En Sıcak Konular

Zemzem kule hacıların hizmetinde

11 Aralık 2007 18:19 tsi
Zemzem kule hacıların hizmetinde Kabe'nin yanındaki Ecyad Kalesi'nin yerine yapılan ve 7 kuleden oluşan Abrac El Beyt projesinin Zem Zem Grand Suit isimli ilk kulesi hizmete girdi. Buradan Kabe farklı gözüküyor

Hac farizasını yerine getirmek için Mekke'de bir araya gelen yüz binlerce Müslüman, umreden sonra Kabe'de dua ederken, şehirde bir yandan da hacıların kalması için yeni yerlerin yapımı sürüyor.

Kabe'nin yanındaki tepede Osmanlı döneminden kalma Ecyad Kalesi'nin yerine yapılan, 7 kuleden oluşan Abrac El Beyt projesi bitince, 10 bin odada aynı anda 25 bin kişinin konaklamasına imkan sağlanacak. Kalenin yıkılmasından sonra yapımı uzun süre konuşulan projenin Kıble, Hacer, Merve, Zem Zem Grand Suit, El Makam, Safa ve Büyük Otel isimli 7 kuleden oluşan binalarının da inşası büyük bir hızla sürüyor. Kulelerden Zem Zem Grand Suit isimli, 33 kattan oluşan ilk kulesi, Fransız kökenli uluslararası bir otel grubunun işletmesinde devreye girdi.

Bittiğinde 1314 odalı olacak kulenin sadece 3 katının otel, geri kalan bölümünün devre mülk olarak pazarlandığı belirtiliyor. Kabe'ye 100 metre uzaklıkta, alt katında uluslararası markaların da yer aldığı 3 katlı çarşı ve 2 katlı yiyecek bölümleri bulunan Zem Zem Kulesi'nde kalacaklar, 12 günden oluşan hac döneminde iki kişi için 11 bin dolar ödeyecek.

 

Binada halen 500 odanın hac döneminde hizmet verdiği ve dünyanın dört bir yanından gelen bin hacının kaldığı öğrenildi. Otel yetkilileri, Türkiye'den her yıl umre ve hac için gelenlerin sayısının artması nedeniyle, önümüzdeki Şubat ayında İstanbul'a giderek tanıtım faaliyetlerinde bulunacak.


-KRALİYET SARAYI SAFA KULESİ'NE TAŞINIYOR-

Bu arada, aynı projede inşaatı süren Safa Kulesi'nin şimdiden Suudi Arabistan Kraliyet ailesi tarafından satın alındığı ifade ediliyor. Kule bitince Kabe'nin hemen yanında bulunan ve bir zamanlar Bilal-ı Habeşi'nin ilk ezan okuduğu tepede yapılan Kraliyet Sarayının da buraya taşınacağı belirtiliyor.

Alınan bilgiye göre, saray daha sonra Kabe'nin genişletilmesine yönelik hazırlanan projeler çerçevesinde yıkılacak. Abrac El Beyt projesinin en önemli kulesi olan ve tam ortada yer alacak olan otel kompleksi ise 60 katlı ve 240 metre yükseklikte olacak. Önümüzdeki yıllarda bitmesi beklenen otel binasını ve diğer 4 kuleyi de, Amerikalı ve Avrupalı önemli otel gruplarının işleteceği belirtiliyor.Abrac El Beyt projesi, bütün dünyada bilinen ve Suudi Arabistan'ın en büyük inşaat grubu olan Bin Ladin grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Bütün inşaat masraflarını tek başına üstlenen Bin Ladin şirketi, burayı 25 yıl işlettikten sonra, Kabe Vakfına devredecek. Buradan elde edilecek olan gelir de, daha sonra Kabe'nin bakım ve genişletme çalışmalarında kullanılacak.


ZEMZEM UNNİTED OFFİCE HACILARA HER GÜN 30 BİN DAMACANA ÜCRETSİZ ZEMZEM DAĞITIYOR

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde bulunan Zemzem Unnited Office, hacılara her gün 30 bin damacana ücretsiz Zemzem dağıtıyor. Suudi Arabistan Krallığı'na bağlı olarak çalışan Zemzem İşleme Ofisi Genel Müdürü İmamil Zemzemi, yaptığı açıklamada, zemzemin dağıtımını ücretsiz yaptıklarını ve hac döneminde her gün 30 bin damacana zemzemi hacılara ulaştırdıklarını belirterek ''Hacılara ülkelerine dönüşlerinde 1,5 litre zemzem ikram yapıyoruz'' dedi.

Genel Müdür Zemzemi, Türk hacılarını da uyararak, ''Office hizmetleri dışında hiçbir yerden zemzem almayın. Dışarıdaki sular hem mikrop barındırıyor, hem hacılara zemzem suyu yerine başka kuyu suları satılıyor'' diye konuştu.

 -TÜRK MÜHENDİSLET KURDU-

Kabe'den çıkartılan zemzem, borularla Kudey bölgesindeki dağıtım tesislerine getirilip oradan da tankerlerle dolum tesislerine ulaştırılıyor. Depolara alınan zemzem, Türk mühendislerin kurduğu tesislerde karbon ve kum filtrelerden, daha sonra da UV ışın filtresinden geçirilip dezenfekte edildikten sonra 20 litrelik plastik damacanalara el değmeden dolduruluyor. Türk mühendislerin kurduğu bu tesisi Suudi Kralların fotoğrafları süslüyor

 



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,589 µs