En Sıcak Konular

En Pahalı Tarifeden Ölüm Yolculuğu

11 Aralık 2007 17:29 tsi
En Pahalı Tarifeden Ölüm Yolculuğu

İnsan Hakları Günü’nün kutlandığı dün, Türkiye sahillerinde bir insanlık trajedisi yaşandı. Yasadışı yollardan Avrupa ülkelerine gitmek isteyen 85 kaçağın bulunduğu bir tekne, Seferihisar açıklarında fırtınaya yakalanarak battı. Türkiye’nin mü

İzmir’in Seferihisar İlçesi Sığacık sahili açıklarında yaşanan facia, dün sabaha karşı saat 00.30 sıralarında Ürkmez Doğankent Sitesi sahili açıklarında denizden insan sesleri geldiğini duyan bir otelin görevlilerinin güvenlik güçlerine haber vermesiyle ortaya çıktı. İhbar üzerine Sahil Güvenlik botu ve balıkçı tekneleriyle Doğanbey Adası açıklarında denizde kurtarma operasyonu başlatıldı. Polis ve jandarma ekipleri de kıyı şeridini taradı. Sabah saatlerinde Sahil Güvenlik helikopteri de arama çalışmalarına katıldı. Filistin uyruklu Yusuf İnad, Ahmet Muhammed Hasan, Amin Şahacgo ve 3 kaçak, yüzerek kıyıya çıkmayı başardılar. Hafif yaralı kurtarılan altı kaçak Seferihisar Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ancak kısa süre sonra, diğer kaçakların onlar kadar şanslı olmadığı anlaşıldı. Aramalarda, kimi yaklaşık dört kilometrelik sahil şeridindeki koylarda kıyıya vurmuş kimi de halen deniz yüzeyinde dalgaların arasında cansız yüzen 44 kaçağın cesedi bulundu. Geriye kalan 35 kaçağa ise, gazetemiz yayıma verilene kadar canlı ya da cansız ulaşılamamıştı.

TEKNE 15 METREYDİ

Tedavisi tamamlananlardan Seferihisar İlçe Jandarma Komutanlığı’na getirilen 3 mülteci, cumartesi günü saat 20.30 sıralarında, Sığacık limanından yaklaşık 15 metrelik bir tekne ile denize açıldıklarını, toplam 85 kişi olduklarını belirtti. Seferihisar Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, mültecilerin, 8 Aralık Cumartesi günü saat 19.00 sıralarında İzmir’in Alsancak semtinde toplandıklarını, buradan Seferihisar’a getirildiklerini anlattıklarını söyledi.

FİLİSTİN, IRAK, SOMALİ

Hürriyet'ten alınan bilgiyer göre, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi Metin Çorabatır’a göre ise, "Türkiye geçiş ülkelerinden birisi. Coğrafi açıdan köprü olduğundan sıkça kullanılıyor. İnsanlar savaş, zulüm, ekonomik yoksunluk gibi sebeplerle daha iyi bir yaşam bulma ümidiyle başka ülkelere gidiyorlar. Her sene kaç kişinin Türkiye’ye kaçak olarak girdiğini bilemiyoruz. Ama bir yılda iltica için başvuran sayısı 3 bin civarında. Şu anda bize kayıtlı iltica başvurusu, daha önce başvuranlar dahil 12 bin kişi."

Türkiye’nin mültecilerle ilgili yasal düzenlemeleri konusunda Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran’ın görüşlerini aldık. Türkiye’nin iltica yasasıyla ilgili değişiklikleri en kısa zamanda hakkıyla yapması gerektiğini belirten Dalkıran, “sığınma hakkı, en temel insani hak olarak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine göre talep edilen herkese verilmedir” dedi. Ancak Dalkıran Türkiye’de uygulamanın değişik olduğunu ve özellikle Orta Doğu ve Afrika gibi ülkelerden sığınma hakkı talep eden insanlara Türkiye’nin geçici bir süre koruma hakkı tanıdığını ifade etti. Dalkıran, “Bu insanlar, şayet gidecek bir Avrupa ya da A.B.D ülkesi bulamazlarsa; beklemeye tahammül edemeyip yasa dışı yollara başvurabiliyorlar. Çünkü zaten Türkiye’de ekonomik nedenlerle iş bulamıyorlar. Avrupa ülkeleri de, Birleşmiş Milletlerin kendisine sunduğu listeden ülke kotasına göre seçiyor. Bu da mültecileri ümitsizliğe sevk ediyor.” dedi.

Sağ kurtarılanlar ile cesedi bulunanların Filistin, Irak ve Somali uyruklu olduklarının anlaşıldığını, boğulan mültecilerin büyük bölümünün kolay yüzebilmek için giysilerini çıkardıkları için kimlik tespitinde güçlük çektiklerini dile getiren Güldibi, şu bilgileri verdi: "Bugün, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. Bu insanların yaşadığı yerlerde huzur ve iş imkánı olmadığı için bu yolu deniyorlar. Bu bölgede güvenlik güçleri yasadışı geçişlere karşı sürekli kontrol yapıyor. Son bir yılda bu bölgeden yasadışı yollardan yurtdışına gitmek isteyen 350 kişi yakalandı." Bu arada, kaçaklara mezar olan teknenin Muğla’nın Bodrum İlçesi, Güllük Limanı’na kayıtlı bir trol teknesi olduğu sanılıyor. Bu teknenin 15 gün önce Sığacık Limanı’na demirlediği, trol teknesi olmasına rağmen üzerinde ağ bulunmamasının balıkçıların dikkatini çektiği, üç gün önce de limandan ayrıldığı kaydedildi.

www.iyibilgi.com zoom



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,153 µs