe alçalacaktı. Pilotlar kazada 223 yerine pusula başına döndü. 12 mil uçtuktan sonra tekrar sağa döndüler. Plana göre 43 derece başla 05 pistine yaklaşacaklardı.

 Ancak ilk dönüşte 30 derece kaymışlardı. Bu sefer hat açıları 50 dereceye ulaştı. 93 derece alçalarak piste doğru uçmaya başladılar. Mehtap olması, görüşün gece şartlarına rağmen 10 kilometre ve üzerinde olması pilotları psikolojik açıdan rahatlatmıştı. Uzmanlar, pilotların dışarıya bakmalarının oryantasyonlarını bozduğuna dikkat çekiyor.

ÇÖKÜŞLE BİRLİKTE VURDU

 

Uçak 93 başta alçalmaya başladı. 2 bin 300 metreden piste 9 kilometre 250 metre kala bin 500 metre yükseklikte olmaları gerekiyordu. Pisti karşıladığını düşünen pilotlar 6073 feet yani yaklaşık 2 bin metre yüksekliğindeki Türbe Tepe’nin yanından geçerken Kara Yakınlığı Uyarı Sistemi (GPWS) uyarı vermeye başladı. Önce "mania" diye pilotları uyarın sistem "pull-up" yani "lövyeyi çek" diye sesli ikaz vermeye başladı.


Kaptan Pilot yere birkaç metre kala gaz açarak yükselmek için lövyeyi kendine doğru çekti. MD83 uçaklarının motorları kuyrukta olduğu için tasarım gereği gaz açma ve çekişle birlikte çökmeye başladı. Kuyruğunu yere çarpan uçak 5915 feet (1951 metre) yükseklikteki Türbe Tepe’ye çarptı.

Uzmanlar kesin değerlendirmenin FDR kayıtlarının analizinden sonra bulunacağına dikkat çekilerek sorunun pilotaj mı, yoksa uçuş göstergelerinden mi kaynaklanacağının belirleneceğine dikkat çekti.

 

Hürriyet
 



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs