En Sıcak Konular

'Eve dönüş'e aydınlardan tam destek!

11 Aralık 2007 18:03 tsi
'Eve dönüş'e aydınlardan tam destek! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın silahlı eyleme katılmamış dağdaki teröristlere yönelik olarak çıkartılacağını açıkladığı yeni eve dönüş yasası, aydınların desteğini aldı. Özellikle 2003 yılında Başbakan Erdoğan’la Kürt sorununu görüşen aydınl

TEK BAŞINA YETMEZ

PROF. Dr. Baskın Oran:
Ciddi biçimde bir af yasası ise Türkiye’ye çok yararlı olur. Yalnız bu tek başına Kürt sorununu ortadan kaldırmaz. Eve Dönüş Yasası ile birlikte iki tedbirin daha aynı anda yürürlüğe girmesi gerekir. Birincisi; Doğu ve Güneydoğu’ya çok ciddi bir ekonomik paket. İkincisi Kürtlerin kimliklerini rahatça ifade edebilecekleri bir toplumsal yapının hukuki yapısı. Bu 3 şey bir araya getirilirse Kürt sorunu engellenir.

İNSANİ BİR DÜZENLEME

İŞADAMI Osman Kavala:
Başbakan’ın teklifi insani bir düzenleme. Yapılacak yeni düzenlemenin gerçekten etkili olması gerekiyor. Deneme yanılma pratiği olmasın. Burada işin hukuki boyutu kritik bir boyut. Çok iyi düşünülmesi gereken ve bütün uzmanların, etkili aktörlerin görüşleri alınarak hazırlanması gereken bir şey. Paketin ekonomik ve sosyal programlarla desteklenmesi gerekir. Yeni bir anayasa sürecindeyiz. Demokratik ve sivil bir anayasanın da bu sürece katkıda bulunacağını düşünüyorum.

Yeni yasa gündeme gelmedi

Çiçek, yeni eve dönüşle ilgili bir düzenlemenin Bakanlar Kurulu’na gelmediğini söyledi

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın terörle mücadele konusunda yeni bir yasal düzenleme yapılacağı yönündeki açıklamalarıyla ilgili bir yasal düzenlemenin kurul gündemine gelmediğini söyledi. Çiçek, ‘Bu konu, yasal düzenleme ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu’na gelmedi. Yeni bir yasal düzenleme olarak Bakanlar Kurulu’nda konuşmadık’ dedi. Yapılacak yeni bir yasal düzenlemenin istismar edilen bir konu olduğunu hatırlatan Çiçek, ‘Türkiye’de Pişmanlık Yasası ile ilgili 8 yasa çıktı. Çıkan bu yasalar şimdi bizi eleştiren insanların yönetiminde olan dönemlerde çıktı. Çıkan kanunlar hep aynı’ dedi. Çiçek, ‘Şu an itibariyle böyle bir yasal hazırlık içerisinde değiliz. Ancak geriye dönük 8 yasa neler getirmiş bunlar değerlendiriliyor. Bu konunun TBMM’de kapalı oturumda konuşulması gerekir’ diye konuştu.

BAZILARINI KAPSAMAZ

TAYFUN Mater (Küresel Barış ve Adalet Komisyonu yöneticisi): Şu an yapılacak olan belirli bir liste dışındakiler, diyelim ki 100 kişilik bir liste başka bir yere sürgüne gider, geri kalanlar da silahlarıyla teslim olur, kayda geçer, bir çeşit kontrol altında kalır. Ondan sonra da isterlerse siyaset yapabilir. Eğer buysa istenen bu şekilde çözümlenebilir. Ancak gel pişman ol, arkadaşını ele ver şeklinde bu iş yürümez. Bu bir siyasi tavır meselesidir. Af denmemeli. Dünyanın her yerinde böyle adam silahı bırakıyor vazgeçiyor bu işten. PKK’nın silahsızlandırılması denebilir mesela.

RİSKLERİ ÜSTLENSİN

YILMAZ Ensaroğlu (İnsan Hakları Ortak Platformu Yönetim Kurulu üyesi): Sorunun kendisine yönelik bir paketin içinde böyle bir düzenleme çok anlamlı olur diye düşünüyorum. Tasarladığınız şey çok ciddi bir adım. Bu adımı atmanın getireceği birtakım riskler de olacak. Üstlenemezlerse devrim çapında bir düzenleme yapamazlar. Herkesi kapsamayan bir düzenlemenin sonuç vermesi zor. Alttakiler, üstleri yeşil ışık yakmazsa eve dönmeye cesaret edemez.

221. MADDE ELVERİŞLİ DEĞİL

YÜCEL Sayman (İstanbul Barosu eski Başkanı): Bu sorunun çözümlenmesinde gerekli bir adım olarak değerlendiriyorum. Mevcut madde çok çözüme elverişli değil. Elverişli bir şekilde düzenlerlerse bence olumlu bir adım. Sorunun çözümü açısından önemli bir adım olarak görüyorum. Bunun nasıl olacağı konusuna siyasiler karar verecektir. Bu ciddi adımı destekliyorum.

YENİ BİR YASAYA HİÇ GEREK YOK

E. Tümgeneral Rıza Küçükoğlu (TESUD Başkanı): Halen böyle bir yasa var, yeni bir yasaya gerek yok. Bir yasa varken başka bir yasa çıkarmak, teröristlerle masaya oturmak ve af konusunda nerdeyse toplumun tepki gösterdiği, şehit ailelerinin tepki gösterdiği bir konuya doğru gitmek demektir. Mevcut yasadan sadece cezaevlerinde hüküm giyenler yararlandı. Dağdaki silah bırakıp adalete teslim olması gerekenler kesinlikle buna yanaşmadılar. Bence yeni bir yasa girişimi sadece kafayı bulandırmak ve toplumsal huzursuzluk yaratmaktan başka bir işe yaramaz.
Baykal aynı yerde

CHP Lideri Deniz Baykal, yeni eve dönüş yasası gibi düzenlemelerin teröriste cesaret vereceğini, terörle mücadele edenlerde moral bozukluğu yaratacağını iddia etti. Baykal, dün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’yı da ziyaret etti.

Özgürlükleri genişletici bir adım

Yazar Adalet Ağaoğlu ‘Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı yeni eve dönüş yasasını olumlu karşılıyorum. Çok yerinde ve cesur bir proje/tasarı. Savaş ve şiddet yanlısı politikalar yazık ki teröre katkı sağlamaktan başka bir işe yaramadı. Eline silah almamış, tekil ya da toplu kıyıma katılmamış gençlere barış içinde sahip çıkılması kadar, Güneydoğu’da ekonomik, işsizlik ve toplumsal sorunların bir an önce hayata geçirilmesi gerekmekte. Başbakan’ın dile getirdiği yeni proje Güneydoğu’da ve toplumda özgürlükleri genişletici bir proje. Sözde kalmamasını diliyorum’ diye konuştu.

MUHALEFETİN TAVRI 

başbakan'ın dile getirdiği bu tasarının en uygun proje olarak gördüğünü anlatan Ağaoğlu ‘Bu tasarı çok güzel. Topluma gençlerin barış içinde kazandırılmasını istiyorum. Fakat iş bununla kalmaz. Bir an önce gecikmeden bütün toplumsal sorunların çözülmesi, işsizliğe yoksulluğa siyasal yaklaşımlara bu sorunların çölmesinin yanında şart. Bu sorunlar çözülmedikçe dağa çıkmayı önlemek pek kolay olmayabilir. MHP’nin de Baykal’ın da muhalefetin karşı duruşunu hiç olumlu karşılamadım. Savaştan ve kıyımdan başka hiçbir öneri yok bu söylenenin içinde’ dedi.

Star



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,607 µs